• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie sprężyny na przód?

Potrzebuję informacji odnośnie sprężyn do wersji TI, czy ktoś wie ile dokładnie wynosi obniżenie?

Nie wiem, ale zapewne będzie problem znaleźć coś takiego poza ASO. Są różne zamienniki, ale każdy robi wg siebie, potem te sprężyny siadają i każda (w sensie producenta) wygląda inaczej. Ja na twoim miejscu albo bym kupił ori (zależy ile kosztują...) albo dorabiał na konkretny wymiar (wysyłasz stare i mówisz że chcesz to samo). Ja dorabiałem tutaj: pospring.pl i śmigam do dzisiaj :)

Ok dzwoniłem do ASO, podali mi dwa nr sprężyn na przód. Pierwszy do normalnej wersji 60658366 (droższy) oraz drugi 60658365 (tańszy) wg nich obniżający do wersji TI. Jednak wg tego co można znaleźć w google drugi nr to sprężyny do 2.0TS. Dziwna sprawa.

Na sprezynach od TS będzie ci nurkowal przodem...

Kurde tylko nie chciałbym, żeby na normalnych sprężynach wyglądała jak koza. Jeszcze do taniego się odezwę z allegro.

Właśnie zastanawiam się nad nimi, ale czy nie będzie za nisko.

Dobra kto ma eibachy i może podać wymiar przód/tył od środka koła do rantu błotnika, żebym miał pogląd i porównanie do TI?

Z tego co mi wiadomo mam eibach + bilstein. U mnie 32,5cm. Teraz akurat wszędzie równo.

Ostatnia edycja:
Kolejne dane spływają. U mnie połowa baku i z tyłu mam ok 36cm, a przód 35cm. Takie wartości są wg mnie ok, ewentualnie z przodu minimalnie wyżej żeby było, bo przy podjeżdżaniu pod krawężniki często brzuchem zahaczam.
Tani poinformował mnie, że 60658365 szły do wersji TI czy to diesel czy benzyna, dodatkowo ta sprężyna ma 353mm długości i 13,25mm średnicy zwoju, natomiast 60658366 ma ten sam zwój, ale długość 366mm.
Swoje sprężyny mierzyłem jeśli chodzi o średnicę zwoju i wychodzi mi 13,3mm.

0,05mm to niczym nie zmierzysz. Farba jest grubsza :sarcastic:
To po co się pytasz o obniżenie skoro chcesz podnosić jeszcze??????? :edziahaha:

Pytałem się o obniżenie jakie wynosi TI względem serii. Ok nie będę więcej poruszał tematu, bo pomoc, wartości i sugestie otrzymałem. Sprężyny muszę jak najszybciej zamówić i wymienić. Pozdrawiam i dziękuję.

Karol i jak zamówiłeś sprężyny od Ti oryginalne czy dorabiałeś w tej firmie z poznania?

Tak kupiłem od Taniego 2szt przednie od TI, które są krótsze o 13mm od standardowych, zwój ten sam, średnica ta sama, jest ok. Cena za 2 przednie trochę więcej jak za komplet eibachów, postawiłem na komfort i nie żałuję. Oznaczenia na starych i na nowych okazały się te same. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
13mm to fajnie. Coś pośredniego między serią, a eibachem. No, ale cena gruba:D

Ktoś kiedyś pisał, że wołają 400zl/sztuka za serię na przód w Aso.

Ostatnia edycja:
Tak kupiłem od Taniego 2szt przednie od TI, które są krótsze o 13mm od standardowych, zwój ten sam, średnica ta sama, jest ok. Cena za 2 przednie trochę więcej jak za komplet eibachów, postawiłem na komfort i nie żałuję. Oznaczenia na starych i na nowych okazały się te same. Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź kuszą mnie te sprężyny ale cena lekko odstrasza tym bardziej, że do mnie 4 musiały by poleciec. Pozdrawiam

czy konkretna firma czy po taniości?

PS
Do bilstein b6 jakie sprężyny? Mam 3.0 sportronik

Wygląda na to że obie pasują, jednak brałbym Sachs osobiście. Raz, a dobrze.

O ile mnie pamięć nie myli to B6 jeszcze są standardowej długości (B8 są krótsze?), więc zwykłe sprężyny. Przy Sportronik + 3.0 (też mam ten tandem) polecam KYB na przód. Tył mam dorabiany, bo zamienniki za nisko leżały...

Wygląda na to że obie pasują, jednak brałbym Sachs osobiście. Raz, a dobrze.

:hmmmm2:duży rozrzut cenowy - od mniej niż 40 do ponad 80, i firmy od jakichś NTY,SWAG, po wspomniany sachs, febi, lemforder, kyb ...

O ile mnie pamięć nie myli to B6 jeszcze są standardowej długości (B8 są krótsze?), więc zwykłe sprężyny. Przy Sportronik + 3.0 (też mam ten tandem) polecam KYB na przód. Tył mam dorabiany, bo zamienniki za nisko leżały...

te bilsteiny to jeszcze do rozważenia, chciałbym, ale...

Amortyzatory
Powrót