[159] Jaki wahacz dolny wybrać ?

ekstranio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8v
Witam. Mam takie w sumie szybkie pytanie. Skrzypi mi od kilku dni dolny wahacz. Generalnie trzeba go wymienić i chciałem już zamówić TRW, ale mechanik zasugerował, że w sumie to montuje się też czasami inne. Zaproponował wahacz firmy BIRTH. Jest tańszy od TRW, tylko nie wiem czy warto ryzykować. Zakładał ktoś u siebie taki wahacz? A jeżeli nie to może polecacie coś w miarę nie drogiego ?

Pierwsze słyszę o takiej marce wahaczy więc ja bym się w to nie pchał. załóż TRW i będziesz miał spokój. Przyoszczędzisz teraz, dopłacisz innym razem. Już nie jeden się przekonał ;)

Wyryte rantem felgi

TRW też wcale nie jest taki pewny. Z tego co czytam to założenie TRW może się wiązać z niewiele mniejszym ryzykiem niż założenie tego BIRTH

Mówię tylko co myślę. Birth nie znam nawet z opinii a TRW zakładałem w 147 i złego słowa nie powiem. Dolne mają już ponad 35tkm i trzymają się świetnie. Górne niedawno wysiadły (głównie jeden ale wymieniam parami), także ja polecam właśnie te

Wyryte rantem felgi

Nie wyczujesz. Z jednej strony założyłem TRW i przez długi czas był spokój. Z drugiej strony jak chciałem wymienić na cito, dostępny miałem tylko Moto Equipment (chińczyk jakiś) i też już kilkadziesiąt km zrobił. A kosztował 2/3 ceny TRW.

Kolego poczytaj temat do którego link zapodał Luck kilka postów wyżej, masz do wydania kilka złotych także poczytać warto. TRW jak kupisz aftermarketowe to za długo nie pojeździsz po naszych drogach. Tylko oryginały wytrzymują jakoś na koleinach i dziurach występujących u nas w pełnej obfitości :)

Dzięki :) Czytałem ten wątek. Generalnie co osoba to inne doświadczenia. Jedni twierdzą, że Fast jest ok, inni, że tylko TRW a jeszcze inni, że generalnie to nie ma nic pewnego :P Mam jeszcze jedno pytanie, bo tego nie znalazłem. Czy ktoś słyszał kiedyś o tym jak zachowują się wahacze Magneti Marelli ? Na allegro są w cenie TRW i tak się zastanawiam czy nie warto kupić.

A nie warto zapytać w już istniejącym temacie, zamiast zakładać kolejny? Tym bardziej że zostałeś do niego skierowany?

Jak piszą ze jest jeden do wszystkich wersji rocznikowych to znaczy ze znaja sie na Alfach jak świnka morska na astronomii.

Amortyzatory
Powrót