[159] Kapitalny remont 2.4 jtdm :(

menczydupa

Nowy
Auto
159
Witam, chcialbym się dowiedziec co nieco na temat warsztatu autka.pl z krakowa.
Naczytalem się wiele dobrych opini na temat tego warsztatu, przed swietami prawdopodobnie bede tam zawozil swoj samochod...
Szlag trafil pompe oleju, pobliski mechanik jeszcze na "pocieszenie" powiedzial, ze prawdopodobnie panewka bedzie takze obrocona sądząc po metalicznym stukaniu silnika.
Myslalem nad wymiana calego motoru, ale znajac zycie trafie na jeszcze wieksza padake niz kupilem.

Znają się na tych motorach, powinni dać sobie radę. Pewniej jest wykonać dobry remont niż kupować używkę.

"kapitalny" - co to dla kogo
i z jakimi kosztami się liczy
...

ja o tym niestety wiem ( że remont kosztuje )
dla tego pozwoliłem sobie zapytać co to jest wg kogoś kapitalny i o jakich kosztach mysli

...

boli ...

Ja miałem wymieniane pierścienie, panewki(profilaktycznie, nie były zjechane ale jak silnik rozebrany niewielki koszt),głowica(czyszczenie i wymiana uszczelniaczy, całość w serwisie w Poznaniu wyszło koło 6500 PLN.
Po fakcie panowie mi powiedzieli że zdarzają się przypadki zapiekających się pierścieni w 2.4, wtedy auto po odpaleniu na zimno przygasa lub nierówno pracuje. Wychodzi wymiana oleju co 30 000 km przez poprzedniego właściciela.
we własnym zakresie kupowałem pierścienie bo cena orginałów z ASO mnie zwaliła z nóg(400 zł za jeden tłok)

6500 ??
mao :-)
panewki ? które ?
itp
itd

p.s.
jeden tłok do 2.0 - od 600zł
robiłem kapitalny więc kpl 4
...

Mało bo:
- pierścienie kupiłem sam, kpl firmy NPR za 450 zł, w ASO zapłaciłbym koło 2000
- mam rabat hurtowy na zakup części orginalnych
- tłoki były całe, tuleje też i obyło się bez szlifu
- głowica była ok, czyścili tylko gniazda zaworów i wymieniali grzybki

panewki na korbowodach, nie było konieczności ich wymiany ale jak silnik był rozebrany to kazałem wymienić

No wszystko wyjdzie na jaw jak się silnik rozbierze... Jeszcze do tego na pewno dojda 2 zapieczone wtryski ktorych za chiny ludowe nie na rady wyjac, wymiana poduszki pod silnikiem i prawdopodobnie trubo bd regenerowane. Przypuszczam, ze calosc wyjdzie mnie okolo 12k ;/. Masakryczna kwota.
Czego sie nie robi do alfy. Po prostu chce samochod oddac w dobre ręce. Dlatego po raz kolejny raz pytam czy warto.

No wszystko wyjdzie na jaw jak się silnik rozbierze... Jeszcze do tego na pewno dojda 2 zapieczone wtryski ktorych za chiny ludowe nie na rady wyjac, wymiana poduszki pod silnikiem i prawdopodobnie trubo bd regenerowane. Przypuszczam, ze calosc wyjdzie mnie okolo 12k ;/. Masakryczna kwota.
Czego sie nie robi do alfy. Po prostu chce samochod oddac w dobre ręce. Dlatego po raz kolejny raz pytam czy warto.

na zapieczone wtryski są sposoby:))to niewiem czy lepiej polowac na anglika jak by miało wyjsc 12

i co Ci po angliku w którym po 10 tys km może skończyć się tak samo jak z aktualną jednostką ?

Zapłacić za remont połowę wartości auta ,to dla mnie jakiś obłęd. Ale to moje zdanie... ja bym chyba na to się nie porwał, chyba że chcesz nim jeździć kolejne 10 lat.

no bocian do remontu miał większą wartosc 159 niz tu:))jakbym miał wsadzic 12 to bezsens samoch co wart 20 plus

Samochod to nie 159 tylko brera :)
Dalem za nią 36k.. wiec to chyba wszystko wyjasnia. 20 moze ktos by mi dal w takim stanie :). Samochodem bede jezdzil przez kolejne 4 lata więc nie wiem.
Nie dołujcie mnie ;/

Boze jak ja zaluje czemu nie kupilem 2.2 jts od goscia z forum. Taka czerwona na ladnych 19. Tą moc bym jakos przebolal.

Ostatnia edycja:
Samochod to nie 159 tylko brera :)
Dalem za nią 36k.. wiec to chyba wszystko wyjasnia. 20 moze ktos by mi dal w takim stanie :). Samochodem bede jezdzil przez kolejne 4 lata więc nie wiem.
Nie dołujcie mnie ;/
To wiele wyjaśnia,
Ja miałem podobną sytuację w subaru legacy .Padła turbina :wymieniłem ,padła za 500 km ta nowa... maskara załamałem się okazało się że tłok pękł i zassała turbina . Dodam ze wersja USA- 250 kucy. Ale, nie zdecydowałem się na remont za 8 tysi. Cudem udało mi się kupić silnik taki sam z outbacka za 6 koła.Auto cały czas jeździ w rodzinie.

Amortyzatory
Powrót