Jakie xenony do Alfy 166?

• Autor wątku Autor wątku askew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w tym moja alfa i odciecie jest ukosne do góry
Moja poprzednia nie miała ksenonów a miała odcięcie jak ksenon. Nie wiem jakim cudem Ty możesz mieć inne lampy :) Poza tym już był przerabiany temat o lampach do 166 i całkiem niedawno się okazało że wszystkie 166 bez względu na to czy mają ksenon czy nie miały te same klosze z homologacją na ksenon. Sprawdzone na mojej, mojej poprzedniej, dwóch zdjęciach co mają 166 oraz na kumpla 166. Okazało się że klosze do 166 były zawsze takie same. Czyli z tą samą homologacją DC. Jest gdzieś temat o tym.

Ostatnia edycja:
Tylko że klosze jako klosze są uniwersalne i tak samo jak np w Audi mimo że soczewki dajmy na to w A4 są zarówno na H7 jak i D2S to mają homologacje naraz na jedno i drugie bez względu na to ktorą opcje wybrał klient przy zakupie, jednak różnica podstawowa to odcięcie i tak jak już wspomniałem kilka postów wczesniej to zasadnicza różnica w rozpoznawalności czy soczewka wyszła pod halogen czy pod ksenon. To po prostu oznacza że lampa konstrukcyjnie jest przygotowana, jeden rodzaj szkła czy tam poliweglanu i tyle :) Bo nie można znowuż mieszać kloszy z tym co jest w środku.

Wątpie żeby akurat w jednej jedynej 166 były wszystkie soczewki ucięte na płasko. Nawet w głupiej omedze soczewka bez ksenonu ma ukos, a z ksenonem ścieta :) Ale spoko. Zostawmy tak temat, pocykam, przedstawie. Poszukam jednak w internecie tego i owego.

Polecam na początek
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=23&t=441898&start=14#p5696958

Ostatnia edycja:
No tak. Może w innych jest inaczej. Tu nie będę się spierał. Rozkręcałem kilka soczewek i ze 166 i jedną z puga. Ani moja poprzednia ani pug nie ma ksenonu a odcięcie ma. Mało to. W 406 coupe nigdy nie było ksenonu a jakoś soczewka odcięcie pod ksenon ma.
Ciekawi mnie tylko dlaczego Ty nie masz odcięcia w 166....

Ostatnia edycja:
A ja powiem więcej... moja 166 xenonu fabrycznego nie miała... (ale homologacja się znalazła i spryskiwacze są...) to już ma HID. Chcialem idealnie ustawić światła... A nie miałem kiedy jechać na stację diagnostyczną. Więc poprosiłem kolegę i postawiliśmy na płaskim parkingu w nocy obie 166tki - z tą różnicą, że jego ma fabryczny xenon (o dziwo nawet poziomowanie mu działa). Odcięcia światła były IDENTYCZNE w obydwu autach. Mam nadzieję, że Wam pomogłem w jakiś sposób - dodałem argumentów jednemu bądź drugiemu, bo przejrzałem Wasze posty od 5tej strony... Ale wczytywać w to mi się nie chce ;) ...jest weekend, w żabce żurawinówka lubelska była po 17.99, trzeba tego czerwonego/różowego płynu trochę spożyć ;) Pozdrawiam

Fakt że zdjęć nie robiłem, jak Panowie z forum wieśwagona... bo nie uważałem że komuś się kiedyś mogą przydać - a tu błąd ;)

No trochę przesadziliśmy z tymi wpisami :P
Ale to że soczewki halogenowe w 166 mają prawidłowe odcięcie jak pod ksenon to już kolejny dowód. Poza tym jak pisałem 406coupe też tak ma. I o ile w 166 było by to zrozumiałe bo te same lampy idą pod ksenon i halogen to w 406coupe tego argumentu użyć nie można bo nigdy tam ksenon montowany nie był. A pomimo to ma odcięcie jak dla ksenonu. Tak więc problem alf nie dotyczy ale pytanie jaki producent robi soczewki bez odcięcia i po co??? Aha, i dlaczego maestro w 166 nie ma takiego odcięcia jak twierdzi.

Ja ostatnio wklejałem w jakimś temacie o ksenonach foto odciecia w 166 z założonym hidem. Tam widać wszystko pięknie. Panowie SZUKAJKA sie kłania :butcher:

Mam Alfę 166 od 7 dni , w mojej ocenie żarniki były zmęczone i świeciły bardzo na niebiesko tak ze wieczorem H1 przeciw migielne lepiej oswietlały drogę niż xenon i po przełączeniu na długie bi-xenon ( słyszłem obiegową opinie , że Alfa 166 ma problem i słabsze światłą ) czy to prawda czy mit?

Dziś zamontowałem nowe żarniki Bosch 6000K i uregulowałem światła na OSKP , bańki były w tych zdemontowanych mleczne a w nowych igła stąd zapytanie jak wyżej.

DRUGIE PYTANIE.
ciągnąc wajchę do siebie od długich zapalają się zewnetrzne H1 i niebieska kontrolka na blacie , odpychając od siebie zapala się bi-xenon czy to prawidłowe działanie?
z góry dziękuje za informację zwrotną.

Mam Alfę 166 od 7 dni , w mojej ocenie żarniki były zmęczone i świeciły bardzo na niebiesko tak ze wieczorem H1 przeciw migielne lepiej oswietlały drogę niż xenon i po przełączeniu na długie bi-xenon ( słyszłem obiegową opinie , że Alfa 166 ma problem i słabsze światłą ) czy to prawda czy mit?

Dziś zamontowałem nowe żarniki Bosch 6000K i uregulowałem światła na OSKP , bańki były w tych zdemontowanych mleczne a w nowych igła stąd zapytanie jak wyżej.

DRUGIE PYTANIE.
ciągnąc wajchę do siebie od długich zapalają się zewnetrzne H1 i niebieska kontrolka na blacie , odpychając od siebie zapala się bi-xenon czy to prawidłowe działanie?
z góry dziękuje za informację zwrotną.
Jesli chodzi o przełącznik to wszystko ok.

Jak masz wypalone odbłyśniki to nowe żarniki nic nie pomogą. Tylko regeneracja.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

( słyszłem obiegową opinie , że Alfa 166 ma problem i słabsze światłą ) czy to prawda czy mit?

Tak, jak Gonzo napisał, jak masz dobre/zregenerowane odbłyśniki + dobre soczewki to światła są OK :)
Nie są takie, jak w nowych autach, ale świecą jak normalny ksenon z tych lat (2000-2010).

Inna sprawa, że jak masz lampy do zrobienia, to pytanie czy lepiej regenerować, czy od razu iść w bi-ledy (modyfikacja lampy w odpowiedniej firmie).

Kiedyś LEDy nie miały sensu. Kiepskiej jakości produkty albo zawrotna kwota. W dodatku problemy. Obecnie to ponoć nawet zestawy z ali za 300zł świecą dobrze. Czylepiej niż ksenon? No na pewno nie każde. Czy są trwalsze od ksenonu? też trudno powiedzieć. A legalność? No nie jest legalne ale ja przyznam że nigdy o żadnych konsekwencjach nie słyszałem (gdy zamiast fabrycznych ksenonów dasz projektory LED). A patrząc na to jaki odpust jest na drodze to śmiem twierdzić że absolutnie nikt nie zwraca obecnie uwagi na to co ktoś ma włożone w lampę.
Pozostaje komuś zaryzykować. Ja mam w 166 i brerze po regeneracji. Do tego w kocurze nowe odbłyśniki hella (bo akurat były bardzo tanie i P&P). Stawałem koło wielu aut z ledami i te zwykłe ledy (fabryczne) wcale lepiej nie świecą. Fakt że pobocze w niektórych jakby lepiej oświetlone ale szczerze to mi oświetlanie rowu z boku nie pootrzebne. Dopiero jak porównasz z tymi matrycowymi ledami (w autach premium) to faktycznie ksenon jest gorszy. Wtedy to widać. Ale zwykłe ledy. Nie widzę wyższości.
Wracając do swapu na projektory ledowe to sam jestem ciekaw gdzie jest granica cenowa jakości i czy są takie które potrafią świecić lepiej????
Jakoś nie chcę ryzykować.
Latem do motocykla kupiłem ledowe przednie (do cruisera więc to zwykła okrągła). Na szczęście z polski :) nie były drogie ale ta co przyszła świeciła.... hmmmm.... gorzej niż halogen xD
zareklamowałem i wiecie że druga taka sama świeci znacznie lepiej? Czyli nadal jakość i powtarzalność pozostawia wiele do życzenia. I tak samo może być z projektorami.
Obecnie czekam aż przyjdną mi projektory ledowe do kampera (takie do zewnętrznej zabudowy nie w lampę). Ciekaw jestem efektu.

Trudno się nie zgodzić....
Jestem za opcją regeneracji i pozostania przy ksenonie.

Słyszałem o problemach z oc bo ktos wykminił, że lewe ksenony były zamontowane. Ale to tylko historie...

Kumpel do paska założył ledowe żarówki i twierdzi że są zaiebiate...
Inny kumpel ma ori ledy w kijance i tez jest pod wrażeniem.

Podobno u Niemca nikt nie robi problemu jeśli włożone sa ledy zamiast żarówki halogenowa. A my znowu sto lat za murzynami[emoji16]

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Jak ktoś zmienia stare źródło na nowe ledy to oczywiście że jest pod wrażeniem. Ale czy któryś z nich porównywał z nowymi ksenonami? nie sądzę aby mieli taką możliwość :) wyprzedzam codziennie na drogach krajowych i autostradach wszelkie iveco, kie, fordy itp z fabrycznimi reflektorami ledowymi i mój ksenon świeci tak samo mocno. Nawet niedawno porównywałem kilkuletnie stelvio z F-pace (LED). Ledy wcale lepiej nie świeciły. Fakt że to odcięcie, oświetlenie na bokach, rozkład jest nieco lepszy. Nie tak jak ksenon który ewidentnie skupia się centralnie. Ale to kosmetyczna różnica. No ale jak mijam jakieś A8 albo Q8 na matrycowych no to widać że jestem w cieniu :) Kiedyś też widziałem jak świecą ledy KOITO. No to też jest dużo lepsze od ksenonu. Ale wtedy za koito trzeba było dać z 1000zł :)
Jak jest teraz z tymi tanimi to nie wiem. Może coś kupię taniego na ali dla próby bo ciekaw jestem. Ta technologia drastycznie poszła do przodu.

Właśnie przepisy w europie zaczynają się uginać. U nas jest jak jest. Ale serio już dawno nie słyszałem żeby ktoś miał problemy przez to. A biledy zamiast ksenonów to są nawet trudno wykrywalne. Te lampy są tak zabudowane, tak skomplikowane że to jest nie do sprawdzenia bez wyciągania reflaktorów. Z zewnątrz różnicy przecież nie ma.

Hej,
[MENTION=50]Marek[/MENTION]230482 Mam pytanko. Gdzie regenerowałeś? Przymierzam się w swojej 166 i robię mały zwiad.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przyznam że dawno tego już nie robiłem (ładnych parę lat). Ale ostatnio napylanie robiłem tu:
https://metalizacja-prozniowa.com/metalizacja-prozniowa-przedmiotow-zaklad-czestochowa/
Wysyłkowo oczywiście.
Ale nie ma znaczenia gdzie - jakakolwiek metalizacja próżniowa załatwia sprawę.

P.S. Dzisiaj w kocurze wymieniałem żarniki i z racji że jest tam ogromny dekiel to wyciągnąć optykę to jest moment. Sprawdziłem jej stan. Kupiłem dwa lata temu nowe projektory Hella (pod żarniki ksenonowe). Nie były drogie (bodaj 300zł) a nie chciałem czekać 2tyg na napylanie starych. Dzisiaj po dwóch latach widać już lekko zmatowiały odbłyśnik nad żarnikiem. Więc kilka do kilkunastu % śiwiecą słabiej niż nowe. A zaznaczę że mam dzienne (robię obecnie jakieś 30kkm rocznie, przynajmniej połowę z włączonymi światłami). Tak więc trzeba się z tym liczyć co te 2-3lata przy ksenonie. Dla halogenów ten interwał będzie niemal połowę krótszy (wprost proporcjonalnie do mocy i wydzielanego ciepła źródła światła).
Ciekaw jestem jak z żywotnością i jakością chińskich bledów w dzisiejszych czasach.

Super, dzięki. Zbadam temat i dam znać jak wyszło, ale to pewnie dopiero na wiosnę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót