• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] jaki wahacz górny

Teoretycznie nie trzeba, praktyka pokazuje że po zamontowaniu jakiegoś zamiennika i po sprawdzeniu zbieżności może występować różnica i wtedy trzeba ustawić na nowo zbieżność. Dodatkowo jak ktoś ustawił na rozjechanych wahaczach zbieżność to po zamontowaniu nowych też będą różnice.

Teoretycznie nie trzeba, praktyka pokazuje że po zamontowaniu jakiegoś zamiennika i po sprawdzeniu zbieżności może występować różnica i wtedy trzeba ustawić na nowo zbieżność. Dodatkowo jak ktoś ustawił na rozjechanych wahaczach zbieżność to po zamontowaniu nowych też będą różnice.
Teoretycznie wahacz gorny nie ma wplywu na zbieznosc. Na kat pochylenia kola tak

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

O właśnie. Kąt to rozumiem. Ale zakładając, że było ustawione na zdrowych, to po wymianie powinno być ok. U mnie lekko drze opony wewnątrz. Liczę, że po wymianie dwóch wahaczy wróci to do normy.
[MENTION=22195]jasio79[/MENTION] odezwę się, bo nawet nie miałem czasu zajrzeć co tam u mnie siedzi ;)

Nie rozumiem pytania. Normalnie. Na prasie hydraulicznej

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

technologia produkcji wahaczy ze stopów lekkich wymaga prasowania na gorąco...

technologia produkcji wahaczy ze stopów lekkich wymaga prasowania na gorąco...

To ciekawe. Jakbyś to robił na gorąco wkład gniazda stopiłby się jak czekolada w mikrofalówce...

Jak również producent nie przewiduje regeneracji tych wahaczy.

Podobnie jak nie przewiduje sie regeneracji turbin, filtrów DPF, przekładni kierowniczych, amortyzatorów i wielu innych elementów

Nie no, nikt nie mówi, że trzeba to do pieca hutniczego wstawiać. 180-220*C wystarczy. I tylko element aluminiowy się rozgrzewa.

Mam temat przerobiony z karterami od motocykli - akurat KTM LC4 - przy kapitalce goły karter rozgrzewa się w komorze (tudzież piekarniku ..;P ) do ok. 200* i wszystkie łożyska wpadają w gniazda grawitacyjnie.

Powiem tak, wg mnie wyprasowanie na zimno ok. Wprasowywanie to już bym nie więcej jak raz praktykował na jednym wahaczu. Ale to też jest część gdzie zakres ruchu jest niewielki, a nie silnik, gdzie obroty dochodzą do 12000 i każdy błąd osadzenia wałków odbija się czkawką.

Ostatnia edycja:
To ciekawe. Jakbyś to robił na gorąco wkład gniazda stopiłby się jak czekolada w mikrofalówce...

Podobnie jak nie przewiduje sie regeneracji turbin, filtrów DPF, przekładni kierowniczych, amortyzatorów i wielu innych elementów

Ad.1 Odpowiedź dał już Gzibo

Ad.2 Wierutna bzdura jeśli chodzi o turbiny, przekładnie kierownicze i inne. Producenci tych elementów sami też wykonują regeneracje w swoich zakładach, na czele z Garrettem. Amorytazor/siłownik hydrauliczny, regeneracja w zależności od nazewnictwa

Nie no, nikt nie mówi, że trzeba to do pieca hutniczego wstawiać. 180-220*C wystarczy. I tylko element aluminiowy się rozgrzewa.

Mam temat przerobiony z karterami od motocykli - akurat KTM LC4 - przy kapitalce goły karter rozgrzewa się w komorze (tudzież piekarniku ..;P ) do ok. 200* i wszystkie łożyska wpadają w gniazda grawitacyjnie.

Powiem tak, wg mnie wyprasowanie na zimno ok. Wprasowywanie to już bym nie więcej jak raz praktykował na jednym wahaczu. Ale to też jest część gdzie zakres ruchu jest niewielki, a nie silnik, gdzie obroty dochodzą do 12000 i każdy błąd osadzenia wałków odbija się czkawką.

Generalnie chodzi o niedopuszczenie do mikropęknięć, gdzie w najlepszy wypadku tuleje po prostu dużo krócej żyją bo gniazda się "wyrabiają" i pasowanie idzie się walić.

Zar93900007076954

- - - Updated - - -

Bo kupiłem z oznaczeniem Trw jtc1304. Trochę ten sworzen jest inny.

Dzięki za sprawdzenie. Chodzi mi jeszcze czy ten wahacz z oznaczeniem TRW JTC 1304 będzie dobry.

Nie pasuje. Jak wymienisz na TRW zostaw sobie oryginał. Będziesz miał na regenerowany jak się rozleci

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Gościu mi mówił ze na 100% będzie pasował.
Słyszałem ze zakładają z mniejszym sworzniem tylko dają podkladke pod nakrętke.

Tak jak pisze kolega jasio79. Gruby sworzeń (chodzi o górne wahacze tzw. banany) przed lift, cieńszy po lifcie. Polecam regenerowane u jasio79. Ostatnio brałem, co prawda dolny, ale kolega był na tyle uczynny, że dostarczył mi go na miejsce. Pragnę za to podziękować jasio79!!!
Mam kilka na zbyciu, w tym oryginały i odezwę się za jakiś czas.
Raz jeszcze dziękuję jasio79.

:-) Jak miło się czyta podziękowania na forum :-) Na szczęście pracuję blisko Obornik i miałem do Ciebie rzut beretem.

Co do zakładania podkładek do polifta jest to bzdura

do przedlifta załorzysz polift wdrógą stronę niekoniecznie ale po coś to jest z mojej strony bym się TRW nie zachwycał bo po 22 tys oba przednie górne mi padły prawa tulejka plastikowa w obu się rozleciała więc meyle HD poszły z inną konstrukcją nie wiem czy to już jakość czy może zaiwszenie SST koni zrobiło swoje ale w tym samym czasie wymieniane amortyzatory mają tak jak miły po 71% a wachacze na złom dodam że sforznie ciasno osadzone.

Nie polecam TRW. Niestety po ok. 20 tys km padł dolny prawy i górny lewy. Założyłem dolny od jasia79 z forum, a górny Meyle HD.
Z Meyle miałem, mam bdb doświadczenie w BMW E46. Są to jedyne z wymiennymi sworzniami (prasa) dostępne na rynku dla tego modelu, więc spróbowałem w 159. Zobaczymy. Jednak następne (odpukać!!!) biorę u jasio79.
TRW kupowałem dokładnie w lutym 2017r. i zakładałem około marca 2017. Więc samo za siebie mówi, chociaż na letnich mam 19", a to robi swoje na polskich drogach.
TRW dla po-lifta silnik symbol 939 ma symbole : JTC1307 JTC1306 JTS478 JTS477 JTC1305 JTC1304.
JTC 1306 i 1307 to dolne wahacze. P+L
JTC 1304 i 1305 to górne wahacze (banany) P+L
JTSy, to łączniki stabilizatora.
ŁĄczniki stabilizatora Lemforder tył i przód Mayle HD macie focie:
IMG_20180920_101853.jpg IMG_20180920_101800.jpg

U mnie też na 19" ale stare jak zmieniłem ori na samochodzie to tulejki były całe tylko sforzeń wybity już

Amortyzatory
Powrót