• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Jakie dywaniki welurowe?

SynapticXX

Nowy
Auto
Auto
Witam serdecznie,

Potrzebuję zakupić do Alfy GT dywaniki welurowe. Moje oryginalne nadają się już do wymiany.
W związku z tym szukam porady:

1. Czy jesteście w stanie polecić jakieś konkretne dywaniki? Jestem w stanie wydać do 130zł
Kiedyś kupiłem do poprzedniego auta dywaniki za 60zł na allegro i po 3 miesiącach wyglądały gorzej niż 5 letnie oryginalne.
Oryginalne do alfy GT są za drogie 250zł.

2. Czy dywaniki przód tył pasują od 147?
Na 3 wątkach przeczytałem, że tak, ale były to wątki odnośnie gumowych dywaników.
Zastanawiam się nad tymi http://allegro.pl/alfa-romeo-147-dywaniki-pfi-lux-poliamid-i4704848876.html .
Ktoś je na forum polecał do 147. Charakteryzują się specjalnym wycięciem na pedał gazu.

Pozdrawiam

A zastanawiałeś się na forumowymi? Materiał z jakiego są zrobione jest dobrej jakości. Wykonanie i kształt też odpowiednie.

Jak kupujesz patrz na grubosc, pewnie kupiles jakies chudziny :>

Zamówiłem już PFI LUX w kolorze antracytu. Dostałem odpowiedź, że pasują do GT.

Prześlę zdjęcie pod warunkiem, że serwis naprawi mi aparat ;)

Pozdr

Grzechul, te forumowe to tragedia, jak były planowane zakupy dla forum wysłałem stare oryginały z GT do producenta aby miał na wzór, dostałem takie coś, co nie wyglada jak do GT, co raz blokuje gaz i po roku wygladało jak szmata, nigdy juz na forum nie kupie i nikomu nie polecam.
pzd.

Mam je cały sezon i wciąż wyglądają jak nowe. Nie wiem kiedy kupowałeś,ale ja nie narzekam na jakość tych z ostatniego rzutu.
Gazu też jeszcze nigdy mi nie przyblokował dywanik. Może dlatego że do montażu użyłem stoperów:confused:

ja też ale i tak sa za długie.... to najgorzej zainwestowane pieniądze w GT.
pzd.

Po miesiącu użytkowania przesyłam zdjęcia z dywaników PFI LUX od alfy 147.
Dywaniki na razie wygląaja jak nowe. Kolor "bardzo ciemny grafit (czarny)" jest w tym samym kolorze co oryginalna okładzina.
Dywaniki są tak wycięte (przedłużone), że zachodzą pod pedał sprzęgła i hamulca.
Jest to kwestia przyzwyczajenia.
Po pewnym czasie i tak dywaniki układają się do odpowiedniego kształtu.

Ostatnia edycja:
Nie. Na zdjęciu 2 widać, że są wycięte w miejscu, gdzie jest pedał gazu.
Napisałem, że
"Dywaniki są tak wycięte (przedłużone), że zachodzą pod pedał sprzęgła i hamulca".
Dodatkowo dodam, że pedały te pracują w pełnym swoim zakresie.
Dywaniki nie są, aż tak grube i układają się po czasie.
Po prostu zostały one zaprojektowanie tak, by nie brudzić sobie tamtej części wykładziny. Sprawa wygląda tak samo w 147.

Ostatnia edycja:
Ja kupiłem na allegro takie dedykowane (niestety ten sprzedawca już nie sprzedaje, ale są podobne aukcje), na których można było wyszyć logo GT, AR albo co Ci się podobało. Ważne, że były grube (7mm) oraz miały wszytą dodatkową podkładkę pod pedały - tam gdzie trzymasz np. piętę wciskając gaz. Do dzisiaj (półtora roku) po odkurzeniu wyglądają bardzo dobrze i nie ma potrzeby wymiany. Dodatkowo mogłem wybrać kolor okładziny, kolor obszyć i kolor logo. Mam czarne z szarymi obwódkami i czerwonym logo GT, co mi pasuje do koloru zegarów i oświetlenia kabiny. Warto zapłacić więcej i wziąć grubsze, ja jestem bardzo zadowolony, myślę, że spokojnie posłużą jeszcze z 2 lata, a ze stoperami dywan się nie suwa i nie wchodzi pod pedały.

Odkopię. Szukam teraz welurowych dywaników do GT, ale ze stoperami w fabrycznych miejscach i nie mogę nic znaleźć. Kupował ktoś takowe w ostatnim czasie?

Hmm, a to nie jest tak, że sprzedawcy dodają tylko stopery, które samemu trzeba wmontować w dywanik? Szukałem ostatnio aukcji, bo też muszę sobie jakieś sprawić - no i właśnie takie odniosłem wrażenie. Gdzieś znalazłem też aukcje samych stoperów (i to zarówno tej części montowanej w podłogę jak i tej montowanej w dywanik). Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić ;)

Ja bym wolał sprzedawać dywaniki gotowe z otworami, stoperami itd
ale producent powiedział że było kilka wersji z różnymi miejscami mocowań w podłodze i oni rezygnują z takich gotowych produktów

Co prawda najwięcej zamieszania było z Alfą 156 , ale otwory zniknęły ze wszystkich modeli :(

My mamy dywaniki do GT . Może ktoś z Forumowiczów używa i może sie wypowiedzieć czy są ok ...
http://autosklep24.pl/pl/p/Dywaniki-welurowe-ALFA-ROMEO-GT-LUXPREMIUM/14053

Z wyglądu takie same , jak te , które kupiłem na allegro, tamte były ze stoperami- ale stopery inne niż w moim aucie, więc część stopera ze starego dywanika w stawiłem w nowy. Same dywaniki są w porządku, ponad rok używania i się dobrze trzymają:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/156007-ladne_tanie_dywaniki_alfy_gt.html

Amortyzatory
Powrót