[159] Jakie pióra wycieraczek ?

Esponix - Unipointy nie odlatują przy 150? Bo reklamowałem Valeo z tego powodu.
Przy dużych prędkościach to tak dobrze nie ścierają jak przy mniejszych prędkościach. To samo jedank było we wszystkich innych wycieraczkach jakie dotychczas próbowałem (cokolwiek było oryginalnie założone jak i Bosche). te przynajmniej:
a)są tanie
b)nie skrzypią/nie przeskakują - a Bosche tak miały
c)scierają całą powierzchnię - poprzednie zostaiały węższe lub szersze ślady i to praktycznie od nowości

Przy niższych prędkościach bym im wystawił bardzo dobrą opinię, ale na autostradzie jest słabiej, dlatego wsześniej pisałem że są conajmniej dobre.

Przy dużych prędkościach to tak dobrze nie ścierają jak przy mniejszych prędkościach. To samo jedank było we wszystkich innych wycieraczkach jakie dotychczas próbowałem (cokolwiek było oryginalnie założone jak i Bosche).
Czy wycieraczki Unipoint przylegają do szyby na całej powierzchni (to znaczy na obu końcach wycieraczki?). Moje obecne uniwersalne Valeo na 4-5 ostatnich centymentrach nie przylegają do szyby (tak jakby były "za mało" wykrzywione).

Może są już zużyte. Kupiłem jakiś czas temu takie uniwersalne badziewie 32 zł na aledrogo, całą powierzchnią zbierały tylko przez 1000 km. Teraz tylko środkiem ściągają. Jedyny plus, że nie trzeszczą :cool:

Kupiłem wycieraczki serwisowe GERMAN i powiem tak: po valeo, jakie reklamowałem ( skutecznie ) te zbierają dużo lepiej, niestety okropnie piszczą. Ale na razie ich nie zmieniam :)

Kupiłem wycieraczki serwisowe GERMAN i powiem tak: po valeo, jakie reklamowałem ( skutecznie ) te zbierają dużo lepiej, niestety okropnie piszczą. Ale na razie ich nie zmieniam

Jak piszczą to spróbuj je wyczyścić płynem do mycia szyb, tj Clin a samą szybę środkiem do czyszczenia szyb kominkowych. Podobno można spróbować także przetarcia wycieraczek gliceryną, można ją w aptece kupić.

Dorzucam swoją opinię o wycieraczkach Motgum do AR159 po 1,5 miesiąca i ok. 1000 km (w deszczu zdecydowanie mniej):

Plusy
+ cena jest magiczna! (na Allegro 60,50pln wliczając przesyłkę)
+ nie piszczą
+ dobrze zbierają wodę
+ nie mają problemów przy dużych prędkościach
+ nie było problemu przy montażu

Minusy
- wycieraczka pasażera nie przylega w dolnym rogu. Szyba w tym miejscu jest już najbardziej zakrzywiona, a wycieraczka tego nie ogarnia. W praktyce nie przeszkadza to ani trochę (szczególnie z pkt widzenia kierowcy), ale chyba warto o tym wspomnieć.

Podsumowując: jeżeli się nie rozpadną po dłuższym przebiegu, zdecydowanie polecam. Szczególnie ze względu na stosunek jakość/cena. No i w końcu to polska produkcja! :)

Ostatnia edycja:
Ja na motogumach zrobilem od wymiany w grudniu koło 5000km , zero problemów, dobrze zbierają cały czas.

Ja na motogumach zrobilem od wymiany w grudniu koło 5000km , zero problemów, dobrze zbierają cały czas.

To ja chyba mialem inne motogumy. Po 200 km zaczely zostawiac smugi i przerazliwie piszczec... Musialem w trasie zmienic bo nie szolo wytrzymac. Kupilem na stacji boshe za worek pieniedzy ale przynajmniej na razie sa ok.

Motgumy po okolo 40tys km... (tak nadal je mam :D):
- od nowosci nie przylegaly dobrze na koncach, ale to w sumie nie przeszkadza, bo:
- przylegaly dobrze na srodku a to najwazniejsze
- po okolo 10k czasami pojawialy sie smugi na wysokosci oczu, idac w lewo nie bylo, pojawialy sie idac w prawo, da sie z tym zyc chociaz irytuje
- zamarzniete zima tak jak wszystkie inne wycieraczki ktore mialem nie scieraly srodka, trzeba bylo odczekac az sie "odmroza" i dopiero mozna bylo pryskac plynem, inaczej byla kupa a nie widocznosc
- moze dwa razy uslyszalem pisk ale to na calkiem suchej szybie
- po okolo 30tys czasami troche przeskakuja.

Stosunek cena/jakosc 4+/6. Ale teraz na probe zamowilem unipointy.

Miałem już pisać złą opinię o Unipointach bo zaczęły trzeszczeć ale wystarczyło je przekręcić o 180 stopni i znowu hulają, także polecam za tą cene. Maja problem przy 100km/h z płynem do spryskiwaczy ale wodę zbierają w miarę.

Napisze tutaj, bo nie chce zakładać tematu, który jest powiązany z powyższym.
Koledzy, szlak mnie trafia z moimi wycieraczkami. Mianowicie, wycieraczka od strony kierowcy na wysokości oczu nie zbiera obszaru o średnicy 15-20cm, gdy jade z prędkością powyżej 60km/h.
Miałem założone Boshe. Myślałem, że po zimie tak mają. Kupiłem Motgumy i to samo. Na postoju lub przy bardzo powolnej jeździe jest ok, ale gdy człowiek jedzie 120km/h i więcej to prawie nic nie zbiera.
Ramię pracuje dobrze, sprężyna też jest ok. Opór ramienia wyraźnie odczuwalny. Wygląda tak jakby coś te wycieraczki "podwiewało". Może rozejrzeć się za przegubowymi ??
Pęknięcie mechanizmu chyba nie wchodzi w grę, gdyż opór ramienia jest wyraźny.

Jak jest ktoś chętny moge mieć boscha za około 90 zł za kpl ale muszę kupować po 5 sztuk. Jak jest ktoś zainteresowany pisać na priv

siwus, sprężyna od ramienia może się wyciągnęła, pomaga jej skrócenie.

Napisze tutaj, bo nie chce zakładać tematu, który jest powiązany z powyższym.
Koledzy, szlak mnie trafia z moimi wycieraczkami. Mianowicie, wycieraczka od strony kierowcy na wysokości oczu nie zbiera obszaru o średnicy 15-20cm, gdy jade z prędkością powyżej 60km/h.
Miałem założone Boshe. Myślałem, że po zimie tak mają. Kupiłem Motgumy i to samo. Na postoju lub przy bardzo powolnej jeździe jest ok, ale gdy człowiek jedzie 120km/h i więcej to prawie nic nie zbiera.
Ramię pracuje dobrze, sprężyna też jest ok. Opór ramienia wyraźnie odczuwalny. Wygląda tak jakby coś te wycieraczki "podwiewało". Może rozejrzeć się za przegubowymi ??
Pęknięcie mechanizmu chyba nie wchodzi w grę, gdyż opór ramienia jest wyraźny.

U mnie nie zbierało na środku szyby po stronie kierowcy, ale u mnie było pęknięte ramie mechanizmu wycieraczek pod podszybiem, wymiana mechanizmu przyniosła efekty.

Kupiłem wycieraczki Valeo... i wielkie rozczarowanie :( - jak dobrze chodzi wycieraczka i idealnie zbiera po stronie pasażera, po stronie kierowcy smuży prawie po całej połowie wracając do położenia zerowego. Dzisiaj reklamuje, a wiązałem z nimi wielkie nadzieje.

tez miałem valeo. Niestety tez byłem mocno zawiedziony .....

Ja raz zamówiłem z motgum komplet wycieraczek i po miesiącu nie dało się jeździć takie dźwięki wydawały podczas zbierania wody ale fakt że zbierały nieźle.

ja zamówiłem wczoraj Valeo zobaczymy;-)
Były Bosch aerotwin - lipa
Motogum - u mnie - lipa
jakieś no name - jeszcze większa lipa

Amortyzatory
Powrót