[159] Kamera cofania

Ja mam radio Kenwood DNX7150dab i tam jest osobny kabel do wzbudzenia przy wrzuceniu wstecznego który podłącza się do światła wstecznego. A zasilanie jak pisałem do oświetlenia tablicy.

To nie łatwiej było wszystko podłączyć do żarówki cofania :confused:

Oba kable zasilające daj pod światło cofania i po problemie. Mam wrażenie że kombinujesz nie w tą stronę.

nie bo jak masz zasilanie kamery cofania na oświetleniu tablicy to w każdej chwili możesz zobaczyć co się dzieje z tyłu, jak by wszystko było na wstecznym to tylko w momencie rzucenia wstecznego kamera by działała. poza tym ja mam kamerę mocowaną w miejsce oświetlenia tablicy więc nie było sensu dodatkowych kabli ciągnąć. ( http://allegro.pl/kamera-cofania-parkowania-alfa-romeo-159-i5839983372.html - swoją drogą polecam :) )

Próbowałem wsadzić kabel zasilający pod żarówkę, ale wtedy Żarówka po wrzuceniu wstecznego nie swieci

Trzeba nie fizycznie pod żarówkę tylko pod przewody zasilające tą żarówkę po wrzuceniu wstecznego, jak światło cofania się zapala to i kamerka musi ruszyć. Teraz masz podłączone do świateł mijania i dlatego pracuje cały czas. Tak jak podłączyłeś do świateł mijania to teraz podłącz do światła cofania :)

Jutro jeszcze pokombinuje, dzięki

nie bo jak masz zasilanie kamery cofania to w każdej chwili możesz zobaczyć co się dzieje z tyłu, jak by wszystko było na wstecznym to tylko w momencie rzucenia wstecznego

Ale jak masz podłączenie na wstecznym to w czym problem nawet jak ekran jest wyłączony to po wrzuceniu wstecznego automatycznie się włącza i pokazuje co się dzieje z tyłu a światło cofania dodatkowo oświetla sytuację :)

Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma kabla który zasila tylko światło wsteczne. Ten który jest zasila cały moduł w którym są 3 światła. Dalej jest tylko płytka i nie ma już kabli. Tak samo, jest jeden bezpiecznik na te 3 światła F35

Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma kabla który zasila tylko światło wsteczne. Ten który jest zasila cały moduł w którym są 3 światła. Dalej jest tylko płytka i nie ma już kabli. Tak samo, jest jeden bezpiecznik na te 3 światła F35

Musi być bo jak wrzucasz wsteczny to chyba zapala Ci się światło cofania a nie wszystkie naraz :)

Ale panowie, bo trochę błądzimy we mgle. Mowa zdaje się o sedanie ? wiązka ze światłami jest na lewej burcie za taką klapką obok uchwytu na gaśnicę. Gdzieś tam spokojnie możesz się wpiąć w przewód do światła wstecznego. Zamiast lutowania czy innych cudów polecam użyć załączki zaciskowe na przewód - wygląda to mniej więcej tak: http://media.conrad.com/medias/global/ce/8000_8999/8500/8520/8521/852108_BB_00_FB.EPS_1000.jpg

Minus zasilania gdziekolwiek pod jakąś śrubę czy też pod przewód podobną złączką. Tylko tu jest też mały psikus. Żeby mieć tę kamerę w okolicach tablicy i podłączyć ją w ten sposób potrzebujesz z metr kabla.

w kombi jest tak samo - przerabiałem to. Kamerka wtedy włącza się razem ze wstecznym i czujnikami. Fajny bajer szczególnie w nocy - na ekranie widać prawie jak w dzień w przeciwieństwie do lusterek.

Nie obraź się, ale podłączenie tej kamery to banalna sprawa i skoro sobie nie radzisz podjedź do elektryka, zrobi to w kilka minut.
Nie ma znaczenia czy sedan czy SW światło cofania to światło cofania. Złączki to super sprawa, nie trzeba lutować.

Oba kable zasilające daj pod światło cofania i po problemie. Mam wrażenie że kombinujesz nie w tą stronę.
Święte słowa :) :D teraz się śmieje sam z siebie ;) błędnie przyjąłem, że ten różowy kabel zasila cały moduł...i body comp tym później jakoś steruje...tak czy inaczej przekombinowałem...:) tym bardziej, że większość rzeczy ogarniam z mechaniki :) jaja :) haha dzięki Panowie za cierpliwość ;) mega wtopa ;)
Wasze zdrowie!
Pozdro

Hejka,
Mam zamiar podłączyć kamerę cofania dedykowaną do AR 159 z allegro, która montuje się zamiast lampki podświetlenie tablicy, jednakże mam pytanie... jak to się ma do błędu żarówki? Rozumiem, że razem z tą obudową i kamerą jest miejsce na żarówkę i normalnie można wpiąć tam swoją starą żarówkę i wszystko działa? Słyszałem też, że niektórzy montują dedykowaną do vectry C/insigni. Może ktoś coś więcej napisać na ten temat?

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

To jest dokładnie ta sama kamera. Wyjmujesz starą oprawkę i wykręcasz uchwyt żarówki. Mocujesz uchwyt żarówki w oprawce do której przykręcona jest kamera i tyle. Jutro mogę zrobić ci zdjęcie z mojego auta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Super, to zamawiam tą z allegro. Fajnie, estetycznie to wygląda i co najważniejsze bez inwazyjnie. Normalnie tablicę to podświetla? A jak z widocznością w nocy przez tą kamerę? Widać coś?
Ogólnie tą kamerę będę łączył z czujnikami parkowania, zobaczymy jak razem to współgra :)

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

W nocy jeszcze nie używałem. Jeśli kamera ma diody to powinna mieć czarnobiały obraz w nocy.

Ja mam jedno i drugie. Oryginalny parktronik załącza się po wbiciu wstecznego i tak samo mam z kamerą w nowym radyjku. W dziale tuning masz mój filmik w którym widać obraz z kamery.

Akurat szedłem do sklepu.

12.jpg

13.jpg

No to naprawdę ładnie to wygląda. Kamera już zamówiona, po weekendzie będziemy kombinować :)
Dzięki Ci wielkie za pomoc i fotki.

Pozdrawiam :)

Amortyzatory
Powrót