Jakie amortyzatory? 2.0 JTS

Karmelitos

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 2.0 JTS
Byłem na przeglądzie technicznym mojej belli i wyszło że prawy przedni amortyzator ma 49 sprawność a lewy 70, dlatego czas na wymianę. Tutaj pojawia się pytanie, chciałbym samochód lekko obniżyć nie wydając przy tym kupy kasy no i oczywiście wszystko musi pasować. Na zimę mam najprostsze felgi 16 i tam nie ma problemu, jednak felgi letnie mam 18 cali na oponach 225/45 dlatego tutaj pojawia się kwestia jak zrobić, żeby wszystko pasowało i nic nie ocierało (a teraz brakuje dosłownie kilku mm żeby obcierało). Chciałbym wymienić dwa przednie amortyzatory plus ewentualnie sprężyny (wszystkie), mógłby mi ktoś jakiś komplecik (wraz z linkami) podesłać, który by pasował i lekko obniżył samochód jednak bez przesady.

Wszystko fajnie ale jak chcesz obniżyć auto nie obniżając go? Zmień koła na takie o mniejszej średnicy/szerokości, bo nie napisałeś z jakiego powodu prawie obciera i wtedy możesz iść w dół.
Spróbuj komplet apx sportfahrwerke, albo sam ap.

Nie obciera ale jest na styk powiedzmy, z powodu szerokości opon, jednak nie chce ich zmieniać bo są w fajnym stanie. Czyli po prostu z takimi oponami nie obniżę go? Trzeba by i opony i komplet amortyzatorow ze sprezynami kupować, tak? Jeżeli tak to nie warto chyba się w to bawić.

Wg mnie niewarto ;) na 18-tkach wyglada i tak dobrze. Czy w sumie po co chcesz obniżyć? Do jazdy po mieście seryjne zawieszenie wystarczy :)
ps. jak już jeżdzisz slalomem to co będzie po obniżeniu?:)

No właściwie to masz racje Slejerek. Nie lubię tych dziur i staram się je omijać jak mogę ale widzisz jednak wykrakałem i w końcu coś z zawieszeniem się stało. Wymienię za jakiś czas na seryjne w takim razie. To może ktoś orientuje się jakie są ceny i dokładne namiary na dwa przednie amorki do gt?

Mam jeszcze pytanie czy jeżeli zmieniłbym tylko sprężyny na jakies sportowe (tutaj pojawia się pytanie na jakie) to czy te opony nie będą problemem, zmieszcza sie bez przycierania?

Ostatnia edycja:
seryjny rozmiar gum na feldze 18 cali to 225/40. Ty masz profil 45 więc opona jest wyższa, ma wyższy profil dlatego moim zdaniem jak obniżysz zawieszenie to opona będzie przycierała. Zawieszenie z felgą 225/40/R18 spokojnie możesz spuszczać o 4 cm względem serii. Do springów -40 mm nie potrzeba zmiany seryjnych amortyzatorów. Ja też miałem wyhuśtane przednie amorki i zamontowałem Kayaby. Wyszło mnie 740 zł z montażem za parę i paroma drobiazgami.

Kayaby ale z parametrami jak seryjne czy jakieś inne? Masz może link jakiś do takich, jeśli je polecasz? Tylko z przodu je montowałeś a z tyłu seria? Wiem właśnie ze opony mam złe jednak w dobrym stanie są i szkoda mi je zmieniać jak na ten czas, dlatego na tą chwilę daruję sobie obniżanie chyba, że minimalnie.

Zamontowane mam Kayaby 331900 czyli odpowiedniki amorków seryjnych. Springi mam fabryczne. Auto prowadzi się bardzo dobrze. Z tyłu mam najprawdopodobniej oryginały. Ich sprawność oscyluje na poziomie 75 % więc są w dobrym stanie. Przednie wymieniłem bo były wyhuśtane już.

No właśnie moje też już wyhuśtane… Dzięki za informacje, pewnie też takie zamontuje.

Ja kupiłem Bilstein'y B4 (model VNE-5254) po 236 zł/szt. w sklepie "MotoPiastów" w Piastowie na ul. Krakowskiej 14A. Tel. tam to 500396513.
Polecam, bardzo miła i fachowa obsługa.

Super! Dziękuje bardzo, popatrzę jeszcze i pewnie po zimie dopiero będę wymieniał.

Amortyzatory
Powrót