• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kupiłem te wzmocnione.
Jak na razie jestem zadowolony. Wprawdzie śniegu było mało przez ten czas, ale muszę powiedzieć, że te opony bardzo dobrze się sprawują podczas deszczu. Wiadomo jak to z zimówkami bywa, ale te naprawdę dają radę.

Dzieki za info, ja znam poprzednia wersje tych opon i wiem, ze to najlepszy wybor na zime (mam je na innym aucie)... niestety nigdzie nie mozna dostac tych wzmocnionych, jedynie 92H - niby niezle ale powinno byc przynajmniej 93... wiec mam dwie mozliwosci albo niewzmocnione 60 albo 55 wzmocnione, kurde :(

Ja bym wziął wzmocnione 55. Mówimy oczywiście o 215/55 R16?

no wlasnie nie... chce miec na zime rozmiar mniej - 205. Taka guma zimowa to i tak ma problem z wypompowaniem wody spod siebie w porownaniu do letniej opony, a na blocie posiegowym tez zachowuje sie lepiej... generalnie im wiekszy nacisk na cm2 tym lepiej

Masz rację, ja również zdecydowałem się na 205/60.
Też miałem problemy ze znalezieniem tych gum w tym rozmiarze, ale udało się.
Nie pamiętam teraz który to był sklep, ale jak wrócę do domu to podeślę Ci na PW adres.

Na ten sezon procz GY UG 7+ które są dla mnie topowe w tej klasie polece może jeszcze pirelke sotto zero i oczywiście nowośc tego sezonu dunlop snowsport 3d. Mamy je we flocie (40 kplt w tym sezonie) i chyba źle nie jest:) Falkeny też były jakość powiedzmy Nokianowa choć nokian w tym seozonie jest jakiś zrąbany bo 20 szt (z 30) reklamowałem:/ wybrzuszyły się O ile w przypadku floty taka reklamacja to betka to indywidualnie może warto je pominąc w tym sezonie?

Przetestuje FALKENy. Są w dobrej cenie.
Zastanawiam się tylko nad rozmiarem, napewno zejdę na 205.
Mam tylko wąpliwość czy na 55-tak jak w instrukcji, czy 60 zgodnie z kalkulatorami (R16)?

55 w instrukcji jest dla szerokości 215.
Powinieneś wybrać 60 jeśli chcesz zejść na 205.

Ale jest też 205/55R16, co prawda dla 1,9 JTS.
Więc właściwy rozmiar zależy od punktu odniesienia.

Ja bym jednak wziął 205/60, wyższy profil w zimie pasuje idealnie.

A jak będzie ze śrubami do kół? Zakładam stalowe-oryginały.
Czy będą mi pasowały te od alumionowych?

mam pytanko. chce kupic aluski 17" o mojej 156 jtd m-jet i zalozyc pirreli sottozero 225x45x17 91H winter210 czy to dobry pomysl?

Jak już pisałem wcześniej.
Opony zimowe na 17'' felgach w rozmiarze 225/45 to słaby pomysł.
Po pierwsze opona szeroka - problem z odprowadzaniem śniegu, błota, wody itp.
Niski profil - problem przy wyjeżdżaniu z zasp.
Na lato opony w takim rozmiarze byłyby ok, na zimę radziłbym brać coś na felgi 16''

Ja właśnie zanabyłem GY Ultra Grip 7+ 205/55/16 do mojej 156-stki.. W testach jest to jedna z najlepiej spisujących się opon, ale dam znać jak to naprawdę będzie się zachowywało w warunkach zimowych.. póki co czekam z założeniem na niższe temperatury.. :)

Jak już pisałem wcześniej.
Opony zimowe na 17'' felgach w rozmiarze 225/45 to słaby pomysł.
Po pierwsze opona szeroka - problem z odprowadzaniem śniegu, błota, wody itp.
Niski profil - problem przy wyjeżdżaniu z zasp.
Na lato opony w takim rozmiarze byłyby ok, na zimę radziłbym brać coś na felgi 16''
Plancior masz rację , tylko zwróć uwagę gdzie kolega sam013 mieszka ;)
tam zimy są znacznie łagodniejsze więc to co wybrał będzie chyba ok

O rzeczywiście :D
Nie zwróciłem uwagi :)
Jeśli bym mieszkał w UK to nawet bym się nie zastanawiał czy zimówki kupować.
Przynajmniej tak robiłem w Irlandii.
Chociaż, te kilka razy jak popruszyło to miło się patrzało jak wyspiarze sobie nie dają rady na drogach (śniegu to chyba z 2mm było) ;)

Dzieki koledzy ale ja na swieta wybieram sie do Polski. Ufam tym oponom zeszla zime urzywalem ich w moim poprzednim samochodzie tj. Renault Laguna 1.9 DCI combi. Chodzilo mi tylko oto czy nie beda za szerokie. Ale dziekuje

,,,to ja tylko dodam poniewaz pojawiły sie gdzies chwalone pirelli sotto zero w 210 ...2 zimy prezjezdziłem na nich w poprzedniej 156 v6 i do końca zycia juz tylko na tych zimówkach bede jezdził-rewelacja zwłaszcza do mocniejszych czytaj szybszych rowniez-REWELACJA

pirelli sotto zero
Mam pirelli W270 sottozero i są to najlepsze opony zimowe, jakie do tej pory miałem.
Na bardzo dziurawe drogi proponuję taki sposób, żeby zakupić opony zimowe 4x4, np. pirelli scorpion ice. Są bardzo dobre a w odróżnieniu od zwykłych gum mają bardzo twardy bark, natomiast cenowo nie odbiegają jakoś strasznie od standardu.

Ja zakupiłem Fulda Kristall Supremo 215/55/16 - 420 zł/szt + montaż - zobaczymy jak będą się sprawowały w zimie. Miałem Fuldy w poprzednim autku i nie było powodów do narzekań.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót