• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

JTS i Selespeed

V

Valdore

Guest
Cześć,
Planuję zakup AR 156, mam ograniczony budżet (powiedzmy, że około 10 tys.) stąd mój wybór ogranicza się do rocznika 2002/2003 (maks). Znalazłem kilka ogłoszeń, w których była AR 156 JTS i dwa z Selespeedem. Przeczytałem na forum parę wątków o JTS i Selespeed... Nie nastroiło mnie to optymistycznie ;) Mam jednak kilka związanych z w/w samochodami pytań, najchętniej dowiedziałbym się od osób, które naprawdę takimi samochodami jeździły (lub serwisują AR 156 względnie często):
1) JTS, kwestia nagaru, czy da się to wyczuć na jeździe testowej ? Nikt nie da mi się rozpędzać do ponad 200 km/h więc może jakiś inny sposób ?
2) JTS, rozrząd - nie mogę dojść co tam się wymienia (pasek, rolka, napinacz i pompa czy bez pompy ?), a co za tym idzie jakie są koszty ?
3) JTS, nagar część II, czy da się to usunąć np. przy pomocy Liqui-Moly Jet Clean Tronic (lub czegoś podobnego) ? Ktoś może usuwał i może potwierdzić sukces ?
4) Selespeed, czy da się na jeździe testowej wyczuć, że już jej dni są policzone ?
5) Selespeed, czy diagnostyka w serwisie AR pomoże określić stopień zużycia (bez rozbierania, coś z komputera) ?
6) Selespeed, sprzęgło - czy to jest to samo co do manuala ?
6) Ogół: Czy ten silnik z SS (lub z manualem) ma dwumasowe koło zamachowe ?
Dużo tych pytań, ale chciałbym uniknąć zrobienia mnie "w wała" na samym początku zakupów ;)

1. Zostaje hamownia.
2.To co samo co w TS. TS, JTD czy JTS pompę wody wymieniasz, "po taniości" alfa nie toleruje.
3.Żadne środki nie pomogą. Rozebrać i wyczyścić. Jak ktoś lał 10W60 nie powinno być problemów.
O reszcie nie mówię bo selespeeda nie mam i się nie znam.

10 tys., 2003 i Selespeed - Alfy są tanie, nikt ich nie kupuje, ale naprawdę trzymam kciuki za Twój plan.

Pytanie dodatkowe o Selespeed. Na czym polega serwisowanie tej skrzyni ? Tam jest wlany olej przekładniowy w część "skrzyniową" i zapewne jakiś płyn hydrauliczny w część sterującą (hydrauliczna) - co ile powinna następować wymiana płynu (czy olej przekładniowy również) i o czym mogą świadczyć dolewki (zakładamy, że mogą być takie wpisy w książce serwisowej) ?

Selespeed pracuje na oleju hydraulicznym - Tutela CS Speed - około 70 zł za litr, w układzie jest około 0,6l.
Płyn wymieniać najlepiej raz w roku i także raz w roku wykonać regulację nasadki sprzęgła + kalibrację i skrzynia będzie pracować bez problemu.
Dolewki, o ile nie ma wycieku na zewnątrz świadczą o przeciekach oleju do skrzyni lub o wyrzucaniu przez odpowietrzenie - na to akurat mam patent.
Lepiej omijać ASO, oni zazwyczaj nawet nie mają podstawowej wiedzy na temat serwisowania, a co dopiero napraw SS.

A co, też wyrzuca Ci płyn odpowietrzeniem i po jakimś czasie musisz dolać?

Jak to jest z aktywatorem w Selespeed i tym,że może się zaciąć na danym biegu ?

Amortyzatory
Powrót