Jakie amortyzatory do krótszych sprężyn

Lecter

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V
Amortyzatory w mojej Alfie (156 SW FL) zaczynają niedomagać. Obecnie mam zamontowane sprężyny obniżające nieco zawieszenie (nie wiem dokładnie o ile). Niestety na amortyzatorach i sprężynach nie znalazłem żadnych numerów fabrycznych - nie wiem jakiej są firmy. Przejrzałem kilka tematów na forum i do obniżonego zawieszenia polecane są amortyzatory Bilstein B8. Jednak wolałbym kupić coś tańszego. Rozważam kupno standardowych amortyzatorów. Zdaję sobie sprawę, że nie powinno się łączyć standardowych amortyzatorów z krótszymi sprężynami ale zastanawiam się jakby takie połączenie sprawdziło się w praktyce. Chciałbym wydać maksymalnie 300 zł za szt. Co polecacie?

Załączniki

• 20160411_173401.jpg
    20160411_173401.jpg
    58.8 KB · Wyświetleń: 36
  • 20160611_130353.jpg
    20160611_130353.jpg
    85.3 KB · Wyświetleń: 46
B6 może? Nie wie ile masz obniżone auto, podobno do -40 mogą być zwykłe amortyzatory. Ile w tym prawdy nie wiem.

Kolego masz kozę jak się patrzy ;) możesz zakładać seryjne, nic im nie będzie.

To że masz obniżone zawieszenie - wcale nie oznacza, że masz krótsze sprężyny ! Po prostu mają inną charakterystykę .
Krótsze byłyby tylko w przypadku, gdyby ktoś w celu obniżenia auta - obciął zwój albo dwa z oryginalnych sprężyn. Wtedy faktycznie jest spore niebezpieczeństwo , że sprężyna mogłaby się przemieścić przy maksymalnym ruchu kół .
Ja mam zawieszenie obniżone o 40 mm ( wizualnie - dużo niżej niż ty ) i jeżdżę na standardowych amorach.

Jeżeli głównym kryterium jest cena to bierz serię. Najlepszy wybór to w tym wypadku B4. Poszukaj może amorków dedykowanych do Sportpacka (w ich opisie jest wersja Sport). Mogą cenowo przekroczyć 300 zł/szt ale lepiej się sprawdzą przy takich springach.

To że masz obniżone zawieszenie - wcale nie oznacza, że masz krótsze sprężyny !
Pytanie, co w/g ciebie oznacza termin "krótsze sprężyny". Domyślam się, że Lecterowi chodzi o to, że Alfa niżej stoi (sprężyna pod ciężarem samochodu jest krótsza). A jaka ona jest, jak jest nieobciążona, to w sumie nie ma większego znaczenia.

Pytanie, co w/g ciebie oznacza termin "krótsze sprężyny". Domyślam się, że Lecterowi chodzi o to, że Alfa niżej stoi (sprężyna pod ciężarem samochodu jest krótsza). A jaka ona jest, jak jest nieobciążona, to w sumie nie ma większego znaczenia.
Dokładnie o to mi chodziło :) Może trochę nieprecyzyjnie to napisałem.

Tak jak napisałem wyżej, nie wiem o ile mam obniżone zawieszenie (nie wymieniałem sprężyn, kupiłem z takimi samochód). Na oko 20 - 30 mm niżej. Może zdjęcie tego nie oddaje. Jak miałem 17" felgi było to bardziej widać.

Reasumując kupuje standardowe amortyzatory. Dzięki wszystkim za pomoc.

Dokładnie o to mi chodziło :) Może trochę nieprecyzyjnie to napisałem.

Tak jak napisałem wyżej, nie wiem o ile mam obniżone zawieszenie (nie wymieniałem sprężyn, kupiłem z takimi samochód). Na oko 20 - 30 mm niżej. Może zdjęcie tego nie oddaje. Jak miałem 17" felgi było to bardziej widać.

Reasumując kupuje standardowe amortyzatory. Dzięki wszystkim za pomoc.

Miałem standardowe zawieszenie - amory sprawne. Obniżyłem zawieszenie amory zostały oryginalne i masakra na nierównościach. Wymieniam amortyzatory na te dedykowane do obiżonego zawieszenia. nie wiem czemu chcesz zakładać oryginalne ?

Amortyzatory w mojej Alfie (156 SW FL) zaczynają niedomagać. Obecnie mam zamontowane sprężyny obniżające nieco zawieszenie (nie wiem dokładnie o ile). Niestety na amortyzatorach i sprężynach nie znalazłem żadnych numerów fabrycznych - nie wiem jakiej są firmy. Przejrzałem kilka tematów na forum i do obniżonego zawieszenia polecane są amortyzatory Bilstein B8. Jednak wolałbym kupić coś tańszego. Rozważam kupno standardowych amortyzatorów. Zdaję sobie sprawę, że nie powinno się łączyć standardowych amortyzatorów z krótszymi sprężynami ale zastanawiam się jakby takie połączenie sprawdziło się w praktyce. Chciałbym wydać maksymalnie 300 zł za szt. Co polecacie?

Tak dla ścisłości - pojawiły się już amortyzatory do zestawu sportowego i nie są Bilsteina :)
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Amortyzator-tyl-ALFA-156-2,4-JTD-zestaw-sportowy-kpl-2-szt/20049

Amortyzatory
Powrót