• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kaganiec HP8

dziadzia82

Aktywny
Auto
Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020
Witam.
Pacjent Stelvio My20.
Czy Panowie i Panie którzy robili re-map w 2.0 200-280Hp w rocznikach My20 i wyżej tez macie ciecie Nm przez skrzynie powyżej 410Nm.

Grzegorz Wikiera Works.

- - - Updated - - -

Ciecie Nm przez skrzynie występuje tylko przy normalnym użytkowaniu.
Na hamowni w trybie rolkowym pokazuje 450Nm.
Ogranicznik max Nm w skrzyni mam na 550Nm w sofcie ustawiony zresztą mam tak jak każdy.
Tylko dlaczego ucina Nm przy 410

- - - Updated - - -

Prawdopodobnie będę robił tez re-map skrzyni ale to w ciągu 2-3 tyg. Dam znać.

Grzegorz Wikiera Works.

- - - Updated - - -

Ciecie Nm przez skrzynie występuje tylko przy normalnym użytkowaniu.
Na hamowni w trybie rolkowym pokazuje 450Nm.
Ogranicznik max Nm w skrzyni mam na 550Nm w sofcie ustawiony zresztą mam tak jak każdy.
Tylko dlaczego ucina Nm przy 410

- - - Updated - - -

Prawdopodobnie będę robił tez re-map skrzyni ale to w ciągu 2-3 tyg. Dam znać.

NAPISZ NA CZYM POLEGA te ciecie 410 w normalnej jeździe jak to odczuwasz i skad wiesz.

Skąd wiem juz pisze
od 2020 mamy wskaźniki momentu bosstu oraz ciśnienia oliwy.
Ma zrobiony wskaźnik nuta w zakresie 0-500Nm (standardowo 0-400) osiowanie proxy itp...
W normalnym użytkowaniu przełączam skrzynie manual 5-6 bieg pr/obr jednostki ok 2tys/obr i naciskam powoli gaz tak do połowy buduje sie fajnie moment obr it.
Dochodzi do 408-410Nm i automatycznie tnie na 390-395Nm.
Z tego wnioskuje iz mój soft nie pozwoli skrzyni dać więcej niż 410Nm w trybie pracy normalnej.
Sprawdzane na wszystkich trybach DNA oraz R.

Skąd wiem juz pisze
od 2020 mamy wskaźniki momentu bosstu oraz ciśnienia oliwy.
Ma zrobiony wskaźnik nuta w zakresie 0-500Nm (standardowo 0-400) osiowanie proxy itp...
W normalnym użytkowaniu przełączam skrzynie manual 5-6 bieg pr/obr jednostki ok 2tys/obr i naciskam powoli gaz tak do połowy buduje sie fajnie moment obr it.
Dochodzi do 408-410Nm i automatycznie tnie na 390-395Nm.
Z tego wnioskuje iz mój soft nie pozwoli skrzyni dać więcej niż 410Nm w trybie pracy normalnej.
Sprawdzane na wszystkich trybach DNA oraz R.

ok teraz wiem pogadaj z tunerami co robią takie auta. Twój co robił powiedział cos mądrego. spytam sie kumpla co ma giulia po lifcie 200 robil na 300 czy tak ma.

ok teraz wiem pogadaj z tunerami co robią takie auta. Twój co robił powiedział cos mądrego. spytam sie kumpla co ma giulia po lifcie 200 robil na 300 czy tak ma.
Ewidentnie widać że trzyma skrzynia nawet po logach nie puści więcej. Nm. Tak też podejrzewamy
Problem dopiero zauważyłem jak zmieniłem skalę z 400 do 500Nm. Tak to pokazywał max 400 Nm jak przy standardowym zakresie.
Jeszcze zrobimy pomiar na hamowni drogowej
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
31.jpg

Ostatnia edycja:
Ewidentnie widać że trzyma skrzynia nawet po logach nie puści więcej. Nm. Tak też podejrzewamy
Problem dopiero zauważyłem jak zmieniłem skalę z 400 do 500Nm. Tak to pokazywał max 400 Nm jak przy standardowym zakresie.
Jeszcze zrobimy pomiar na hamowni drogowej
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
31.jpg

Rozmawiałem z kumplem on ma skalowanie mniejsze i nie ma twoich problemów.

A więc tak:
Jestem po zgraniu softu z Hp8
Na pierwszych 4 biegach jest ograniczenie Nm od 330 do 410Nm.
Na pozostałych 550Nm.
Wiec jeśli ktoś hamuje na remapie na 5-6 biegu nie wykryje tego iz Nm będzie cięty..
Czekam na modyfikacje softu i wgranie oraz powtórnie hamowanie.
Jak połączę sie z mesem przy wymianie oleju zapodam jaki mam soft

A nie lepiej przed modyfikacją silnika wgrać soft do skrzyni z BMW ? Zdaje się że ma też inne limitery - ale tu trzeba byłoby dopytać.
Za dużo na razie tym autem nie zrobiłem, bo jakieś 450km, ale już wiem że 1 modyfikacją jaką zrobię będzie zmiana softu skrzyni, aby złagodzić zmiany biegów i to przekładanie jak w GTI oraz przyspieszyć zmiany biegów, potem pomyślę o sofcie silnika aby to wszystko zgrać. Mocy więcej mi nie trzeba , aby tylko bardziej liniowo szła.

A nie lepiej przed modyfikacją silnika wgrać soft do skrzyni z BMW ? Zdaje się że ma też inne limitery - ale tu trzeba byłoby dopytać.
Za dużo na razie tym autem nie zrobiłem, bo jakieś 450km, ale już wiem że 1 modyfikacją jaką zrobię będzie zmiana softu skrzyni, aby złagodzić zmiany biegów i to przekładanie jak w GTI oraz przyspieszyć zmiany biegów, potem pomyślę o sofcie silnika aby to wszystko zgrać. Mocy więcej mi nie trzeba , aby tylko bardziej liniowo szła.

Kto ryzykuje i wgrywa soft z innego auta. To ze niby ta sama skrzynia bmw nie znaczy ze pasuje.

Kto ryzykuje i wgrywa soft z innego auta.

Np: https://youtu.be/T0zyd95Z9EE?t=123

To ze niby ta sama skrzynia bmw nie znaczy ze pasuje.

Nr katalogowy ZF : ZF-8HP50XHIS choćby bmw F/G
żródło : http://www.zfservis.sk/subory/8-speed.pdf

Kilka mechanicznych modów skrzyń ZF za mną więc ja nie widzę w tym większego problemu.

Oczywiście kwestie gwarancyjne trzeba od razu pominąć, psychiczne też.
Miałem już skrzynię ZF6HP19 (do 24) zmodyfikowaną na 400KM i 750Nm wraz z sprzęgłem o zapasie do 850Nm, z zdjętą blokadą Nm (500) przy czym ten ZF6 spokojnie można zrobić na 850Nm - ale za dużo ingerencji potem w silnik - gra nie warta zysku.

Np: https://youtu.be/T0zyd95Z9EE?t=123

Nr katalogowy ZF : ZF-8HP50XHIS choćby bmw F/G
żródło : http://www.zfservis.sk/subory/8-speed.pdf

Kilka mechanicznych modów skrzyń ZF za mną więc ja nie widzę w tym większego problemu.

Oczywiście kwestie gwarancyjne trzeba od razu pominąć, psychiczne też.
Miałem już skrzynię ZF6HP19 (do 24) zmodyfikowaną na 400KM i 750Nm wraz z sprzęgłem o zapasie do 850Nm, z zdjętą blokadą Nm (500) przy czym ten ZF6 spokojnie można zrobić na 850Nm - ale za dużo ingerencji potem w silnik - gra nie warta zysku.

Oglądałem to nie jest standard tylko kombinacje i to kto sie zna dobrze itp.

A jaka modyfikacja softu jest standardem, na standardzie można czasem silnik rozwalić jak się tego nie dostosuje, dobrze zrobiony soft to dobra kombinatoryka a nie tylko "chip" na przepustnicę, albo wgrany gotowiec za 500.

Skoro w temacie ktoś chce podejmować walki i modyfikować soft oryginalny to powinien wiedzieć co robi, dlatego podsunąłem pomysł z softem BMW, skoro to taka sama skrzynia.

Ale inna jednostka napędowa itp
To jest tak jakbyś wgrał soft skrzyni z 2.2mjet do 2.0 turbo
Całkiem inny zakres prędkości obrotowych jednostki ( inne krzywe Nm, Moc)
Jakby to miało pracować z sobą

To jest tak jakbyś wgrał soft skrzyni z 2.2mjet do 2.0 turbo

Tak nie do końca, jeśli mamy do dyspozycji skrzynie benzynowe (czy tam diesel) , benzyna + diesel wiadome że nie pójdzie.
Takie połączenia robią w autach 4x4, potem Patrol jedzie 100/h i ma 4k obr... ale wystarczy zostawić oryginalne napędy i zmienić sam silnik (diesel na diesel) i nagle Patrole są demonami.
Sam mam już ostatni etap do zrobienia w moim XJ, gdzie w miejsce 2,5td będzie zaimplementowany 3.0M57, ale całe napędy zostawiam oryginalne.

Żeby nie bić zbytnio piany, jutro może podjadę do ZFTronic to sobie popytam. Komputerów w skrzyniach VAG w 3.0 też podobno nie wolno zamieniać bo auto nie ruszy - to taki MIT powielany na forum VW - ale to dłuższa historia.

Tak nie do końca, jeśli mamy do dyspozycji skrzynie benzynowe (czy tam diesel) , benzyna + diesel wiadome że nie pójdzie.
Takie połączenia robią w autach 4x4, potem Patrol jedzie 100/h i ma 4k obr... ale wystarczy zostawić oryginalne napędy i zmienić sam silnik (diesel na diesel) i nagle Patrole są demonami.
Sam mam już ostatni etap do zrobienia w moim XJ, gdzie w miejsce 2,5td będzie zaimplementowany 3.0M57, ale całe napędy zostawiam oryginalne.

Żeby nie bić zbytnio piany, jutro może podjadę do ZFTronic to sobie popytam. Komputerów w skrzyniach VAG w 3.0 też podobno nie wolno zamieniać bo auto nie ruszy - to taki MIT powielany na forum VW - ale to dłuższa historia.

Zastanów sie co piszesz i przeanalizuj swój post jeszcze raz.
Porównujesz swap 30 letniego patrola z współczesnym zawansowanym systemem zarzadzania zmianą przełożeń gdzie skrzynia komunikuje sie z min 3-4 jednostkami elektronicznymi.
I zazwyczaj soft z innego modelu juz nawet nie wspomnę z marki będzie gryzł sie z proxi twojego pojazdu
Co do napedów nie porównuj mechanicznych mostów z obecnymi sterownymi elektroniczne mechanizmami rozdzielczymi.

Co do skrzyń z grupy VAG jesli nie było ochrony komponentu to przełożysz sterownik ale to było do któregoś rocznika.
Obecnie tak jak piszą nie ruszysz z miejsca jeśli nie przypiszesz numeru VIN do sterownika

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót