• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] JTDM TCT problem przyspieszania

Jabolek

Nowy
Auto
AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm
Witam,

Nowe doswiadczenie w mojej Julce JTDM 175KM TCT, zdarzylo sie po raz 3 dopiero. Stan licznika 45K.

W trybie D gdy chce wystartowac na swiatlach nawet nie na maxa tylko w miare plynnie nawet, zauwazylem ze auto od razu nie przyspiesza...tak jakby ja jeszcze hamulec trzymal...albo sprzeglo nie lapalo? Wciskam gaz i dopiero po chwili startuje...???Po zatrzymaniu auta czulem jakby zapach palonego sprzegla albo hamulce (faktyczie hamowalem ostro przed zakretem)...
Dopiero 3 raz tak sie stalo wiec nie jest za kazdym razem...

Raz trzymalem hamulec i lekko dodawalem gazu ale obroty wogole nie wzrastaja...czy tak ma byc czy cos nie tak?

Jeszcze pytanko do posiadaczy TCT, czy macie tez tak jak ja ze po dluzszym postoju +/- 8h przy poczatkowym ruszaniu jest uczucie jakby tylne kolo mialo kapcia? kolysze przez jakis czas...potem juz jest ok gdzies za 200m. cos z hamulcem?

Ktos wie o co chodzi? jak nie to pojade do serwisu w pon.

Pozdro!

Ostatnia edycja:
Sprawdź czujnik wciśnięcia hamulca - może się zawieszać

W trybie D gdy chce wystartowac na swiatlach nawet nie na maxa tylko w miare plynnie nawet, zauwazylem ze auto od razu nie przyspiesza...tak jakby ja jeszcze hamulec trzymal...albo sprzeglo nie lapalo? Wciskam gaz i dopiero po chwili startuje...???Po zatrzymaniu auta czulem jakby zapach palonego sprzegla albo hamulce
czy macie tez tak jak ja ze po dluzszym postoju +/- 8h przy poczatkowym ruszaniu jest uczucie jakby tylne kolo mialo kapcia? kolysze przez jakis czas...potem juz jest ok gdzies za 200m. cos z hamulcem?

Po opisanych objawach i efektach podejrzewał bym raczej że tylny zacisk się u Ciebie blokuje

Jeszcze pytanko do posiadaczy TCT, czy macie tez tak jak ja ze po dluzszym postoju +/- 8h przy poczatkowym ruszaniu jest uczucie jakby tylne kolo mialo kapcia? kolysze przez jakis czas...potem juz jest ok gdzies za 200m. cos z hamulcem?

Nic takiego nigdy nie zauwazylem. Po krotkim postoju, po dlugim postoju czy bardzo dlugim postoju (5-6 tygodni) nic takiego nie mam.

Sprawdź czujnik wciśnięcia hamulca - może się zawieszać

Pojade do serwisu bo sam nie wiem jak to sie sprawdza :P tez tak mi sie cos wydaje ze moze byc to

- - - Updated - - -

Po opisanych objawach i efektach podejrzewał bym raczej że tylny zacisk się u Ciebie blokuje

A zacisk dziala tez bez recznego, bo czasami zostawiam tylko na P-arking mode i to samo. wiec reczny nic do tego nie ma chyba...

- - - Updated - - -

Dam znac jak bede wiedzial co bylo!

Dzieki za pomoc :)

Witam,

Nowe doswiadczenie w mojej Julce JTDM 175KM TCT, zdarzylo sie po raz 3 dopiero. Stan licznika 45K.

ciach..
Pozdro!

To nie jest nowe doświadczenie, a stare doświadczenie Twojej skrzyni biegów, a dokładniej jej adaptacji. Problem znika jak palcem odjął zawsze po resecie skrzyni. Auto po zresetowaniu adaptacji zachowuje się jak nowonarodzone, jest zrywne od niskich obrotów i nie muli tak jak to opisałeś. Niestety nie ma innego rozwiązania, a bynajmniej ja nie wiem jak zablokować automatyczną adaptacje skrzyni.

Dzieki buczo ale dzisiaj zauwazylem ze to inny problem...daje leb sciac ze to hamulce blokuja i nie odpuszcaja.

Dzisiaj jechalem bardzo spokojnie do pracy i te samo odczucie po pewnym czasie. Ale co zwrocilo moja uwage? to ze przy jezdzie 100km/h spalanie wynosiolo 12-15l/100km!!!

Tez bylo czuc spalenizne po zatrzymaniu....wiec jutro rano po robocie jade na serwis.

w serwisie sprawdzali i wszystko jest ok...hamulce w bardzo dobrym stanie i nie widza by cos dzialalo nieprawidlowo...proponowali ewentualny update skrzyni i komputera ale malo by to dalo po robili mi update na wiosne wiec wszystko powinno byc ok.

Kolejna moja teoria to DPF.
Mozliwe ze DPF sie czyscil...ale czy on tez sie czysci bez informacji jak mialem kiedys? w trybie niewidocznym? bo jesli tak no mozliwe ze akurat byl w trakcie oszyszczania i dlatego tak wolniej Julka zbierala i palila ponad norme!
To mialo by sens :) ale zapach przypalonych hamulcow?...to tez? czyzby taki "zapach" wydalala przy czyszczeniu?

Sprawdź, czy felga któraś nie jest gorąca.

pzdr, tadzikpl

....
Mozliwe ze DPF sie czyscil...ale czy on tez sie czysci bez informacji jak mialem kiedys? w trybie niewidocznym? bo jesli tak no mozliwe ze akurat byl w trakcie oszyszczania i dlatego tak wolniej Julka zbierala i palila ponad norme!
To mialo by sens :) ale zapach przypalonych hamulcow?...to tez? czyzby taki "zapach" wydalala przy czyszczeniu?

Informacja o czyszczeniu dpf jest tylko wtedy jeśli to jest już wypalanie "awaryjne" bo wcześniej ten proces był przerwany przez użytkownika - standardowe wypalanie jest prawie niezauważalne. Podczas wypalania owszem troche gorzej się zbiera i pali jak smok, a zapach może być dziwny bo układ wydechowy porządnie się nagrzewa - na wylocie z rur możesz zapalić papierosa. Blokowanie hamulców najprościej sprawdzisz tak jak kolega pisał kontrolując temperaturę kół

Sprawdź, czy felga któraś nie jest gorąca.

pzdr, tadzikpl

ok, zwroce na to uwage! :)

- - - Updated - - -

Informacja o czyszczeniu dpf jest tylko wtedy jeśli to jest już wypalanie "awaryjne" bo wcześniej ten proces był przerwany przez użytkownika - standardowe wypalanie jest prawie niezauważalne. Podczas wypalania owszem troche gorzej się zbiera i pali jak smok, a zapach może być dziwny bo układ wydechowy porządnie się nagrzewa - na wylocie z rur możesz zapalić papierosa. Blokowanie hamulców najprościej sprawdzisz tak jak kolega pisał kontrolując temperaturę kół

bede obserwowal bo wydaje mi sie ze jesli dzieje sie tak raz na tydz/dwa tygodnie w moim przypadku to przy jezdzie po miescie mozliwe ze ten dpf sie wypala...oznaki podobne ale jak pisaliscie jak bede czul spalenizne to zobacze czy fele nie sa gorace

z gory dzieki!

bede obserwowal bo wydaje mi sie ze jesli dzieje sie tak raz na tydz/dwa tygodnie w moim przypadku to przy jezdzie po miescie mozliwe ze
To w jakim celu turbo diesla zakupiłeś do jazdy po mieście ? :eek:

niestety od momentu sprzedania Julki TB jestem przez pewien okres zmuszony do jazdy miejsiej. Plan byl taki ze to auto na trasy tylko :) i tak bylo do listopada 2015...trza cos malego do miasta kupic...

Witam,

Dzisiaj znowu po zatrzmaniu smierdzialo spalenizna na zwenatrz lekko, ale po poprzednim doswiadczeniu nie wylaczylem auta tym razem. - chyba dobrze zrobilem :)

- sprawdzilem felgi czy gorace - Nie, nic nie czuc wszystko ok.
Poniewaz zwrocilem uwage na lekko wibrujacy wskaznik od obrotow i lekkie drgania -wibracje z tylnej czesci auta - wydech (typowe przy alarmowym wypalaniu DPF) nie gasilem auta...sprawdzilem temperature felg jak pisaliscie i wszystko ok.
Natomiast z wydechu walilo cieplo tak mocno ze masakra.
Zostawilem auto na okolo 10 minut i wszystko wrocilo do normy. Obroty staly w miejscu, Julka chodzila ciszej i wydech nie napierdzielal.

Wiec ja daje 9/10 ze ten "zapach" to wlasnie przez te wypalanie dpf-u.

Mam pytanie do fachowcow :)
Przy jakiej temperaturze filtr sie czysci, czy to zalezy od przejechanej odleglosci czy temperatury?

Odleglosc to pracy taka sama okolo 20km z czego 10km to expresowka.
I dopiero jak zmienie na D-mode i wystartuje sportowo do 140 to mam czasami ten efekt "wypalania" poniewaz gdzies po 5km od sport startu czuje roznice i te lekkie drgania gdy juz zwolnie wiec mysle ze on sie zalacza wlasnie w tedy gdy osiagnie temperature - co przy jezdzie miejskiej jest trudne do osiagniecia!
Kiedy jade spokojnie tak sie nie dzieje do momentu jak przytrzymam biegi na wyzszych obrotach. Auto i full power wiec podchodzi spokojnie do 4.5K obr/min - w miescie automat juz zmienia przed 2K obr/min...

Wlasnie mialem podobne sytuacje jak dzisiaj juz kiedys i nie zwrocilem na to uwagi wiec gasilem auto...no i potem dostalem info na wyswietlaczu o wypalaniu DPF (czyli awaryjne juz wypalanie jak pisaliscie) 1 raz narazie (50K zrobione)

Pozdro

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót