• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie żarówki H7?

Mijania nie pokazuje, tak było u mnie jak i u brata w 159, zresztą nawet w instrukcji jest wyszczególnione które żarówki są kontrolowane i są to pozycyjne, kierunkowskazy, podświetlenie tablicy i stop.

No niestety macie racje. Odlączylem hid i błędu nie ma. Nie wiem co ja zrobiłem że był błąd i poprzednio kupiłem oszukiwacze a teraz założyłem już z systemem can. Ale jak drogowa się przepali to błąd wywala czy nie ? Bo tego już nie sprawdzałem. Za zimno.

A więc te hidy bez systemu can przy zakupie 10szt zalatwie po 149zł jak byście byli chętni.

A które marki żarówek zwykle kupujecie: Osram, Philips czy Bosch?

Ja wreszcie mam spokój ! :-) po wymianie kompletnych soczewek i założenie zestawu hid jest super. Światło w nocy piękne. W deszcz bardzo dobrze oświetla drogę. Polecam taki zabieg.

Pod warunkiem że lokalna policja nie jest cięta na takie zabiegi :sarcastic: gdyby to nie było zabronione to wszyscy by sobie hid pozakładali już dawno. Niektórzy niestety chcą spokojnie jeździć.

Policja pół biedy, nie daj Boże jakaś czołówka nawet nie z naszej winy a sprawca będzie miał dodatkową możliwość zrzucenia winy na nasze hidy

Nowe auta oslepiaja bardziej jak hid. Ale wiem że macie racje. A co do policji to mogą mi skoczyć. Niech znajdą u mnie przetwornice.

To założyłeś oryginalne odbłyśniki z przysłoną ksenonową? To przecież musiałbyś kupić fabryczne żarniki z przejściówką.

- - - Updated - - -

159 nie ma oznaczeń na kloszu tylko naklejkę na obudowie :P

- - - Updated - - -

I nie ma co dyskutować o legalności bo nawet średnio inteligentny policjant w minutę się zorientuje że masz nie oryginalne.

Średnio inteligentny policjant nic nie musi szukać. Nawet nie musi patrzeć na oznaczenia. Dowód może zabrać zawsze i wysłać cię na dodatkowy przegląd.

Auta oślepiają tylko wtedy, gdy kierowca jest pajac u nie umie świateł ustawiać. Najbardziej to widać w okresach świątecznych jak dziadki pakują auta po sufit i ruszają na trasę oświetlając niebo.

U nas same tępaki w policji pracują więc nie mam się czego bać :-D
Wiem że zenon jest nie legalny i co z tego. Ja się nie znam , tak kupiłem , skąd mam wiedzieć że to xenon a nie zwykła żarówka ? Nic nie widzę bo jest soczewka. Przegląd przechodzi. I tyle.

Temat każdemu dobrze znany, każdy zakłada na własne ryzyko. Zależy ile się ma szczęścia w życiu i czy trafi na policjanta któremu brakuje do statystyk kilku mandatów czy nie. Ja tylko dodam od siebie iż nieraz mijałem się ze 159 na trasie z hidami w obie strony i nigdy nie raziły(owszem subiektywna ocena.), ostatnio nawet z francuzem na a4 w korku, wiec miałem czasu sporo by się poprzyglądać jak mu to świeci z rożnych odległości. Oznaczenia są nadrukowane na czarnej ramce miedzy tubami od góry.

A jakie musi być oznaczenie by lampa miała homologacje na xenon?

DC, dla porównania H7 ma HC

- - - Updated - - -

Ja wiem że to tylko głupia literka na kloszu identycznym jak pod ksenon ale takie są przepisy. Szkło jak szkło zawsze jest takie samo.

Amortyzatory
Powrót