• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Jakie paliwo

Filip4811

Nowy
Auto
Brak
Witam wszystkich. Przychodzę z pytaniem do osób posiadających Giuliette QV jakie paliwo byście polecili, Shell V Power czy Orlen Verva. Wiem, że te silniki są wrażliwe na rodzaj paliwa i stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam alfaholików. :)

Nie są wrażliwe na paliwo 95.
Ale niektórzy twierdzą ,że na 98 lepiej silnik się zbiera/pracuje/
Jedyne paliwo jakiego nie należy lać to pomieszane z bio powyżej 10 procent

Ostatnia edycja:
Leje 98 dla świętego spokoju, ale na 95 nie zauważyłem żadnych objawów na minus... Tankuje verve, do innych paliw nie mam porównania.

Ja leje na zmianę, ze 3-4 razy na 95 oraz ze 3-4 razy 98. Też kiedyś o to tutaj pytałem, ponieważ a autoświat wyczytalem że sonda przy laniu 95 będzie problem z sondą lambda.

w 159 TBi wielu (i to nie tyko w PL, również w UK) rezygnowało ze stosowania 98 bo potrafiły wywalić nawet check-engine w najmniej sprzyjającym momencie.95 jest OK, przynajmniej świeża, bo z 98 na stacjach to różnie może być (dużo wody skroplonej), bo prawie nikt tego nie kupuje. do Giulii też leję 95 choć znam i takich co muszą lać 100 Vpower Racing (BTW, zanim w Giuliach w 2017 zrobili update firmwaru ECU to silniki 2.0T MA łapały też na 98/100 check enginy dużo łatwiej)

w 159 TBi wielu (i to nie tyko w PL, również w UK) rezygnowało ze stosowania 98 bo potrafiły wywalić nawet check-engine w najmniej sprzyjającym momencie.95 jest OK, przynajmniej świeża, bo z 98 na stacjach to różnie może być (dużo wody skroplonej), bo prawie nikt tego nie kupuje. do Giulii też leję 95 choć znam i takich co muszą lać 100 Vpower Racing (BTW, zanim w Giuliach w 2017 zrobili update firmwaru ECU to silniki 2.0T MA łapały też na 98/100 check enginy dużo łatwiej)

Na małych stacjach leje tylko 95 :-), własnie dlatego że 98 może nie schodzić i być "kulawe", więc pełna zgoda.

98 jak już naleje to tylko w krk na zakopiance albo przy ruczaju, tak "na nos" czuje że tam jest duzy ruch, więc też paliwo będzie schodzić.

Amortyzatory
Powrót