Jakie opony letnie polecacie?

Moim zdaniem ten rozmiar mimo, że fabryczny to pomyłka - auto wciąż jest za nisko. Wychodząc od największego fabrycznego rozmiaru czyli 235/40/19 do 16" optymalne rozmiarem powinno być 215/60 choć i tutaj wciąż wielkość koła jest mniejsza o blisko 1%.

Taka sytuacja w koncernie jest nagminna np. do Cromy też bez problemu zakładam zimówki 215/55/17 gdzie fabryczny rozmiar letnich 17" to 215/50 ...

Większe koło oznacza ciut większy komfort i mnie ocierania dołem. Czasem też opony są znacznie tańsze w alternatywnych rozmiarach.

Ja też mam dylemat związany z rozmiarem opon.Jeżdże na 17", chce na lato założyć 18",producent zaleca oponę 235/45 ale tu średnica koła zwiększy się o 12 mm w stosunku do 225/50/17. W serwisach oponiarskich sprzedawcy mówią że najbliższy parametrami będzie rozmiar 245/40 i tu różnica wyniesie -3.5 mm. Jakie opony założyć ?

Ja w letnim zestawie 18" mam opony 235x45 i zadnych problemow z tym profilem.

Spike powiedz czy duza jest roznica w komforcie na tych 18" ?

W zasadzie nie czuje roznicy pomiedzy letnimi 18" czy zimowym 17"(225X55),to zawieszenie jest tak komfortowe,ze wychwytuje dolegliwosci naszych drog,bez obaw :) .

Mam znajomego, ktory w swojej 159(TI) ma 19" x35 i z rozmow wynikalo,ze rowniez milo go zaskoczylo zawieszenie, mimo niskiego profilu opony(wierny milosnik AR).

Jezeli sie zdecydujesz na 18",to po kilkunasto minutowej podrozy poczujesz sie o wiele pewniej ;)

Wiec zaloze 235/45 jak mowi ksiazka,mysle ze wybor padnie na Vredestein Sessanta a chinszczyzne omijam z daleka (przykre doswiadczenia kolegow),chociaz zimowki mam Kumho z tym ze to made in Korea :-)

Ja chyba się skusze na Potenza RE 050 A 235/45 ZR18,dosc dobre opinnie sa na ich temat

Witam

Myślę, że wiosna tuż tuż i można śmiało odświeżyć ten temat :)

Szukam letnich opon i zastanawiam się czy zamiast 225/50/17 jak zaleca producent (2.4 jtdm) nie założyć 215/50/17 - to tylko niewielka różnica w szerokości więc pewnie będzie się podobnie jeździło. Albo 225/45/17 - i tu nie wiem czy te 5 na profilu przy tym rozmiarze to już dużo i na polskie drogie to już może być problem? Ogólnie wygląda na to że oba te rozmiary są tańsze niż ten zalecany - stad moje wątpliwości ;/

Druga sprawa czy macie jakieś doświadczenia z ubezpieczycielami - czy mogą być problemy przy wypłacaniu ubezpieczenia jak się zmieni tak niewiele rozmiar opon ?

Pozdrawiam
Arek

Jamrozw jesteś z Cz-Dz ? Można gdzieś się z Toba spotkać wieczorem o obejrzeć opony ( i przy okazji Mito ?? )

Mam pytanie jaki rozmiar opon będzie najlepszym wyborem na polskie drogi na felgi 7,5X17 ET 41

EEEEEEEE chyba małe tam jest std 215/55/16 to na mój gust 225/45/17 aczkolwiek opona 215 na feldze 7,5 na pewno lepiej będzie się prezentować i będzie sztywniejsza

Ostatnia edycja:
Witam

Myślę, że wiosna tuż tuż i można śmiało odświeżyć ten temat :)

Szukam letnich opon i zastanawiam się czy zamiast 225/50/17 jak zaleca producent (2.4 jtdm) nie założyć 215/50/17 - to tylko niewielka różnica w szerokości więc pewnie będzie się podobnie jeździło. Albo 225/45/17 - i tu nie wiem czy te 5 na profilu przy tym rozmiarze to już dużo i na polskie drogie to już może być problem? Ogólnie wygląda na to że oba te rozmiary są tańsze niż ten zalecany - stad moje wątpliwości ;/

Druga sprawa czy macie jakieś doświadczenia z ubezpieczycielami - czy mogą być problemy przy wypłacaniu ubezpieczenia jak się zmieni tak niewiele rozmiar opon ?

Pozdrawiam
Arek

W skrócie
Koła zalecane:
225/50/17 - średnica koła 657 mm
Twoje zamienniki:
215/50/17 - 646 mm
225/45/17 - 634 mm

Auto będzie niżej zawieszone odpowiednio o 1,1 cm i 2,3 cm, a prędkość rzeczywista będzie troszeczkę mniejsza (ok 2%) od wskazywanej przez prędkościomierz.
Jeśli jeździsz po dobrych drogach bez kolein to zakładaj opony jakie chcesz. Lepsze prowadzenie.
Jeśli nie, to lepiej założyć zalecane lub rozważ 215/55/17 - średnica 668 mm (podobnie jak w kole 235/45/18) Alfa będzie stała o 1,1 cm wyżej od nominału, prędkość wyższa o 1,8% od wskazań. Większy komfort.

Ubezpieczycielem w ogóle się nie martw, interesuje go stan opon, a nie rozmiar.

Ubezpieczyciela rozmiar też interesuje np. do Mito nie pozwolili założyć zimówek 15 cali bo powiedzieli że muszą być min 16 tak jak przewiduje producent chociaż nie stało nic na przeszkodzie, zaciski są w 1.4 na tyle małe że 15 wchodziła, ale np do 1.6 i 1.4 turbo już by nie weszły ale oni to ujednolicili i nie pogada.

Ubezpieczyciela rozmiar też interesuje np. do Mito nie pozwolili założyć zimówek 15 cali bo powiedzieli że muszą być min 16 tak jak przewiduje producent chociaż nie stało nic na przeszkodzie, zaciski są w 1.4 na tyle małe że 15 wchodziła, ale np do 1.6 i 1.4 turbo już by nie weszły ale oni to ujednolicili i nie pogada.

Pewno ubezpieczałeś auto w salonie, i akurat trafił się ktoś upierdliwy.
Pracowałem kiedyś w brokerni ubezpieczeniowej i był obowiązek by sprawdzić stan i rocznik ogumienia, ale rozmiar koła już nie. Zresztą, kto w agencjach zna się jakie ma być koło w danym modelu samochodu?
W takich przypadkach należy żądać podania przepisu wg którego nie wolno czegoś tam mieć w aucie.

Amortyzatory
Powrót