• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kalibracja przepływomierza

K66xda

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 Fl 2.4 20V
Czy po wymianie przepływomierza w Alfie 156 2.4 jtdm trzeba go jakoś kalibrować?

Nie ma potrzeby.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

A jest taka możliwość? Na wolnych obrotach pokazuje zawyżone wartości natomiast przy obciążeniu zbyt małe.

Nic takiego nie widziałem nawet w MES-ie. W mojej też wartości nie do końca się pokrywają.
A dużą masz różnicę

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

W ostatniej zakładce jest chyba coś takiego jak reset wartości adaptacyjnych ?

Na wolnych obrotach wynika ta roznica z mapy egr. Wiec nie kombinuj bo i tak sie nie da.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Różnica to jakieś 300

To nie są duże różnice, które mógłbyś zauważyć w codziennej jeździe. Przepływomierz podaje jedynie do ECU co mierzy, więc jeśli masz zdrowy silnik, turbo pompuje jak trzeba, przycinek przy przyspieszaniu nie ma, czujnik MAP w miarę czysty - generalnie auto jest dynamiczne i nie dymi - to nie ma co na siłę szukać problemów.

Zauważ, że temperatura powietrza wpływa na ilość powietrza mierzonego przez przepływkę - na wolnych obrotach zimą wartości będą inne(teoretycznie większe) niż latem, bo powietrze jest gęstsze. Do tego dochodzi czy EGR zaślepiony czy coś puszcza.

ps. Jeśli przepływka ma już parę lat - zawsze możesz ją wyjąć np. przy wymianie filtra powietrza i umyć specjalnym preparatem na bazie benzyny ekstrakcyjnej (coś co całkowicie odparuje i nie jest tłuste).

Krzysztof MTRONIC kiedyś to tłumaczył tak:

L.

Silnik raczej pracuje poprawnie natomiast mam błąd p1238 ☹️

Poprzedni właściciel zaslepil EGR

Weź klucze, odkręć EGR i się upewnij. Poszukaj jaka to zaślepka, bo może jest niewłaściwa? Powinna być chyba taka z dziurkami.
Druga sprawa: może da się EGR w sofcie wyłączyć, żeby ECU nie uwzględniał go w pracy silnika - wówczas pełna zaślepka i wsio.

Mój motor to 2.4 10V i tutaj idzie pełna zaślepka i jest git, ale u Ciebie przy 20 zaworach sprawa jest bardziej skomplikowana.

L.

Z powodu braku czasu na ten moment sprawdziłem tylko tyle, że pod kompem pokazuje cały czas 1% otwarcia EGR. Jutro poszukam na okolicznych zlomowiskach przeplywki do postawienia, a dziś silnik gasł na wolnych obrotach i czasem nie reagował na gaz :/

Amortyzatory
Powrót