• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jedyny temat o felgach i kołach, poprzednio "Co sadzicie o tych felgach???"

Znaleziona na Facebooku. Czyli można [emoji6]
80.jpg

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Mozna ale jak masz na tylnym gwincie sprezyny "betony" i nie wsiada nikt do tyłu. To auto kumpla i szybko te felgi zmienił bo nie da sie tym jezdzic nawet jak zrolujesz ranty. A on akurat doswiadczenie w tej dziedzinie ma. Widzialem potem z Chorzowa SW na tych felgach i widac ze wystają ma tyle ze się nie zejdą pod nadkole. Jedyna opcja to zrobic customowe wahacze regulowane dolne i ostre kąty.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zawsze jest tez opcja jak na foto. U mnie w Spiderze tez wlazły koła ktore wystają bardziej od ori o jakies 5,5cm :) . Jak sie w poprzednim zyciu rzezbiarzem było to obecne staje sie prostsze :)
183.jpg
184.jpg

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

hej, czy może ktoś podrzucić fotki 156 na telefonach 17" z Gtv? Najlepiej na seryjnym zawieszeniu :)

A propos GT i 18": ma ktoś może 156 na 18 od GT, takich pięcioramiennych? Pasują? Bo widziałem mnóstwo 156 na 18 czy ale nigdy na tych, a są kozackie. Chodzi mi o takie
134.jpg

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Czy felga OZ Ultraleggera o parametrach 18'' 8cali ET38 podejdzie do alfy 156? Wyczytałem, że 8cali wchodzi i jest tam jakiś zapas ale co z tym ET38 ? Nie chciałbym ryzykować ponieważ felgi nie są tanie.

Powinny wejść, dużo zależy tu od konkretnego modelu opony. ET38 jest 6 mm głębiej w nadkolu niż osiemnastki z GT Blackline, które ludzie normalnie zakładają - zawsze możesz dać dystans 5-10 mm i po sprawie.

No bo tak to nie działa, nawet jak komuś felga leży, to Tobie taka sama może ocierać, ze względu na np. inny model opony czy stan zawieszenia. Jeżeli to pomoże, to mam u siebie 18x8 z ET35 + 225/40R18 i jest w porządku. Tę różnicę o której pisałem możesz śmiało zniwelować dystansami, będą w razie czego na tyle cienkie, że nie ma problemów z geometrią (którą i tak będziesz musiał zrobić), jakimiś wymyślnymi śrubami czy osadzeniem felgi na piaście.

Ultraleggera to teraz biały kruk, wzór zdecydowanie robi robotę i moim zdaniem rozmiar jest na tyle bliski, że warto spróbować.

A propos GT i 18": ma ktoś może 156 na 18 od GT, takich pięcioramiennych? Pasują? Bo widziałem mnóstwo 156 na 18 czy ale nigdy na tych, a są kozackie. Chodzi mi o takie
134.jpg

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Post 4915
Screenshot_20210428-233235_Chrome.jpg

Kiedyś bawiłem się w gimpie

50.jpg

51.jpg

Załączniki

• aA5LJ2q.jpg
    aA5LJ2q.jpg
    102.9 KB · Wyświetleń: 166
  • 3UR6I5w.jpg
    3UR6I5w.jpg
    85.7 KB · Wyświetleń: 185
Udało mi się kupić wymarzone felgi, których od lat szukałem do 156 - mianowicie NOVITEC N8 18". Mam jednak trochę mieszane uczucia - myślałem, że efekt będzie lepszy - wydaje mi się, że do mojego koloru auta jaśniejsze felgi pasowałyby lepiej i szczelina pomiędzy nadkolem a oponą jest zbyt duża - niestety opony jakie się trafiły z felgami to 215/40/18 a powinno być wg mnie 225/40/18 ? No i pewnie wypadało by odrobinkę obniżyć auto... Co myślicie?
i jeszcze jedna sprawa - skąd dorwać dekielki Noviteca? - szukać gdzieś na zamówienie? A może ktoś jakimś cudem ktoś ma coś takiego do sprzedania? IMG_20210710_135518.jpgIMG_20210710_135532.jpgIMG_20210710_135548.jpgIMG_20210710_135634.jpg

Udało mi się kupić wymarzone felgi, których od lat szukałem do 156 - mianowicie NOVITEC N8 18". Mam jednak trochę mieszane uczucia - myślałem, że efekt będzie lepszy - wydaje mi się, że do mojego koloru auta jaśniejsze felgi pasowałyby lepiej i szczelina pomiędzy nadkolem a oponą jest zbyt duża - niestety opony jakie się trafiły z felgami to 215/40/18 a powinno być wg mnie 225/40/18 ? No i pewnie wypadało by odrobinkę obniżyć auto... Co myślicie?
i jeszcze jedna sprawa - skąd dorwać dekielki Noviteca? - szukać gdzieś na zamówienie? A może ktoś jakimś cudem ktoś ma coś takiego do sprzedania? Pokaż załącznik 279682Pokaż załącznik 279683Pokaż załącznik 279684Pokaż załącznik 279685
Co do felg to nawet przy 225 warto by o te 3cm obniżyć auto. Z kapslami ori będzie ciężko. Pytaj firmy ,ktore na allegro wystawiają silikonowe .

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

Szukałem na forum ale są różne opinie więc proszę o pomoc. Panowie mam felgi alfy szprychowe chyba speedline 7Jx17 et 40,5 czy opony 225/45/17 będą ocierać o zwrotnice z przodu? Czy ewentualnie zmieści się opona 215/50/17 bo 215/45 są trochę małe przy standardowym zawieszeniu? Ewentualnie jakie dystanse wejdą żeby nie przycierało o ranty?

Amortyzatory
Powrót