Kamyk -> bum -> Pęknięta przednia szyba

Auto
AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02
No i dostałem kamykiem... Na szczęście nie w głowę, ale pęknięcie na szybie też nie jest zbyt miłe... Mianowicie wczoraj podróżując po pięknym stołecznym mieście na jednej z ulic (nie pamiętam na której dokładnie, ale na pewno któraś z główniejszych) usłyszałem walnięcie kamyka o przednią szybę - nie raz to już się zdarzało, ale tym razem pęknięcie jest i to od razu poważne. Dostrzegłem to dopiero dziś, bo znajduje się na wysokości ramienia wycieraczki prawej (patrząc od strony kierowcy), a z zewnątrz auta jest ledwo widoczne. W pierwszej chwili myślałem, że taki zaciek wody został, ale nie chciał zejść :D

Na szczęście póki co w niczym to nie przeszkadza - zasłania wycieraczkę, a na nią przecież patrzeć nie muszę ;) Obawiam się tylko co będzie dalej, czy to się nie rozrośnie zbyt szybko... Obecnie jest rozmiarów długości palca - jedna linia i druga podobnej długości prostopadła do pierwszej.

Mam dwa pytania:

1) Ile orientacyjnie kosztuje wymiana przedniej szyby w Warszawie/okolicach?

2) Czy komuś udało się wyciągnąć kasę od zarządcy drogi za rozbitą przednią szybę?

jezeli Tobie nie przeszkadza to podjedz do firm ktore sie szybami zajmuja, nawierca ci malym wiertlem, tak zeby dalej nie szlo, mysle ze innego problemu nie bedzie, jezeli nie przeszkadza w widocznosci. Na pare miesiecy napewno rozwiazanie a z czasem i tak bedzie pekala dalej, niestety szyby laminowane pracuja i na to zadnej sily nie ma. Ceny nie znam, mi za wymiane bocznej policzyli 60zl (z robocizna) ale moja firma wspolpracuje z pilkim

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jezeli Tobie nie przeszkadza to podjedz do firm ktore sie szybami zajmuja, nawierca ci malym wiertlem, tak zeby dalej nie szlo, mysle ze innego problemu nie bedzie, jezeli nie przeszkadza w widocznosci. Na pare miesiecy napewno rozwiazanie a z czasem i tak bedzie pekala dalej, niestety szyby laminowane pracuja i na to zadnej sily nie ma. Ceny nie znam, mi za wymiane bocznej policzyli 60zl (z robocizna) ale moja firma wspolpracuje z pilkim

myślę że nie warto się w to bawić, a od razu dać do klejenia albo wymiany, bo co z przeglądem? Albo niech w razie kontroli policjant to zobaczy, to dopiero wpadniesz w koszta jak dowód zabierze. W Sosnowcu szyba+wymiana to koszt około 400zł a w "Jaan" to chyba 50% więcej.

W Auto Glassie to koszt rzędu 400 zł.
Z tego co słyszałam to kleić można tylko pęknięcia nie większe niż pięcio-złotówka.
Co do odszkodowania to chyba nikłe szanse, ale to tylko moje przypuszczenia.

2. za kamyk na drodze ma zarządca odpowiadać ??? czy za kamyki w kołach innych aut które lecą na nasze szyby ???????

pęknięcia nie skleisz mały odprysk tak i to nie w każdym miejscu jedynie wymiana zostaja u w zawierci zapłaciłem około 250zł za wymianę

osobiście śmigam z takim "pajączkiem" od 3 lat i ani na przeglądzie ani na rutynowych kontrolach miśków nikt nawet tego nie zauważył.
Kiedyś szwagier zrobił taki myk, że poszła mu szyba, zadzwonił do Link, powiedział, że podczas jazdy kamień uszkodził, na 2 dn kazali mu podjechać do firmy co zajmują się szybami i wymienili; z tym że on miał wykupiony jakiś pakiet w ramach ubezpieczenia na wszystkie szyby.

pozdrawiam

Tak jest , ja tez wymieniałem szybę na nową bo mi pekła ale mam dodatkowe ubezpieczenie w link 4 . Szyba kosztowała 400 niebieska i 150 zł robocizna w Jan Glass wszystko w ramach ubezpieczenia

to powiem że drogo policzyli ja za 270 zrobiłem wszystko szyba i wymiana

Hmhmh... póki co pęknięcie przestało się rozrastać. Nie ogranicza pola widzenia, więc w razie czego z policją będę się targować :)

Dzięki za info ;)

Tak sobie czytam i przypomniała mi się historia ze sprzedażą opla kiedy to po wymianie przedniej szyby spowodowanej uderzeniem kamieniem potencjalny kupiec wydziwiał, że szyba nie oryginalna i na pewno walony przód, ręce opadają.Tym bardziej, że auto 10 letnie zadbane i miało jeździć z pęknięta szybą a i wtedy byłoby źle. Lepiej kupić używkę z danego roku i klient zadowolony niż mieć nowiutką szybę na gwarancji. Zresztą i nowemu autku się zdarzy wymiana...

Ja wczoraj wymieniłem szybę przednią też kamień ,szyba - 450 ,robocizna -120, przeklejenie naklejek - 20. Kupuję ubezpieczenie na szyby kosztuje 50 zł na rok .

witam. podpinam sie pod temat, bo wlasnie takie cos mi sie przytrafilo. najpierw dostalem kamienien po halogenie, minely cztery dni i dostala szyba. pekniecie bylo niewielkie, wiec ugadalem sie w Autoglass Jann na naprawe za dwa dni. niestety przez te kur... dziury na wszystkich drogach śląska, juz nastepnego dnia urosło do okolo 15 cm. czyli zamiast 122 zeta za naprawe bede w plecy duzo wiecej. ASO 780, Autoglass 464 szyba + wymiana- razem 615 zeta. znalazlem duzo taniej na allegro. tyle ze na oczy jej nie widzialem, zdany jestem tylko na zdjecia. gosciu nie wie czy to szyba przed Fl czy po. sam nie wiem czy to ma jakies znaczenie. moze szyby w tych dwoch wersjach byly identyczne. oznaczenia na mojej szybie i tej z aukcji sa identyczne. roznia sie tylko ostatnia linijka opisu. na mojej jest 0... a na tej z aukcji 1...... jak myslicie czy to jest np oznaczenie daty produkcji??
ehhh a mialem za niedlugo wahacze wymieniac i chlodnice... pozdrawiam.

ta z Allegro jest z 2001. moja dostała ponad miesiąc temu ale na szczęści nie rośnie dziurka i jak pogoda dopisze to przez weekend zrobię ją w końcu

witam!!!

gosciu nie wie czy to szyba przed Fl czy po. sam nie wiem czy to ma jakies znaczenie. moze szyby w tych dwoch wersjach byly identyczne.

nie ma różnicy w kształcie szyby przed i po lifcie.jeśli ta szyba z aukcji jest napewno z alfy 156 to będzie pasować.

oznaczenia na mojej szybie i tej z aukcji sa identyczne. roznia sie tylko ostatnia linijka opisu. na mojej jest 0... a na tej z aukcji 1...... jak myslicie czy to jest np oznaczenie daty produkcji??

te cyferki na dole oznaczenia to jest data produkcji szyby

dzieki za wszystkie odpowiedzi. no wiec udalo misie kupic za 299 zeta nowa szybe. teraz czekam na przesylke, mam nadzieje ze nic sie z nia zlego nie stanie, bo trasa przez cala polske. swoja droga stan drog po zimie wola o pomste do nieba. na slasku nie ma naprawde ani jednej drogi na ktorej nie wystepuja dziury i nie sa to pojedyncze przypadki. nigdy nie bylo tak zle. remontow nie ma. tylko czekam az naprawde cos uszkodze a wtedy policja i z przyjemnoscia bede domagal sie odszkodowania od zarzadcy drog. dziennie robie jakies 300 kilometrow i to meka nie jazda. jak bedzie w koncu dym o te drogi to pisze sie na manifestacje.
pozdrawiam

u mnie za pilklingtona wraz z wymiana wolaja 350zl. mialem odprysk ale jeden magik mi go naprawil a raczej zabezpieczyl przed rozchodzeniem bo widoczny niestety poostal. do kolegi co juz miesiac jezdzi z odpryskiem to raczej nie ma szans zeby ci go naprawili i zeby bylo mniej widac. co najwyzej mogaci go zabezpieczyc. nalepiej takie rzeczy naprawiac natychnmiast po powstaniu wtedy jest szansa ze nie beda widoczne

szyba czołowa pilklingtona zielona z pasem 220zł + 100zł wymiana+20zł klej

Amortyzatory
Powrót