Jakie amortyzatory polecacie?

• Autor wątku Autor wątku Iquid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iquid

Guest
Byłem na przeglądzie technicznym i jak się okazało muszę wymienić prawy przedni amortyzator. Myślę, że diagnoza była dobra bo pojawiają się przy okazji tego problemy z abs'em to znaczy startuje wtedy gdy nie powinien. Więc muszę wymienić amortyzator prawy a z tego co się orientowałem najlepiej wymienić dwa, żeby mieć gwarancję. W tym momencie pojawia się moje pytanie który wybrać? Zastanawiałem się nad tymi dwoma:

http://allegro.pl/item1175602368_amortyzator_kraft_alfa_romeo_147_156_sportwagon.html
http://allegro.pl/item1168010937_bilstein_amortyzatory_alfa_romeo_147_156_przod_gaz.html

Proszę o pomoc w wyborze ewentualnie zaproponowanie czegoś innego.

ps. Czy poza tym co podane jest w tych aukcjach będzie potrzebne przy wymianie amortyzatorów? Jakieś części?

Ostatnia edycja:
powiem tak ja w zeszłym roku co prawda w tyle wymieniłem na monroe nie pamiętam już za ile i do tej pory wszystko super :D

Pytanie ile chcesz pieniędzy wydać? Spośród linków, które podałeś, lepiej kup BILSTEIN. Mogę zaproponować amortyzatory gazowe KAYABA. BArdzo dobre japońskie amory, ale cena jest o wiele wyższa. Tak więc, najpierw podaj widełki cenowe, a wtedy coś Ci doradzę. http://allegro.pl/item1158016929_kayaba_amortyzatory_przod_alfa_romeo_147_156.html

Swoją drogą, amory te montują w hondach i toyotach

KAYABA lepsze od BILSTEIN? Czy te KRAFT są bardzo złe? Wydać to bym chciał jak najmniej :) poniżej 200 było by super ale 230 tez nie jest źle :). Mam jeszcze takie pytanie czy 250 zł za wymianę dwóch amortyzatorów i geometrię to dużo? Tyle powiedziano mi w pewnym serwisie oczywiście za samą robotę.

KAYABA lepsze od BILSTEIN? Czy te KRAFT są bardzo złe? Wydać to bym chciał jak najmniej :) poniżej 200 było by super ale 230 tez nie jest źle :). Mam jeszcze takie pytanie czy 250 zł za wymianę dwóch amortyzatorów i geometrię to dużo? Tyle powiedziano mi w pewnym serwisie oczywiście za samą robotę.

KAYABA jak i BILSTEIN to bardzo dobre amortyzatory. Ja bym skłaniał się ku kayabie, z uwagi może i do sentymentu (kiedyś miałem hondę i kayaby, na których jeździło się super).

KRAFT, to po prostu gorsze jakościowo amory, co nie oznacza, że jak je założysz to zaraz rozpadnie się samochód. Może są mniej trwałe, możliwe, że szybciej się zużyją, ale ile na nowych amortyzatorach pojeździsz?! Gdy dojdzie do kolejnej wymiany, to przecież już dawno sprzedaż auto :)

Za wymianę i geometrię to bardzo dobra cena. Na pewno nie chcą zedrzeć z ciebie, jeśli o to ich podejrzewasz :)

Na KAYABE to ja bym uważał, ostatnie jakie włożyłem wytrzymały 12tys km i wylał się jeden, seria Excel-G ...

Na KAYABE to ja bym uważał, ostatnie jakie włożyłem wytrzymały 12tys km i wylał się jeden, seria Excel-G ...

bez przesady, trafiłeś na felerny. A zresztą, moja opinia jest taka, jak wyżej napisałem. Zaraz i tak rozpocznie się debata na temat amorów, które są lepsze, tak jak w dziale AR 156, które wahacze są lepsze, QAP, FAST czy TRW.

Sporo sprzedaję KYB i owszem pojawiają się wycieki i reklamacje, jednak wszystkie jak do tej pory wynikały z zadziorów na tłoczysku powstałych podczas montażu.
Częsty błąd 'mechaników' to przytrzymywanie chowającego się tłoczyska czym popadnie, byle to jakoś skręcić i później amortyzator wytrzymuje kilka tysięcy albo i mniej.

Oczywiście każdemu produktowi może się zdarzyć błąd fabryczny.

Niestety nie mam porównania z Bilsteinem, bo nie mam ich w ofercie

Podsumowująć KYB - zdecydowanie +

Jeszcze kilka zalet o KAYABIE i BILSTEINIE:
Amortyzatory KAYABA:
- Kayaba produkuje między innymi amortyzatory gazowe i olejowe wkłady i kolumny McPhersona,
- Kolumna gazowa McPherson kompensująca zużycie innych części zawieszenia. Jej charakterystyka jest często lepsza od wyposażenia oryginalnego. Sprężony gaz N2 ( azot ) zapobiega pienieniu się oleju, w związku z tym amortyzatory zapewniają lepszą przyczepność kół samochodu do podłoża,
- Amortyzatory gazowe oferujące wysoki komfort jazdy. Opatentowany system zaworów oraz sprężony azot redukują pienienie oleju występujące w amortyzatorach olejowych. Charakteryzują się lepszą przyczepnością kół do podłoża,
- Wkład gazowy umożliwiający profesjonalną naprawę kolumny McPherson i gwarantujący podwyższony komfort jazdy. Sprężony azot redukuje pienienie się oleju i powoduje, że amortyzatory mają lepszą skuteczność,
- Amortyzatory olejowe regulujące się automatycznie. Amortyzatory cechują nowoczesne rozwiązania techniczne, które gwarantują długi czas użytkowania,

Amortyzatory BILSTEIN:
- brak huśtania,
- permanentna przyczepność kół do podłoża-amortyzatory pracują z pełną mocą także przy największym obciążeniu
- amortyzatory teleskopowe BILSTEIN i wkłady z "grubą" rurą amortyzatora na górze szczególnie dobrze przenoszą duże siły poprzeczne,
- krótsze amortyzatory Bilstein Sprint optymalizują jazdę samochodów o niskim zawieszeniu,
- stała siła tłumienia pod każdym obciążeniem
- duże rezerwy wydajności dające maksymalne bezpieczeństwo
- duży komfort jazdy
- najwyższa jakość producenta na pierwszy montaż
- technologia ciśnienia gazu BILSTEIN.

Osłony z odbojami dostaniesz w każdym sklepie. Zaleca się ich wymianę, bo koszt niewielki, a roboty dużo jakby przyszło je wymieniać w późniejszym czasie. Czasem zdarza się, że producent amortyzatorów wymaga informacji na temat tego jakie podzespoły bezpośrednio współpracujące z amortyzatorem zostały wymienione wraz z nim

a ja zaczynam się już gubić w tych wszystkich amortyzatorach. W swojej Alfie mam pakiet TI, czyli zawieszenie jest utwardzone i lekko obniżone. Które z amortyzatorów marki Bilstein, Monroe, Sachs czy Kayaba będą funkcjonowały podobnie co te oryginalne z TI? Producenci robią różne typy amortyzatorów, zapewne bardziej miękkie, twardsze itp itd. Nigdzie jednak na aukcjach, w sklepach nie opisują charakterystyki danego amortyzatora. Proszę o przykłady i porady :)
np. Bilstein B4 , B6. Jaka jest różnica między nimi?

Ostatnia edycja:
BILSTEIN B4:
- zwykły cywilny amor, zwykła gazówka
- mają wąskie tłoczysko
- duże rezerwy wydajności dające maksymalne bezpieczeństwo
- duży komfort jazdy
- najwyższa jakość producenta na pierwszy montaż
- technologia ciśnienia gazu BILSTEIN
- duży komfort i perfekcyjne warunki jazdy

BILSTEIN B6:
- gazowo olejowe
- wyższa półka, sportowy i twardszy
- możesz zregenerować/utwardzić/skrócić skok w serwisie
- większe rezerwy wydajności i większa żywotność, również w przypadku auta dostawczego, przyczepy lub częstych jazd z ładunkiem
- optymalna przyczepność i zwiększona stabilność toru jazdy na codzień i w sytuacjach ekstremalnych
- wyraźne zwiększenie bezpieczeństwa i sportowego stylu jazdy bez dodatkowej wymiany sprężyn (obniżenia podwozia)
- technologia ciśnienia gazu BILSTEIN
- indywidualne dopasowanie w czasie jazd próbnych

a ja zaczynam się już gubić w tych wszystkich amortyzatorach. W swojej Alfie mam pakiet TI, czyli zawieszenie jest utwardzone i lekko obniżone. Które z amortyzatorów marki Bilstein, Monroe, Sachs czy Kayaba będą funkcjonowały podobnie co te oryginalne z TI? Producenci robią różne typy amortyzatorów, zapewne bardziej miękkie, twardsze itp itd. Nigdzie jednak na aukcjach, w sklepach nie opisują charakterystyki danego amortyzatora. Proszę o przykłady i porady :)
np. Bilstein B4 , B6. Jaka jest różnica między nimi?

O ile się nie mylę, to niektórzy producenci mają w specyfikacji (w TecDoc) informację 'do samochodów ze sportowym zawieszeniem'.
Sprawdzę jutro dokładnie co i jak

edit: tylko Bilsteiny B8 mają informację, że są do sportowego zawieszenia. Jednak należy się zastanowic czy TI to dla Bilsteina sportowe zawieszenie ;) bo cena ich nie bedzie mala

Ostatnia edycja:
Witam mam kilka pytan.

po ostatnim wypadzie do polski amortyzatory padly , no nic trzeba je wymienic , alfika mam dopiero od niecalych dwuch miesiecy ale robie nia srednio 10000 tys miesiecznie , wiekszosc autostrady czeskie i autryjackie , chcialbym go troche obnizyc i utwardzic , co mi proponujecie ?

ogolnie planuje kupno calego kompletu sprezyny amorki tyl i przod , widelki cenowe do 2000 zloty , bardzo prosze o rade nie chcial bym go obnizac wiecej niz 30mm auto musi czasem pojechac tez do pl ;) interesuja mnie te zestawy, nie musza byc gwintowane bo i tak nie mam zamieru tego przestawiac , max 30 mm

http://moto.allegro.pl/zawieszenie-sportowe-gwintowane-alfa-romeo-156-147-i1569850918.html

http://moto.allegro.pl/amortyzatory-sportowe-sprezyny-ap-alfa-romeo-147-i1552233245.html

Witam muszę wymienic amortyzatory z tyłu bo sie skończyły przeszukałem allegro i znalałem takie
http://moto.allegro.pl/nowe-amortyzatory-tyl-tylne-alfa-romeo-156-147-i1924999676.html
http://moto.allegro.pl/amortyzator-monroe-alfa-romeo-147-01-tyl-i1887104588.html
http://moto.allegro.pl/amortyzatory-alfa-romeo-147-tyl-3l-gwar-najtaniej-i1886917445.html
proszę o poradę które z tych trzech będa najlepsze.
Wiem ze firmy krzak ale krucho z kasą bo juz troche wsadziłem w swoja alfunię

Nie wiem. Ja bym wolał wziąć nawet jeśli są gaz-olej te Monroe przynajmniej firma w miarę znana - tak mi się wydaje. W TI są u Siapka założone Monroe i nie narzekał. Wyścigówka!

Amortyzatory
Powrót