[159] Jakie świece żarowe

Hej! Jeśli chcesz to ja mogę Ci sprzedać swoje jakiś czas temu kupowałem w intercarsie świece beru za ok 65 zł sztuka i pojechałem do Cinsoft wymienić je przy okazji wywalania dpf i egr ale Marcin powiedział ze moje są w porządku a migaly pewnie przez słaby akumulator. Świec nawet nie wyciagalem z pudełka:-) pewnie mam jeszcze gdzieś w domu rachunek za nie a nie chciałem ich oddawać bo miały być na zaś:-)

A będą i pasować bo ja mam 2008?? gwint i klucz 10???
rozumię że chcesz za nie 65 zł za sztuke??
czy mogę podjechać wybiorę się z gliwic chyba że będziesz w pobliżu??

Nie chce zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Czy świece mogą być różnych producentów? Muszę wymienić 1 sztukę, zdecydowałem się na NGK, wszystkie pozostałe są oryginalne, czyli Bosche(?). Oczywiście NGK wybrane zgodnie z wytycznymi producenta do konkretnego silnika. Czy mogą się pojawić z tego powodu jakieś problemy?

nie tylko - jak ma powyżej 2ohm też mruga
poza tym polecam świece ISKRA - super jakość w dobrej cenie - ok 35zł sztuka

zgadzam sie z kolega,iskra w super cenie i nic nie odbiega od norm,u mnie śmigają już 3 lata i jestem mega zadowolony
Polecam wszystkim

Nie chce zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Czy świece mogą być różnych producentów? Muszę wymienić 1 sztukę, zdecydowałem się na NGK, wszystkie pozostałe są oryginalne, czyli Bosche(?). Oczywiście NGK wybrane zgodnie z wytycznymi producenta do konkretnego silnika. Czy mogą się pojawić z tego powodu jakieś problemy?

Nic się nie będzie działo, zakładaj. Zaleca się wymianę wszystkich, bo w niedługiej perspektywie może klęknąć kolejna świeczka.

Nie chce zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Czy świece mogą być różnych producentów? Muszę wymienić 1 sztukę, zdecydowałem się na NGK, Oczywiście NGK wybrane zgodnie z wytycznymi producenta do konkretnego silnika. Czy mogą się pojawić z tego powodu jakieś problemy?

Mówią, że powinno wymieniać się cały komplet bo stare w stosunku do nowych nie mają takich samych wartości bo jak padła jedna to zaraz padnie druga, itd. tak mówią a ludzie wymieniają pojedynczo i jeżdżą.
Ale jak widać na filmiku na pierwszej stronie każda świeca inaczej się nagrzewa więc nie wiem czy to jest dobry pomysł wsadzać inną markę, podobnie jak nie wymieniać całego kompletu.

Dodano po 2 minutes:

wszystkie pozostałe są oryginalne, czyli Bosche(?)

Na pierwszy montaż szły zarówno BERU jak i BOSCH nie wiem czy to zależało od fabryki czy od roku produkcji.

Ostatnia edycja:
wymien wszystkie chyba, ze niedlugo puscisz alfe dalej i nie chcesz "inwestowac" w tak wielka wymiane:D.Zaloz nawet najtansze jak kolega wyzej poleca Iskry ale komplet.Ja kupilem 3 lata temu Beru i nie mam problemu.

Dzięki za rady. Faktycznie, chyba nie ma co oszczędzać. Kupiłem jedną NGK NGK 94251 Y9003AS, ale dokupię pozostałe 3 i wymienię od razu komplet.

Ktoś, gdzieś, kiedyś pościł taką famę - z tego co się orientuje to NGK nie były montowane na "dzień dobry"
U siebie wymieniałem świece - po przebiegu auta oraz stanie wizualnym mechanik stwierdził, że muszą być fabryczne. I były to NGK.

U mnie świece od nowości 7,5 roku 120 tys. i zastanawiam się nad profilaktyczną wymianą. Ciekawe czy za jakiś czas nie będzie problemu z odkręcaniem ich.

Moje miały 130 000. I wyglądały fatalnie, mimo to po wymianie większej różnicy nie było ;) Z odkręceniem niespodziewanie też poszło gładko.

U siebie wymieniałem świece - po przebiegu auta oraz stanie wizualnym mechanik stwierdził, że muszą być fabryczne. I były to NGK.

Aha nom to następny kowal - który coś tam sobie stwierdził a zapewne nie ma zielonego pojęcia o Alfach. Nawet zakładając, że NGK siedziały tam od nowości (w co wątpię) to na pewno nie szły one na pierwszy montaż. BERU i BOSCH - to jedyne marki świec, które były montowane w fabryce.

Zgodnie z radami z forum wymieniłem komplet świec po 105tys. Wymiana po tym jak padła mi świeca nr 2. Wymiana na NGK bez problemów, wszystko śmiga jak powinno.

panowie ,kupilem swiece NGK ,po vinie sprawdzone ze powinny pasowac,dzis mechanik wykreca stare i sa o ok 10mm krótsze.Te noew sa dłuzsze i strach montowac,a moze poprostu sa dwa rodzaje.Wie ktos cos na ten temat?Jest opcja ze te dłuzsze beda ok?

panowie ,kupilem swiece NGK ,po vinie sprawdzone ze powinny pasowac,dzis mechanik wykreca stare i sa o ok 10mm krótsze.Te noew sa dłuzsze i strach montowac,a moze poprostu sa dwa rodzaje.Wie ktos cos na ten temat?Jest opcja ze te dłuzsze beda ok?

Mozesz bez problemu zakladac

uważam osobiście z doswiadczenia, do benzyny NGK a do ropy BERU... zawsze jak wymieniłem to beru nie było potrzeby wymieniać drugi raz za czasu posiadania auta

Amortyzatory
Powrót