[159] Jaki rozmiar kół ?

Witam,
pierwszy wpis na tym forum ale z Alfami od 14 lat:cool:

Aktualnie jeżdżę 159-tką.
No i mam dylemat odnośnie opon. Aktualnie jeżdżę na 16-tkach. Przydałoby się już coś nowego i z punktu widzenia opon jak i felg.
No i właśnie...
Mam nówki opony 17", z nowego auta. Oryginalnie 159 powinna mieć rozmiar 225/50/17. Ja mam opony 225/45/17.

Czytałem posty powyżej. Ubezpieczenie, homologacja. Wszystko rozumiem.

Pytanie moje jest takie, czy da sie na tym spokojnie jeździć? Czy zmniejszenie średnicy koła o ok. 2 cm nie będzie problemem?
Najbardziej interesują mnie odpowiedzi od osób, które konkretnie na takich oponach jeździły.
Ale oczywiście wszystkie fachowe odpowiedzi również chętnie przyjmę:)
Pozdrawiam
Chendo

chyba ktos jezdzi na takim rozmiarze.Wiadomo troche stracisz na komforcie i bedzie wiekszy przeswit w nadkolach.Niech sie wypowiedza Ci co jezdza

wiec ja mialem tej zimy 17 cali z oponkami 225/50 i powiem ze bylo ok smialo mozesz montowac, choc nie posiadam wersji Ti.... zamierzam kupic teraz felgi czy na 19 jezdzi sie ok czy sa jakies drobne niewygody, oprocz dziur w ulicach... bo zastanawialem sie nad 19 tylko troche boje sie jezdzic na naszych drogach... czy zawieszenie itp nie poleci szybciej....

Dzixon moja bella jest w Distinctivie, nie TI. Jak kupowałem auto to fabrycznie stało na 16" (obecnie to są zimówki). Został przeze mnie zakupiony komplet 19" oraz gumy 235/40/19 lato wybór padł na Continentale mimo że chciałem Pirelki (rolę odegrała cena, która szczególnie w przypadku Pirelek jest porażająca). Continentale są miększe i powiem z autopsji że szybko się ścierają. Nie będe pisał jak Alfa wyglada na oryginalnych 19". Miodek :) i wisi trochę wyżej nad asfaltem. Jeśli chodzi o komfort jazdy - ortopedii nie ma, ale (nie wiem jakie są drogi w Twojej okolicy) fakt jest taki, że czuć każdą nierówność.

Pozdrawiam.

hej! Ja właśnie kupiłem parę dni temu belle z kołami w tym rozmiarze 225/45/17 i jak dla mnie jeździ się ok

Witam,
pierwszy wpis na tym forum ale z Alfami od 14 lat:cool:

Aktualnie jeżdżę 159-tką.
No i mam dylemat odnośnie opon. Aktualnie jeżdżę na 16-tkach. Przydałoby się już coś nowego i z punktu widzenia opon jak i felg.
No i właśnie...
Mam nówki opony 17", z nowego auta. Oryginalnie 159 powinna mieć rozmiar 225/50/17. Ja mam opony 225/45/17.

Czytałem posty powyżej. Ubezpieczenie, homologacja. Wszystko rozumiem.

Pytanie moje jest takie, czy da sie na tym spokojnie jeździć? Czy zmniejszenie średnicy koła o ok. 2 cm nie będzie problemem?
Najbardziej interesują mnie odpowiedzi od osób, które konkretnie na takich oponach jeździły.
Ale oczywiście wszystkie fachowe odpowiedzi również chętnie przyjmę:)
Pozdrawiam
Chendo
Jezdzilem chwile na takim rozmiarze i bylo ok,niestety oponki byly zhamowane i trzeba bylo wymienic i wymienilem na 225 50,jest lepiej pod wzgledem komfortu i wizualnie takze ,bardziej wypelniaja nadkola(PS jakbys szukal felg zapraszam,mam 3 kpl 17 )w temacie o doborze felg sa fotki

Ja jezdze w lecie na 225/45 R17 i powiem Ci ze jest za mały prześwit , zahaczam nagminnie podwozie przy wjeździe/wyjeździe z garażu i przy niewielkich koleinach. Pomimo tych niecałych 2 cm jest zauważalna różnica

Ja jezdze w lecie na 225/45 R17 i powiem Ci ze jest za mały prześwit , zahaczam nagminnie podwozie przy wjeździe/wyjeździe z garażu i przy niewielkich koleinach. Pomimo tych niecałych 2 cm jest zauważalna różnica

No to mam zgryz... Wolałbym te opony wykorzystać. A teraz znowu mam wątpliwości.
Dzięki za odpowiedź.

Cześć,

jeśli masz TI, to najmniejszy rozmiar felg jaki możesz założyć to 17". Oryginalne będą pasować każde (sam na takich jeżdżę), ale z felgami innych firm jest już znacznie gorzej. Na te zaciski potrafią nie pasować każde felgi od 17 do 20 i więcej cali...

Decydujący jest wymiar, który zaznaczyłem na tym rysunku czerwoną strzałką:

żeby było jeszcze trudniej, od razu powiem, że to nie jest ET, czyli offset co by ułatwiło wybór felg, bo ten wymiar na 99% felg jest wybity. Ten ze strzałki każdorazowo trzeba mierzyć "ręcznie" i najlepiej, żeby miał on powyżej 5cm, wtedy felgi będą pasować.

Powiem Ci, że na felgach do 159 i na tych zaciskach już doktorat chyba mógłbym robić, bo po prostu tyle ile z nimi miałem przeprawy to głowa mała... jako ciekawostkę (mam nadzieję) powiem Wam, że dokładnie te same zaciski, które są w TI oraz w 159 z silnikiem 2,4 mają fabrycznie Subaru Imprezy STI, czyli te najmocniejsze wersje... :cool:
Tez szukam felg na lato dla mojego AR 159 Ti ,napisałeś o rysunku ale gdzie on jest

Witam, orientuje się ktoś jakie dokładnie wymiary minimum powinna mieć stalowa 16' żeby nie tarła o zacisk. Zacisk normalny, nie Brembo, nie wersja Ti. Z jakich innych marek prócz Opla coś można dopasować?

Nie dopasujesz za bardzo. Z Opla pasują jedynie na tylną oś. Oryginalne to 16" 7J ET 34 z rozstawem 5 x 110.

Na początku października będę miał na sprzedaż stalówki, na których przez 2 sezony jeździła moja 159.

Hej.
Odgrzewam kotleta. Szukam felg na zimę fo swojej 159. Jest to o tyle utrudnione, że mam TI. Zdecydowałem się na 17". Tu pojawia się pytanie bo znalazłem 17-tki zdjęte z cywilnej 159 z 2006r ale mają one ET41 a wyczytałem że powinno być 35. Boję się, że nie wejdą naoje zaciski. Ktoś coś wie w tym temacie bo czytałem cały wątek i nie wiem nic :)

Jeśli to oryginalna felga z AR159 to na pewno wejdzie na duże Brembo.

Amortyzatory
Powrót