[159] Jasne wnętrze

agata

Nowy
Auto
Alfa 159, 1.9 150KM
Witam Koleżanki i Kolegów Alfaholików,

Spotkał się ktoś z Was może z Alfiną 159 w jasnym wnętrzu ? Tzn kremowe skóry na siedzeniach i beżowy/jasny brązowe deska rozdzielcza i boczki w drzwiach ?

Co to za wersja, kiedy się pojawiała - ktoś może wie coś więcej na ten temat i się podzieli ?

;) z góry dziękuję

Nie wiem czy wiesz, ale przy zamówieniu można było konfigurować auto wedle upodobań. Wszystko zależy od grubości portfela. Handlarz napisałby w ogłoszeniu "wersja Giugiaro" ;) :D

Witam Koleżanki i Kolegów Alfaholików,

Spotkał się ktoś z Was może z Alfiną 159 w jasnym wnętrzu ? Tzn kremowe skóry na siedzeniach i beżowy/jasny brązowe deska rozdzielcza i boczki w drzwiach ?

Co to za wersja, kiedy się pojawiała - ktoś może wie coś więcej na ten temat i się podzieli ?

;) z góry dziękuję

W Alfie było kilka konfiguracji kolorystycznych foteli i deski rozdzielczej, tutaj masz foto takiej jasnej wersji. Generalnie auta z jasnym środkiem w Hiszpanii czy Włoszech to codzienność.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/80208-dywaniki_gumowe_jasnego_wnetrza.html

Góra deski rozdzielczej była w przynajmniej trzech kolorach (beż, jasno szary i czarny). Dodatkowo były też wersje obszywane skórą. Fotele skórzane były w przynajmniej czterech kolorach (szary, beż, brąz, czarny, czerwony), materiałowe też w kilku (w tym chyba dwa odcienie jasnego). Plus odmiany z lepszej jakości skórą. I oczywiście Ti jasne i ciemne. Nie wszystko można było łączyć nawzajem, ale wariantów jest dużo. To nie VW, że wszystko jest na czarno. Włosi generalnie lubują się w robieniu ciekawego środka auta.

Ostatnia edycja:
A jaka jest Wasza opinia na temat jasnego wnetrza w ciemnej Alfie ? W Polsce dosyć chyba nietypowe..

Ja mam czarny lakier (nero oceano) i beżowe, materiałowe fotele. Góra deski czarna, dół i boczki beżowe i wyglada to naprawdę świetnie.

PS: samochód z polskiego salonu.

ja posiadam takie jasne wnętrze, ładnie to wygląda, tylko trochę więcej trzeba poświęcić na sprzątanie fury;)
(kolor lakieru grigio vesuvio)

A jaka jest Wasza opinia na temat jasnego wnetrza w ciemnej Alfie ? W Polsce dosyć chyba nietypowe..
Materiały są dobrej jakości. Raz na rok profesjonalne pranie tapicerki i będą wyglądać świeżo.
Co do koloru deski rozdzielczej, kwestia gustu. Ona się już tak bardzo nie brudzi ;)

Ja mam jasne fotele (alfatex) i deskę rozdzielczą z jasnym dołem. W temacie mojej alfy możesz spojrzeć jak się to wszystko komponuje z czarnym lakierem.
Z utrzymaniem czystości nie mam większego problemu, chociaż jestem przyzwyczajony do cotygodniowego odkurzania auta. Ewentualnie max co 2 tygodnie. Wnętrze w zeszłym roku prałem raz, ale nie było jakoś specjalnie brudne. Bardziej celem odświeżenia. Ogólnie uważam, że jeśli nie jesteś jakimś samochodowym brudasem, to łatwo utrzymać takie wnętrze w czystości.

Ja mam jasny dół i ciemną górę. Nie pamiętam kiedy odkurzałem, a skórę to chyba ja jako pierwszy w historii tego auta czyściłem i konserwowałem. Pomimo tego wstydu nie ma.
Wiosną będę testował profesjonalno-amatorskie pranie własonoręczne wykładzin. Takie trójetapowe. :)

Denerwuje mnie tylko jasny bagażnik. Nie dla pedanta.

Również mam ciemną górę i jasny dół deski rozdzielczej, beżowe alfatexy na siedzeniach w czarnej 159. Jeżeli nikt nie zahaczy butem o drzwi to utrzymanie czystości nie nastręcza problemów. Jeszcze często pasy lubią się brudzić tu i ówdzie. Dobór kolorów świetnie pasuje do czarnej alfy.

W swojej czarnej 159-tce mam jasnobeżową skórę na fotelach i boczkach drzwi - cała reszta czarna lub ciemnoszara. Dla mnie to optimum jeśli chodzi o utrzymanie przyzwoitej czystości (a przynajmniej wyglądu) a zbytnim pedantem nie jestem. Jasnego materiałowego wnętrza bałem się kupić mimo że takich ofert było sporo. A bagażnik w jasnej tapicerce to już chyba całkiem przesada - a bywają takie bagażniki nawet w sportwagonach.

Ja również mam całe jasne wnętrze w tym beżowe skóry. Utrzymanie czystości nie przeraża więc nie należy to do wad. Jedyny minus to chyba trudna dostępność części wnętrza na rynku używek, chodzi mi tu np o kierownice czy gałkę zmiany biegów, która u mnie nie wygląda ładnie. W aso pewnie kosztuje krocie...

Ale o które wnętrze konkretnie autorowi chodzi? O to-
231.jpg

To -
232.jpg

Czy może to -
233.jpg

Moja dokładnie tak wygląda :)
232.jpg

Lakier GRIGIO TITANIO

- - - Updated - - -

Ja również mam całe jasne wnętrze w tym beżowe skóry. Utrzymanie czystości nie przeraża więc nie należy to do wad. Jedyny minus to chyba trudna dostępność części wnętrza na rynku używek, chodzi mi tu np o kierownice czy gałkę zmiany biegów, która u mnie nie wygląda ładnie. W aso pewnie kosztuje krocie...

kup gałkę zmiany biegów 6-stkę, do jasnego środka, tragedia na rynku nigdzie nie ma, wygląda ładnie ale zmiana jej by się przydała.

Ja mam alfę z jasnym wnętrzem prawie od roku i jest naprawdę OK, jeszcze niczego nie prałem, nie dbam przesadnie.
Bałem się kupić tak wykończony środek, ale alfa była w świetnym technicznym stanie i zaryzykowałem. Teraz bym się nie zamienił :)

ps. środek jak na zdjęciu powyżej

chodzi mi tu np o kierownice czy gałkę zmiany biegów, która u mnie nie wygląda ładnie. W aso pewnie kosztuje krocie...
Kierownicę i gałkę lepiej oddać do dobrego tapicera – obszyje skórą lepszej jakości niż fabryczna i wygląda to od razu lepiej, jak w nowym aucie. A jasne kierownice niestety wycierają się błyskawicznie.

Kierownicę i gałkę lepiej oddać do dobrego tapicera – obszyje skórą lepszej jakości niż fabryczna i wygląda to od razu lepiej, jak w nowym aucie. A jasne kierownice niestety wycierają się błyskawicznie.

Będę musiał tak zrobić ;)

Najgorsze są białe pasy bezpieczeństwa, głównie kierowcy, tak mam usmarowane po poprzednim właścicielu, że ie wiadomo co z tym zrobić, ponoć pasów myć nie można...

Nalej do wiaderka cieplej wody i użyj niedużo detergentu. Wyciągnij pas (brudzi się tylko początek) i włóż do wiaderka na kilka godz.
Niektórzy używali płynu do mycia naczyń, ja przy okazji prania tapicerki miałem vanish. Też wyczyściło. Dodatkowo po tej pracy polecam przesmarować delikatnie smarem silikonowym, będzie chodził lżej. (Nie, nie brudzi ubrań :) )

- - - Updated - - -

Zadne z powyższych.
To jakie inne wnętrze masz na myśli? Pomijając fotele, bo pisałaś wcześniej o skórzanej napicerce. Utrzymanie skóry w czystości jest znacznie łatwiejsze niż alfatexu.

Amortyzatory
Powrót