Jakie kupić śruby??

Rigidigi

Aktywny
Auto
166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS
Mam pytanko.
Jak wiecie kupiłem sobie alusy ze 145 QV
Doprowadziłem je już do porządku i teraz czekają na założenie.
Czekają, bo nie mam do nich śrub... :cry:
Orientowałem się troche w temacie ale nadal nie jestem przekonany jakie śruby kupić.
Chodzi mi konkretnie o długość.

Eper podaje że do alusów do 145 1.4 i 1.6 zalecana długość to 34mm
Do 1.8 i 2.0 - 41mm

Ale jeśli mam felgi z wersji 2.0 to które śruby wybrać :?:
Wydaje mi się że te o długości 34mm, ale kolega ma w 1.4 felgi ze 146 Ti i ma śruby 41mm

Poradźcie coś bo za oknem wiosenne temperatury i czas na letnie kapcie :!:

za dluga tez nie moze byc bo moze o cos obcierac, np zwrotnice..

wez o 1cm dłuzszą od tych co miales w stalowych i bedzie ok

Alfista napisał:
za dluga tez nie moze byc bo moze o cos obcierac, np zwrotnice..
Właśnie tego też się boje.
A wiecie może jak głęboko powinna być minimalnie wkręcona śruba :?:
Wczoraj dorwałem śrubę o długości gwintu 34mm i po założeniu alufelgi gwint chwyta na długości około 13mm, mniej więcej tyle co przy śrubie do stalówek. Jest to jakieś 8 zwojów gwintu.

Wczoraj jeden znajomy powiedział mi, że jeśli śruba wkręca się 6,5 obrotu to jest już dobrze. Wiecie coś na ten temat :?:

marcins737 napisał:
często jest mniej niż 1 cm
Zaintrygowałeś mnie i poszedłem zmierzyć dokładnie suwmiarką i wyszło mi, że rzeczywista długość gwintu, który "trzyma" to około 9-10mm.
marcins737 napisał:
a po za tym eper może podawać długość śruby do jakiejś danej felgi , dla innej może już być różnica
Jakie eper podaje zależności podałem w pierwszym poście.. A jaki rodzaj aluminiowej felgi eper ma na myśłi to już nie wiem.. :roll:

Kurcze przez brak tych śrub felgi leżą już tydzień i tyle mam z nich co sobie popatrze..

Na jutro mam mieć te śruby 34mm. Jakoś trzymać będą, ale jak będę czuł dyskomfort, że coś może być z nimi nie tak to dokupie dłuższe.

ja bym sie pokusił o jakies dystansiki jak juz sruby kupowales..

długosc gwintu dobrze zmierzyles z przodu i z tyłu jest 10mm piasta szeroka

Alfista napisał:
ja bym sie pokusił o jakies dystansiki jak juz sruby kupowales..
Sorki za głupie pytanie, ale co by mi to dało :?:
długosc gwintu dobrze zmierzyles z przodu i z tyłu jest 10mm piasta szeroka
Jeśli dobrze cię zrozumiałem to wynika, że dłuższe śruby niż te 34mm nie mają sensu.

Teraz dlaczego tak myślę.
Felga ma "grubość" 15mm, potem jest 10mm bez gwintu i potem z tego co mówisz 10mm piasty, w którą wkręcam śrubę. W sumie 35mm więc dłuższa śruba wystawałaby już z piasty.
Nie wiem czy dobrze to opisałem, bo brakuje mi fachowych słówek, ale licze na to, że wiecie o co mi chodzi.

W całej tej układance brakowało mi grubości piasty, którą podał Alfista. Więc jeśli dobrze wszystko zrozumiałem to wszystko powinno być tip top.

musiałbym moje ci zmierzyc bo tez mam speedliny i pewnie sruby bedą mialy tą samą długosc jakie powinny byc u Ciebie..

Felgi od QVki jesli dobrze strzelam mają 6 cali szerokosci i bedą dosc głeboko ci sie chowac w nadkola, lekki dystans by polepszył efekt wizualny wg mnie, i przynajmniej z tyłu by nie zaszkodziło 5-10mm na strone :wink:

marcins737 napisał:
zależności eperowe - być moze do różnych silników były rózne wzory felg i dlatego podaje rózne długości ...choc logiczniejsze byłoby gdyby dłuższe śruby były związane z wiekszą moca silnika
Alfista napisał:
musiałbym moje ci zmierzyc bo tez mam speedliny i pewnie sruby bedą mialy tą samą długosc jakie powinny byc u Ciebie..
O zależnościach mocy do długości śrub napisałem w swoim pierwszym poście, więc marcinie wszystko jest w zgodzie z Twoją logiką.
Alfista wydaje mi się, że skoro u Ciebie jest 2.0 to śruby będziesz miał długości 41mm.

Ja miałem dylematy z dwóch powodów. Pierwszy - kupiłem felgi, które były montowane tylko w wersji 2.0 więc naszła mnie myśl, że może i śruby do nich trzeba mieć dłuższe. Drugi - kolega w 1.4 ma założone śruby 41mm i jest git. Ale auto ma z Niemiec, a wg Epera w 1.4 na rynek Niemiecki zalecana długość śrub to 41, a nie 34mm.. :roll:
I dlatego zdurniałem i pojawiło się mase wątpliwości i stąd wziął się ten temat.

Alfista napisał:
lekki dystans by polepszył efekt wizualny wg mnie, i przynajmniej z tyłu by nie zaszkodziło 5-10mm na strone
Ale jakbym założył taki dystans z 10mm to wtedy dałoby się jeszcze nałożyć felge na piastę, czy trzymalaby się tylko na śrubach :?:
Na pewno jakiś zapas tam jest, ale czy aż taki duży :?:

Jeśli wszystko pójdzie dobrze to jutro założe koła i zobaczymy jaki będzie efekt.

chyba duzego wyboru nie masz w dystansach bo cos mi sie zdaje ze u Ciebie bedzie jak we wszystkich fiatach 4x98 i 155 czyli albo dystans 5mm i dla felgi jest jeszcze na pieście spokojnie drugie tyle na oparcie (moze nawet takie masz juz w standarcie), badz tez 15mm i taki dystans ma juz swoj kołnierz na felge, bo felga na samych srubach nie moze byc a tak by wychodzilo jakby dystans byl 10mm czyli takiego zalozyc sie nie da..

Ktoś mi podpowie jaka długość śrub do alufelg w 155'tce ? 2.0 8V '94r. et felgi bodajże 38

Wszystko zależy od felg. Włóż śrubę w felgę i musi wystawać nie mniej niż 15mm (grubość tarczy i tyle co ma się wkręcić w piastę), jak masz dystans to o tyle więcej. Ja mam dystanse 20mm i śruby mam 50mm jak się nie mylę

Ktoś mi podpowie jaka długość śrub do alufelg w 155'tce ? 2.0 8V '94r. et felgi bodajże 38

Zależy od felgi.. jak masz jakąś przykładową śrubę to wkręć i zobacz na ile zwojów Ci złapało. Powinno być 8 - każdy zwój ma 1,25mm, więc możesz sobie wyliczyć o ile odpowiednio dłuzsze/krótsze potrzebujesz.

Ostatnia edycja:
Po włożeniu śruby w felgę wystaje dokładnie 22 mm, czyli powinno być ok? z przodu mam 5 mm dystanse

kiedys mialem problem ze srubami to mi mowili ze maja sie wkrecic na 4 pełne oboroty czy jakos tak i ze tak zawsze niby powinno być, mi sie wkrecało na tyle co niby miało byc ale mimo wszystko puszczały :(

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót