Jakiej tarcze hamulcowe do 156?

• Autor wątku Autor wątku gregorian99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregorian99

Guest
Witam i o tarcze pytam! Żarty na bok!!! Drodzy koledzy i koleżanki, jakie tarcze hamulcowe(mam na myśli producenta) do przodu do pieknej 156?
Pozdrawiam serdecznie!!!
Miłego dnia!!!

1. do pięknej to nie wiem :)
2. to zależy jak i gdzie jezdzisz.

ale generalnie gładkie tarcze brembo czy ate powinny być ok :)

Hm jak na razie tarcze firmy BREMBO są niezłe ( jak dla mnie ) ale kosztują kosmiczne pieniądze .

Witam!
Niedługo też będę wymieniał, zastanawiam się nad polskimi tarczami Mikoda, rowkowane + nawiercane 131 PLN/szt. Jeśli macie jakieś o nich informacje piszcie.

Rafał156 napisał:
Witam!
Niedługo też będę wymieniał, zastanawiam się nad polskimi tarczami Mikoda, rowkowane + nawiercane 131 PLN/szt. Jeśli macie jakieś o nich informacje piszcie.

Mikoda -mam z tyłu w moim drugim autku i nie narzekam.
131 to spoko cena ,ja bym je brał -w razie czego zawsze mozna reklamowac,

Ja celowałbym w ATE PowerDisc, w sumie to żadna tarcza wyczynowa ale do jazdy po mieście napewno wystarczy. Cenowo wychodzi pewnie podobnie co te nacinane Mikody. Kolega kiedyś kupował do Astry GSI zestaw ATE PowerDisc + EBC Green Stuff i za wszysko zapłacił 500zł. Także cena nie jest aż tak wysoka, z tego co pamiętam same tarcze to wydatek około 340zł za komplet.
Słyszałem takie opinie że hamuje głównie klocek nie tarcza i trudno się z tym niezgodzic. Dla zwykłego użytkwonika wystarczy pełna tarcza, ale jeśli ktoś od czasu do czasu lubi pojeździc np. po torze to warto dołożyc kilka złoty i kupic jakieś nacinane bądź nawiercane tarcze
Ja jeździłem po torze na pełnych tarczach EBC i czarnych klockach EBC, z hamowania byłem naprawdę zadowolony. Tarcze sie tylko nagrzewały, ale to normalne w takich warunkach.

Ja Do mojej mam już upatrzone jak klocki sie skończą to zakładam EBC TURBO GROOVE. Mało kto ma w ofercie fajne Tarcze w rozsadnej cenie do GTA :(
Ziemmerman(chbya tak to sie pisze) i Brembo do zwykłych 156 sa W bardzo przystepnych cenach a tarcze srawdzone w innych moich autkach i sprawowały sie jak najbardziej OK i oczywiscie nie mozna zapominac o Seryjnych chyba najpewniejsze i sprawdzone przez najwieksza liczbe uzytkownikow :).

ja w tamtym roku po zajefajnej okazji z alegro zakupiłem tarcze naccinane Brembo jak dobrze pamiętam z wysyłką wyniosło mie 200zł....many tanio sprzedał bo zamawiał tarcze na tył a przyszły mu na przód... co do skuteczności w połonczeniu z klockami Jurida jest całkiem wporządku...

Wielkie dzięki koledzy sypatyczni!!!!
Niech moc Alfisti będzie z Wami!!!!!

marcins737 napisał:
nie kupuj podstawowych klocków ferodo bo spadła drastycznie jakość - nadal sa skuteczne ale po nagrzaniu piszczą jakby ktos grał na skrzypcach

Nie mam doświadczenia jak wcześniej było z jakością klocków ferodo, ale teraz takie mam i potwierdzam fakt, że piszczą jak się rozgrzeją. Nie jest to dźwięk hamującego pociągu, ale je słychać. Tarcze mam Brembo.

ja powaznie mysle o czyms narzynanym i nawiercanym wiem ze tarox robi cos co pasuje bez koniecznosci wymiany zaciskow itp. nie wiem jeszcze slyszalam tez duzo dobrych rzeczy o d2. www.d2racingsport-europe.com. moje oryginalne tarcze sa zajechane po 110.000km jezdze alfa od miesiaca ale hamulce to podstawa.aha dodam ze moja alfina nie byla uzytkowana w polsce i nadal nie jest jest w swojej ojczyznie wloszech .wiec co myslicie tarox czy d2?

Płeć piękna z zapotrzebowaniem na nawiercane tarcze. :shock:
Respect!

Polecam ATE Power Disc, mam takie w swojej alfie i powiem że w zupełności wystarczą pozdrawiam :D

Tarcze przod

mam pytanko jaka grubosc maja nowe tarcze hamulcowe przod do 156 stki?czy prawda jest ze 22mm??

tak do Twojej alfy (lub innych 156 2.0 lub 2.5 do 2001 roku) nowe tarcze powinny miec 22 mm (a min. grubość to 20.2 mm)

a czemu minimalna grubosc wynosi 20,2 mm czy jak beda mialy 18mm to jest juz duzy problem??

pytalem o to 18 mm z takim bardzo duzym dystansem i prowokacją...juz wyjasniam... !!

w srode zmieniam na nowe tarcze ale musze sie przyznac ze problem bardzo zbagatelizowalem, mianowicie moje obecne tarcze maja zaledwie 7mm :x wstyd mi sie przyznac ale przy okazji sprawdzenia zawiechy wyszlo to najaw :? czyli na dobra sprawe przez ponad rok jezdzilem od kupna autka na takich tarczach.zaden mechanik wczesniej nie zwrocil na to uwagi a i mnie nie przyszlo to do glowy,moje pierwsze wlasne auto wiec bylem zauroczony i kto by tam myslal o tarczach.... :D cale szczesie jakos dojezdzilem do dnia dzisiejszego.ufff...

Amortyzatory
Powrót