• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] JTD - przegub przedni

rafffixx

Nowy
Auto
AR 156 1.9 JTD 16V
JTD - przegub przedni lewy

Witam!

Dziś przy wymianie oleju z mechanikiem zauważyliśmy uwaloną smarem gumową uszczelkę od przegubu. Dodam że koło z tej strony trzyma się...na 2,5 śruby - jedna jest luzem bo jest za mała a w drugiej jest walnięty gwint i słabo trzyma. Czy może to być przyczyną wyeksploatowania?

A co do naprawy - czy wystarczy kupić coś takiego? http://allegro.pl/oslona-przegubu-wew-alfa-145-146-147-156-164-166-i4323774028.html

Mechanik za wymianę krzyknął 80zł, a ta część u niego 50.

Z góry dzięki za wskazówki, pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Skoro mechanik tak stwierdził, to raczej guma będzie do wymiany. U mnie była pęknięta i smar wychodził na zewnątrz. Zmieniaj to jak jak najszybciej, bo można łatwo załatwić przegub.
Komplet nowych śrub na 4 koła kosztuje na allegro 60zł więc radziłbym ogarnąć temat koła. Nagwintowanie nie będzie drogie, a jak gdzieś zgubisz koło to może być nieciekawie :D

Rozmawiamy o osłonie od strony koła czy skrzyni ?
Z opisu można zgadywać że od koła ale link dałeś do osłony od skrzyni.

Tak, potrzebuję do koła a właśnie źle znalazłem, wizualnie jak na mój gust wyglądało właśnie jak do koła ;)

Myślicie że ten przegub jeszcze wytrzyma tak z tydzień? Mało który mechanik w mojej okolicy chce się w ogóle podjąć naprawy, poza tym dopiero przyszły piątek mam wolny w pracy tak żeby się wyrobić do jakiegokolwiek warsztatu :(

jezeli jest niewielkie uszkodzenie to wytrzyma jezeli duze i podczas jazdy ci caly smar odda na kolo to moze byc gorzej

Amortyzatory
Powrót