• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie żarniki D2S czy D2R ?

• Autor wątku Autor wątku Stanley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanley

Guest
Sorki , że wracam do rego tematu , ale ciągle mnie nurtuje, jaki maja byc żarniki w AR 166 D2S czy D2R , o ile pamiętam , ktoś przeprowadził na forum niezły wykład na ten temat. A pytam bo uważam , ze mam za słabe światła jak na xenony a mam żarniki D2R założone (8000k) , niestety D2S też pasują mocowaniem, więc o co tu chodzi?

Kurcze może miałeś coś poprzerabiane bo oryginalnie są D2S. U mnie takie są i takie kupowałem. W instrukcji też stoi D2S.

re

ja mam u siebie D2S i z tego co wiem własnie one sa dedykowane do reflektorów soczewkowych - czyli takich jak u nas w autach.
a co do barwy to może lepiej zmienic na cos bardziej normalnego - kupic oryginalne PHILIPSY D2S o barwie 4300 ( bo innych niebieskich wynalazków PHILIPS nie robi) i będzie jasniej

Pozdrawiam

Dokładnie 8000K to zdecydowanie za niebieskie, załóż tak jak kolega pisze 4300 i bedzie duzo lepjej

Dodatkowo bardzo ważne jest utrzymywanie lamp w czystości - spryskiwacze czasem sobie nie radzą a zabrudzona owiewka skutecznie blokuje snop światła (łatwo ocenić po krawędzi oświetlonego obszaru - przy czystych lampach granica jest ostra, przy brudnych rozmyta).

Inna sprawa to kwestia ustawienia - mam sprawne poziomowanie a mimo to lewy świecił mi za nisko, trzeba było poprawić (jak, nie pytaj, oddałem macherom).

I ostatnia rzecz: były tu już dyskusje o ksenonach i generalny wniosek jest taki, że wielu ludzi (w tym i ja) miało zastrzeżenia co do ich jakości/jasności. Niektórzy dopatrują się przyczyn w złuszczeniu luster, w tym wieku bardzo prawdopodobne a zmiana to pomyłka - trzeba kupić cały reflektor za 3 000 zł.

pytałem dzisiaj w InterCarsie i cena jest powalająca ok 250 za sztukę, ale za to przeliczając zwykłą żarówkę i świecenie żarnika przez kilka tysięcy godzin więc warto zainwestować

Tak przy okazji łuszczących się odbłyśników: gdzieś na tym forum chyba kiedyś ktoś pisał, że są firmy które potrafią lustro zregenerować. Może ktoś o tym słyszał ?
Jeśli zaś chodzi o barwę ksenonów to czym bardziej w górę idą te K to tym słabiej świecą. Gdzieś kiedyś widziałem tabelkę ile to lumenów zabiera i z tego co pamiętam między 4300 a 8000 była już różnica.

No oki widzę , że większośc lub wszyscy macie D2S i preferujecie 4300K ok, ale nie doczekałem się by ktoś napisał , jaka jest różńica , czy napewno wpływa na wiązkę , czy też strumień światła, bo przyznam , że mało te żarniki nie kosztuja , a wymiana od tak tylko dla ziszczenia metody próbuj az sie uda to trochę kosztowna sprawa.

re

co do kosztów żarnika to z tego co pamietam na Allegro cena chyba jest koło 120 zł (max 140 zł)
Sam tak kupowałem żarnik do siebie i odbierałem osobiscie w Warszawie - 2 lata już swieci bez problemów ( oczywiscie PHILIPS D2S )
A co do słabego swiecenia to czasem wina jest po stronie złego wpięcia silniczków poziomujacych - sprawa była poruszana na forum.
Odnosnie czystosci lampy - u mnie widać, ze lampy sa mocno ubrudzone w śroku i mysle jak jest oczyscić. Najprawdopodobniej je wyjmę i wymontuje co się da i wtedy moze będzie dojście do oczyszczenia srodka reflektora i soczewki.
Jak ktoś ma pomysł na czyszczenie tez się chetnie dowiem

pozdrawiam

Zarowka D2R jest przeznaczona do reflektorow bez soczewek. Sama zarowka ma juz w sobie oslony ksztaltujace wiazke swiatla. D2R nie powinna pasowac do gniazda przeznaczonego do D2S i na odwrot.

To nie prawda, że D2S i D2R mają inne mocowanie, bo mają takie samo , polecam zdjęcia na allegro, z tego co zauważyłem różnią sie tylko tym że D2R ma dodatkowo jakąś osłonkę na obudowie a D2S tego nie ma , może tu jest pies pogrzebany , że u mnie ta osłonka jakoś ogranicza świecenie.

---------- Post dodany o godzinie 08:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:48 ----------

A na potwierdzenie mojej teorii , że oba mocowania D2R i D2S są takie same oto ten link : jeden adapter do obu typów mocowania
ADAPTER DO PALNIKA ŻARÓWKI D2S D2R (590780002) - motoAllegro

---------- Post dodany o godzinie 08:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:52 ----------

I prosze powiedzcie mi na której stronie w instrukcji obsługi jest napisane , że powinny byc żarniki D2S , ja znalazłem tylko wpis (typ) D1 w ogóle kupa !

D2R ma dodatkowo jakąś osłonkę na obudowie a D2S tego nie ma , może tu jest pies pogrzebany
Tak tutaj jest "pogrzebany".
D2R w reflektorze soczewkowym będzie ograniczać i zaburzać strumień światła.
Do tego dochodzi zużycie odbłyśników i robi się "kibel".
Tak jak napisano wcześniej do reflektorów soczewkowych przeznaczone są żarniki D2S i kropka.
D2R stosuje się w tradycyjnych reflektorach przy tak zwanych przeróbkach na HID.
Gniazda mocowania mają rzeczywiście takie same.

Co do barwy świecenia:
To jeżeli chcesz fajnie wyglądać na bulwarze to wybierasz 8000K i i wyżej.
Jeżeli chcesz dobrze widzieć na drodze to wybierasz 6000K i niżej, homologowane i zalecane są 4300K.

Masz fabryczną instalację xenon czy przerabianą?

Nie mam zielonego pojęcia czy to oryginalna instalacja, wiem jedno , jak kupiłem auto nie swieciła jedna strona (mijania) po sprawdzeniu okazało sie , że przetwornica padła, kupiłem zamiennik na allegro i narazie ok, chociaż zauważyłem , że nie raz nie zapala się ale po kilku próbach zaskakuje i jest ok. I jak sprawdzałem światła , to postawiłem na poczatek na żarniki i na moje nieszczęście , ktoś wstawił D2R wiec ja też kupiłem D2R bop nie maiłem tej wiedzy wtedy co teraz. Niepokoi mnie to co napisałeś , że D2R mogło mi coś tam uszkodzic, musze jak najszybciej zmienic te żarniki na D2R 6000K

---------- Post dodany o godzinie 12:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:22 ----------

D2S oczywiście

No to ja mam oryginalna instalację, choc zubozoną o jedną przetwornicę.

Amortyzatory
Powrót