jakie tarcze i jakie klocki??

Ja raczej nie będę oryginalny, ale polecam zestaw tarcze i klocki TRW zestaw na co dzień spisuje się bardzo dobrze

Dzięki bocian za odpowiedź ,szkoda że sprzedawca tego nie wiedział :drag:

Ostatnia edycja:
ze standartowych polecam zestawy ATE. Zazwyczaj maja dobre tarcze i klocki. Zalezy tez kto do jakiej jazdy potrzebuje.. Jesli chodzi o tarcze standart to brembo (produkowane w polsce) ma zla opinie i sie krzywia.

ze standartowych polecam zestawy ATE. Zazwyczaj maja dobre tarcze i klocki. Zalezy tez kto do jakiej jazdy potrzebuje.. Jesli chodzi o tarcze standart to brembo (produkowane w polsce) ma zla opinie i sie krzywia.

ATE jest bardzo dobrym i renomowanym producentem, jednak ceny jak za komplety są dosyć wysokie. Wybierając z półki premium lepiej zakupić komplet tarcz hamulcowych wraz z klockami Textar - moim prywatnym zdaniem dużo lepsze rozwiązanie. Z średniej półki cenowej aktualnie dobrym rozwiązaniem które zdaje egzamin w wersjach Tuning oraz zwykłej gładkiej tarczy, Rotinger lub Mikoda solidne Polskie firmy nigdy nie było z nimi problemów.
Klocki hamulcowe Steinhofa też dają rade, bardzo ładnie układają się na tarczy, dobrze hamują fiat nie montował w salonach dziadostwa.

Jesli chodzi o tarcze standart to brembo (produkowane w polsce) ma zla opinie i sie krzywia.

Z tego co wiem są to legendy, i tak naprawdę nikt tego nigdy nie potwierdził :)

Ja zalozyłem tarcze brembo gładkie, Żadne wiercone czy nacinane. Do tego klocki ferodo premier i hamują rewelacyjnie. Nic się nie krzywią bo to jakiś mit. Przejechane jak narazie 4500km bez zastrzeżeń.

ATE klocków i tarcz zdaje się (?) nie produkuje, tylko zamawia u właściwych producentów, więc mogą być różne w różnym czasie.

Co do krzywienia się tarcz brembo - były jakieś badania itp? bo na kilka kompletów, to jeden pogiąłem - ewidentnie i wyłącznie z własnej winy, jak to niedoświadczony - jeżdżąc po torze długo nonstop, bez schładzania ich, w dodatku były już blisko granicznej swej grubości.

Klocki ferodo premier czy performance + takie gładkie brembo i jest super.
Używałem też klocków ferodo DSUNO - żyleta jak diabli ! , ale tarcze w oczach zjadały ( w porównaniu do powyższych, bo producent chwali się że niby są przyjazne dla tarcz - może w odniesieniu do innych z serii racing). Plus wrażenia akustyczne - piszczenie i optyczne - pylenie ponad wszelkie normy. Na nie-sportową jazdę, bez sensu choć fajnie poczuć jakie są różnice i jaki jest możliwy potencjał w hamulcach swojego auta.

Brembo + Ferodo to faktycznie popularne połączenie - tylko szkoda że Brembo z "powłoką antykorozyjną" są ciężej dostępne.
Co mnie zaciekawiło, to brak w Ferodo z serii DS tych blaszek mających "wyciszać" pracę klocków - cóż, albo cisza, albo osiągi :D Chociaż to w sumie słuszne działanie, bo np w ostro traktowanych klockach ABE (oczywiście nie w moim aucie), te blaszki po prostu odpadły, a lakier którym były pokryte - stopiło :D
Połączenie TRW+TRW też daje radę - jeden z Forumowiczów założył i sobie chwalił jakiś czas temu - trzeba zapytać jak po prawie roku to się spisuje.

Textar jakiś taki na naszym rynku niedoceniony, a produkty fajne jakościowo, tarcze zabezpieczone, ładne żółte pudełko :D No i klocki nie śmierdzą tak jak chociażby Breck - koleżanka kupiła, miała w reklamówce, no i za nic w świecie nie mogła połapać się co tak śmierdzi :D

textar naprawde rules. teraz testuje w gtv na tył mniej znaną markę meyle. narazie jest bardzo bardzo dobrze.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Dziś kupiłem w sklepie najbliższym Ferrodo PREMIER za ok 150 pln,jednak po VIN nie można było dobrać,taką słabą wyszukiwarkę mieli ale udało mi się po wyglądzie rozpoznać mam nadzieję,jutro spróbuję założyć.

Ja za namową sprzedawcy zakupiłem tarcze SAMKO i klocki TWR, zadowolony jestem średnio bo klocki starczenie pylą :(

Tarcze samko i klocki twr? Wtf? Twr? Samko? Idziesz po bandzie.....

literówka w nazwie klocki miały być TRW a nie TWR a tarcze z tego co mówił sprzedawca i czytałem później na ich temat to cenowo podobnie do Mikody a jakościowo trochę lepsze wiec nie wiem gdzie ta banda?

Trw jest ok. Samko/mikoda pewnie tez choc sporo ludzi tu narzeka na mikode. Bedzie dobrze :)

Trw jest ok. Samko/mikoda pewnie tez choc sporo ludzi tu narzeka na mikode. Bedzie dobrze :)

Nie przesadzajmy z Samko i Mikodą - to nie są specjalnie wybitne zestawy. Mam Mikodę i w sumię to nic złego ani nic dobrego nie mogę o nich powiedzieć, są takie... nijakie :)

A jeszcze zapytam, czy sa na tym forum jacyś moderatorzy? Tematów o tarczach i klockach jest kilka, może by je połączyć?

Jak dla mnie zestawy budżetowe są wystarczające, wyczynowo nie jeżdżę, ostre hamowanie zdarza mi się bardzo rzadko a dodatkową kasę wole wydać na nowe opony.

Z tyłu założyłem zestaw mikoda tarcze + klocki. Nic nie można im zarzucić. Taki sam zestaw pójdzie na przód jak obecne się zużyją.

Sporo ludzi narzeka na Mikodę - z tyłu to jeszcze jeszcze, małe obciążenia, ale przód potrafi "się nie udać". Nie moja opinia, tylko kilku użytkowników :)

Amortyzatory
Powrót