• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Julka QV Rosso Competizione

Środek identyczny jak u mnie:D
Trochę mnie to dziwi, że większość aut z FCA w wersjach sportowych różni się dość mocno od wersji bazowych, patrz Fiat/Abarth zarówno wnętrzem jak i z zewnątrz, a w Giuliettach kompletnie nie widać, że to najmocniejsze wersję:( Mogliby dawać chociaż jakieś elementy wnętrza dedykowane jedynie dla QV/Veloce. Nie wspominając już o tym nieszczęsnym tylnym dyfuzorze z żebrami, który powinien być w standardzie.

Ostatnia edycja:
A mi się ta kierownica podoba. Jest duża, ale dobrze leży w dłoni i przynajmniej nie zasłania zegarów. W QV w stosunku do zwykłej ten caly panel na desce jest z alluminium zamiast z plastiku. Ale faktycznie, mogli się bardziej postarać aby wyróżnić wersje QV i dodać więcej smaczków. Auto stało na podjeździe ale płynu faktycznie było mało (ostatnio zmieniany termostat). Już dolane :-) No i sam też nie stosuje plaka. Osłona jest wyczyszczona jakimś środkiem do plastików, ale nie jest tłusta w dotyku i nie lepi brudu.

Dziś zmieniłem profilaktycznie rurkę od smarowania turbo:

nowa-rurka.jpg

Podobno w wielu egzemplarzach jest ona powodem zatartej turbiny (niedrożna rurka lub niedrożny filterek). Całość operacji opisałem w dziale zrób to sam, ale post jeszcze nie przeszedł moderacji i nie mogę wkleić linka. Rurka jest od nowszej wersji gdzie fabrycznie już ma izolacje termiczną. Jest też troszeczkę inaczej wyprofilowana - nie ma takich ostrych gięć. Porównanie starej i nowej:

55224364_vs_55258147-.jpg

U mnie akurat rurka oraz filterek (który jest w górnej śrubie) były czyściutkie i drożne więc zmiana okazała się niepotrzebna, ale przynajmniej będę spał spokojniej :)

Ostatnia edycja:
Cześć ! :))

Gratuluję pięknej Julki, fajny egzemplarz, widzę że też masz " fikoły w prądzie " :)

Nie weź tego za mocno na poważnie, ale pisałeś że był lekki detaling a fotel jest brudny jak by miał z 300 tysięcy albo jak by komuś się ciągle coś rozlewało :D .

A z przewodem dobry wybór, też się do tego zabierami mega dzięki że zrobiłeś relację z tej wymiany. Prosze, podaj numer tego po zmianowego przewodu polecę do ASO po niego. Ja zaglądałem do tego sitka i niby czyściutko ale... raz się zapcha i amen.

A swoją drogą to nadal nie mogę pojąć czego im tak wcześnie padały turbiny... mam 79400km i boję się strasznie. Rozgrzewam, studzę, jeżdżę na Ravenolu ale strach jest. Ale nie chcę tu robić Off Topu na ten temat tylko skupmy się na Twoim aucie hehe :)

Pozdrawiam ! :) Zajrzyj do mnie, tez mam QV i zaraz aktualizuję temat :)

Oryginalna rurka 55224364, a poliftowa 55258147 (w zestawie są już podkładki).
Nie wiem czemu ten fotel tak wyszedł na zdjęciu ale wcale nie jest brudny, może coś na obiektywie :P

Z przyjemnością, czytam na bieżąco pozostałe wątki :-)

A dopiero dostrzegłem jakie masz końcówki wydechu czyste :o Czyściłeś je czymś ? Ja kiedyś polerowałem pastą menzerna ręcznie tą do " mocnej " polerki i efekt był na parę tysięcy kilometrów.... A tak to mam straszne. Oleju nie bierze, dymić nie dymi ale teraz to się zastanawiam o co kaman.

A i szafę też mam oryginalną bo PL, pełna historia.

Z wymianą rurki to bardzo dobre posunięcie. Jeszcze warto wymienić uszczelkę tylnej wycieraczki na poliftową. Na starej prędzej czy później woda będzie ściekać do bagażnika.

Z wymianą rurki to bardzo dobre posunięcie. Jeszcze warto wymienić uszczelkę tylnej wycieraczki na poliftową. Na starej prędzej czy później woda będzie ściekać do bagażnika.

O tego to nie słyszałem, a tu maszmoże jakiś numer ?

- - - Updated - - -

. Nie wspominając już o tym nieszczęsnym tylnym dyfuzorze z żebrami, który powinien być w standardzie.

Zgadzam się! Ta cena za ten plastik to jakaś abstrakcja jest. Na allegro szukam na różne sposoby tego ustrojstwa, ale widzę że nikt nie jest ciemny w temacie - zwykły zderzak do qv z dokładka na dwie rury idzie kupić od 200zł. A jak jest dyruzor to uszkodzony od 500 a dobry od 1300-1800. Gdzie w ASO dokładka 1300...

Z nową bym dał w ASO 300-max 500zł ale gdzie 1300.... Szanujmy sie

Powiedziałbym Ci co poszło na końcówki wydechu, ale... zewnętrzny detaling zlecałem ;) Zrobili renowację lakieru (poznikały wszystkie drobne ryski, zamaskowane odpryski itd.) i potem na to powłoka ceramiczna. Widać wydechem też się zajęli, a wcześniej wyglądał podobnie jak u Ciebie. Oni go nawet we wnętrzu jakoś doczyścili...

wydech.jpg

Ostatnia edycja:
Rozumiem. No to mnie teraz zmotywowałeś gościu :D Daj mi trochę czasu i w moim temacie zawita zdjęcie wyczyszczonych końcówek :cool:

Napisał Doblo

O tego to nie słyszałem, a tu maszmoże jakiś numer ?

Proszę bardzo 50530945

Rozumiem. No to mnie teraz zmotywowałeś gościu :D Daj mi trochę czasu i w moim temacie zawita zdjęcie wyczyszczonych końcówek :cool:

Dzisiaj czyściłem auto i końcówki psiknałem deironizerem ironX. Co prawda nie były jakoś mocno czarne, ale owszem osmolone. Ładnie zeszło wszystko. Tak więc polecam.

W którym miejscu się gromadzi ta woda? widać ją w bagażniku czy trzeba zaglądać do klapy? No i od razu nasuwa mi się pytanie czy to może być powód padających tylnych zamków? U mnie już 2x zmieniany.

W tym zagłębieniu gdzie siedzi ten "hak" do zamka. Jak zacznie puszczać to będzie ją widać. Swoją drogą i tak długo u Ciebie wytrzymała.

Z przodu powoli klocki na ukończeniu to stwierdziłem że nie ma się co rozdrabniać i zmieniamy wszystko.
Tarcze ATE + klocki ATE + płyn TRW DOT4. Przednie tarcze dość duże i są pakowane osobno :P
Przebieg 114395.

tarcze-klocki-ate.jpg

Dziś zrobiłem tylko przód. Za tydzień może się uda tył.
Z przodu pomiar bicia czujnikiem zegarowym i jest w zakresie <0,010mm dla obu tarcz (zalecane <0,030mm)

pomiar-bicia-tarcz.jpg

Poniżej zdjęcie czujnika zużycia w klockach przednich (jeszcze nie jest przetarty ale już naprawdę niewiele brakuje)

klocki-czujnik-zuzycia.jpg

I teraz ciekawostka - jeszcze tyle mięsa jest:

klocki-czujnik-zuzycia-grubosc.jpg

Także jak się komuś kontrolka zapali to nie ma co panikować bo jeszcze jeżdżenia a jeżdżenia... ;)

Uwielbiam widok nowych tarcz na kole:

tarcze-klocki-nowe.jpg

I to jak się fajnie docierają na początku:

docieraja-sie.jpg

Zaciski w niezłym stanie, odpowietrzniki odkręciły się bez problemu, tłoczki chodzą płynnie i można je palcami wciskać. Szkoda tylko bo przydałoby się trochę odnowić je wizualnie (miejscami schodzi klar i mają jakieś odpryski), ale wiąże się to z uziemieniem auta na trochę dłużej więc takie detale muszą poczekać...

W przyszłym miesiącu robię tył.

Od początku zakupu auta nie byłem specjalnie zadowolony z xenonów - świeciły niewiele lepiej od halogenów. Problem opisałem w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/166090-xenony-2.html. Dziękuję koledze [MENTION=19890]pieta[/MENTION] za podesłanie zdjęć jak u niego świecą nowe xenony, co zainspirowało mnie do wymiany żarników na nowe.

U mnie były jeszcze fabryczne Philipsy XenStart z 2010r:
philips-xenstart.jpg

I świeciły mocno przeciętnie, o tak:

giulietta-xenony-linia-odciecia.jpggiulietta_xenony1.jpg

Zakupiłem OSRAMy

osram-nightbreaker-next-gen.jpgosram-nightbreaker-next-gen2.jpg

Wymiana lewego żarnika - bułka z masłem.
Wymiana prawego żarnika - trochę przerąbane. Trzeba odkręcać przetwornice która jest przykręcona na 4 śruby do lampy i jest ciężki dostęp do śrub. Trzeba odkręcać dolot (nie trzeba go ściągać) i kombinować jak podejść kluczami na przedłużkach.

Ale.. różnica jest wyraźna:

xenony-giulietta-stare-vs-nowe-zarniki.jpg

A na drodze w końcu jest tak jak być powinno - jasność :-)

nowe-zarniki.jpg

Jeszcze wydaje mi się że na stacji kontroli trochę za nisko mi ustawili lampy. Muszę zbadać temat.

Ostatnia edycja:
Fajnie świeci, dobra zmiana

Zmienione klocki tarcze z tyłu (ATE). Do tego autko dostało nowy komplet opon Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 225/40R18. Poprzednie Fuldy ContactSport niby miały jeszcze 6mm bieżnika ale trakcja nie najlepsza. Na nowych hamulcach i oponach auto praktycznie staje w miejscu i dużo lepsze wrażenia przy przyspieszaniu bo lepi niesamowicie.

goodyear-eagle-f1-asymmetric-5-225-40-r18.jpg

Ostatnio walczyłem też z ubytkami płynu chłodniczego. Nowa rura od termostatu, nowy termostat, ładnie zaciśnięte a pod spodem zbierała się kropla. Trochę podirytowany już dorzuciłem drugi cybant i w końcu jest sucho.

wyjscie-termostatu.jpg

Zamówiłem przełącznik zespolony z tempomatem i niedługo będę dokładał tempomat, a może też czujnik deszczu i czujnik natężenia światła.

Amortyzatory
Powrót