[33] Jakie ciśnienie spreżania cylindrow przy zimnym silniku?

• Autor wątku Autor wątku mateusz60482531
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz60482531

Guest
Witam,
Mam Alfę 33 1.4 boxer nie na chodzie bo coś jej dolega ze wtryski dostają za słabe napięcie i się nie otwierają i mam pytanie czy kompresja ma coś do wtrysków? mierzyłem ciśnienie sprężania cylindrów na zimnym silniku bo niestety nie odpala a powinno się to robić na ciepłym i wyszło:
- 1 cylinder 0 bar
- 2 cylinder 6,5 bar
- 3 cylinder 7,5 bar
- 4 cylinder 8 bar
ciśnienie powinno być minimum 10.3 bar przy ciepłym silniku, teraz nie wiem czy to jest w normie? a z tym 1 cylindrem to jeszcze rozbiorę i zobaczę co jest grane...

Generalnie ciśnienie powinno być w granicach 12-9. Chociaż benzynowy silnik jeszcze poniżej 9 odpali. Jednak nie ma to nic do otwarcia wtrysków. Trzeba by zerknac w wiązkę. W 33 wszystkie wtryski otwierane są w jednym czasie.
Zerknij tutaj

a mam jeszcze takie pytanie. jak wymienić pierścienie żeby się nie narobić za dużo i bez ściągania silnika?
Odkręciłem jedna śrubę klucz 17 z dołu głowicy. czy to jest jakiś dekiel sam nie wiem i cała śruba nie wyjdzie bo blacha przeszkadza.
Myślałem zęby silnik opuścić niżej i wyjąc ją wtedy, a potem głowice, cylindry i dostać się do tłoka.
Co wy na to?... Przepraszam ale nie znam się za bardzo i może źle mowie mam nadzieje ze mnie poprawicie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli dobrze pamiętam to głowica jest przykręcana do bloku 6 śrubami tyle, że na łeb pod klucz 19 i one wyjdą całe. Moim zdaniem mniej się namęczysz jak wyciągniesz cały silnik i robota będzie przyjemniejsza. Na pewno wiesz o tym, że są to pierścienie, a nie zawory w głowicach?

jak masz kanal sciagasz miske i od dolu dojdziesz do walu i korb i mozesz tamtedy tloki wyciagac

Jeśli dobrze pamiętam to głowica jest przykręcana do bloku 6 śrubami tyle, że na łeb pod klucz 19 i one wyjdą całe. Moim zdaniem mniej się namęczysz jak wyciągniesz cały silnik i robota będzie przyjemniejsza. Na pewno wiesz o tym, że są to pierścienie, a nie zawory w głowicach?

właśnie nie mam jak ściągnąć silnik - brak sprzętu do tego. zdaje mi się ze to pierścienie, bo ma słabą kompresje, a na 1 cylindrze całkiem nie ma kompresji.
Co by mogło się stać z zaworami? chodziarz jak tą alfę kupiłem to gościu coś gadał o stukaniu w silniku, ale to chyba nie zawory?

jak masz kanal sciagasz miske i od dolu dojdziesz do walu i korb i mozesz tamtedy tloki wyciagac

mam kanał ale mi sie zdaje ze tamtendy nie wyciagne tłoków ale sproboje bo nie probowałem :)

Osobiście to i tak i siak musiałem wyjmować silnik, bo był zatarty, ale od spodu też się da, nawet bez kanału.
Zawory mogą po zamknięciu nie przylegać dokładnie i to też będzie skutkowało spadkiem ciśnienia sprężania. Jeżeli nakapiesz trochę oleju przez otwór od świecy i wtedy sprawdzisz sprężanie to się dowiesz, czy to zawory, czy pierścienie. Jeżeli to pierścienie to pod wpływem oleju powinno się uszczelnić. U mojego brata był skrzywiony jeden zawór, a tylko jeden był szczelny, a w drugiej głowicy już nie pamiętam. Inny jest stuk panewek, a inny "zaworów".

no to tak, spuściłem olej zdjąłem miska i co się okazało w misce na dnie leżał sobie cały korbowód. to wyjaśnia brak kompresji na 1 garze teraz już nie wiem co robić.
Czy zostawić ten korbowód, sworzeń, dokupić nowe panewki i tłok z pierścieniami, o ile dostane ,albo kupić części używane? Na wale tam gdzie był ten korbowód to widać lekkie ryski zrobione przez panewki i nie wiem czy coś z tym robić?
Boje się o cylinder bo jeszcze tłoka nie wyciągałem muszę wałem obrócić to wtedy jakoś go wyciągnę, dam znać co i jak. A poniżej zdjęcie części które znalazłem w misce... ;D

attachment.php

:( Raczej się nie męcz i kup cały sprawny silnik. Najlepiej od razu coś większego :D (minus większego taki, że musisz kupić od razu sterownik i wiązkę od niego).

Amortyzatory
Powrót