• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] jaki rozmiar felg i opon?

• Autor wątku Autor wątku piterek83x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zendery maja 7,5 cala i et35. Przy szerokości opony 215 nic nie obciera Kolego.

To widzę, że nigdy nie jechałeś z pełnym obciążeniem w nierównym łuku drogi lub przez wgłębienie... Nie ma takiej możliwości, żeby nie obtarło o rant (na przejściu zderzaka w błotnik). Miałem w poprzedniej 146 1,4 TS felgę o rozmiarze 7x15 z oponami 205/50 i ET 35 i za każdym razem, jak wiozłem kilka osób musiałem się liczyć z obtarciami. Potem zmieniłem na inne felgi z oponami 195/50 i dopiero się uspokoiło. Jak już komuś doradzać to tak, żeby nie miał potem problemów...

Nie ma takiej możliwości, żeby nie obtarło o rant (na przejściu zderzaka w błotnik)
Właśnie właśnie. U mnie było tak samo, docierało o to łączenie. Po kilku dniach jazdy miałem nadkola do wymiany. Szczerze i z ręką na sercu nie polecam dużych felg do modelu 145/146.

dziękuję wszystkim, jak na razie wybór padł na opony 195/50r15 82V TOYO PROXES T1R.
Zastanawiam się nad felgami jeszcze, rozmiar to już wiadomo tylko jakie et?

Tez miałem je kupować w rozmiarze 215/40/R16, ale po opiniach stwierdziłem ze się bardzo szybko ścierają, a z przyczepnością znakomicie. Coś za coś. No mój wybór z racji ścieralności padł na inne.

Co do późniejszych postów o zendery:
Eibachy 30 mm i le mans i przy 4 osobach w tym dwie na tyle dość ze tak ujmę "duze" - nic nie obciera. Odkąd mam samochód nic nigdy nie obtarło o nadkole czy cokolwiek. W 5 osób nie jechałem jeszcze i bez załadowanego do full bagażnika i raczej mi się to nie zdarzy bo do nie Pickup Truck :P
Tylko ze to już musiałbyś sprawdzić sam bo wg to zależy wszystko od sprężyn. U mnie nic nie dociera, tak samo 215 się mieszczą a u innych nie zabardzo.

To widzę, że nigdy nie jechałeś z pełnym obciążeniem w nierównym łuku drogi lub przez wgłębienie... Nie ma takiej możliwości, żeby nie obtarło o rant (na przejściu zderzaka w błotnik). Miałem w poprzedniej 146 1,4 TS felgę o rozmiarze 7x15 z oponami 205/50 i ET 35 i za każdym razem, jak wiozłem kilka osób musiałem się liczyć z obtarciami. Potem zmieniłem na inne felgi z oponami 195/50 i dopiero się uspokoiło. Jak już komuś doradzać to tak, żeby nie miał potem problemów...

A ja mówię, że jest taka możliwość, bo po pierwsze kolega gonzo ma wersję ES, a jak wiadomo tam jest zupełnie inne zawieszenie, czyli sprężyny Eibach i przede wszystkim twardsze amortyzatory o większym tłumieniu. Na takim zestawieniu tył nie buja się jak tapczan tylko jest sztywny, co eliminuje możliwość przycierki, nawet pod obciążeniem.
Po drugie nie porównujmy w tej kwesti 146 do 145, bo tutaj decydują milimetry. Są inne błotniki, inne zderzaki i może to mieć znaczenie. Przecież nie wkładaliby takiego koła w fabryce, gdyby potem ludziom miało ciąć opony w czasie jazdy.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że mam takie same koła jak w 145 Limited500/ES i najpierw wymieniłem serie sprężyny na Eibach zostawiając fabryczne amorki z tyłu i rzeczywiście był problem przycierania opony pod obciążeniem (dwie dorosłe osoby na kanapie i coś tam w bagażniku). Dokładnie tarło o narożnik zderzaka po wewn. stronie przy łączeniu z błotnikiem. Na szczęście to część zderzaka zostało na oponie, a nie odwrotnie:) Potem wymieniłem cały zawias na kompletny zestaw z twardszymi amorami i teraz nie ma mowy o przycieraniu, nawet przy dociążonym tyle.
Tak więc problem przycierki nie zależy tylko od parametrów felgi i opony, ale od rodzaju zawieszenia również.

---------- Post added at 11:36 ---------- Previous post was at 11:34 ----------

Zendery maja 7,5 cala i et35. Przy szerokości opony 215 nic nie obciera Kolego.

Ale jesteś pewny z tym et, bo moje mają 40 :)

Racja Piter et 40:)
W 4 osoby jechałem z jakimiś tam torbami w bagażiku, obtarło pare razy na muldach, ale to wina braku odbojów. Pozatym jak ktoś konfiguruje taki zawias i koła to chyba nie ma w planach wozić całego osiedla na tylnej kanapie;) Ja swoją Alfine traktuje jako autko 2 osobowe, ja i żona. Czasami sie trafi jakiś pasażer, ale to sporadycznie.

P.S.
Piter czyli amorki w Esach są inne niż w seryjnym zawieszeniu? Zastanawiam sie nad wymianą spreżyn na seryjne i nie wiem czy podejdą do obecnych amortyzatorów. Chciałbym ją postawić na seryjnym zawieszeniu i na zendery założyć 205/45, da rade?

Niestety nie wiem co wkładali do limitowanych 145, ale na pewno inne niż w zwykłych wersjach z uwagi na sprężyny.
Myślę, że można zakładać serie sprężyny, ale trudno powiedzieć jakie będą efekty. Jeżeli amorki są krótsze to sprężyna po założeniu będzie bardziej ściśnięta, auto może się podnieść do góry, ale nadal będzie twardo.
Wiem, że Koni Sport mozna stosować do seryjnych sprężyn i obniżających, ale one mają regulację twardości.
Próbuję się czegoś dowiedzieć od kolegi cumaborek, zobaczymy co odpowie, tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/czesci/44460-zawieszenie_eibach_pro_kit_145_146_30mm-2.html

Widzę, że ten temat również dotyczy i mnie dlatego zapytam. Chciałbym założyć te felgi http://www.felgi.pl/felga/tsr/rivazza/alfa-romeo/146/hatchback/i/2-0 16" + opony 195/50 no i względem tego kalkulatora http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html wyszło mi: "Różnica średnic podanych kół wynosi 2 mm. Różnica wskazań prędkościomierza: plus 0.3 % (Nowe koła mają mniejszą średnice i obracają się szybciej). To dobrze czy nie? Dodam, że obecnie mam 185/60/R15. Jak myślicie?

Felgi aluminiowe Zender Le Mans 16' - w podpisie mam link na Polską Jazdę

no to ja się muszę was poradzić, bo takowe felgi mam na oku (jedna do prostowania) no i tam sa już 215/40 załozone. Chcialbym do swojego boxera je założyć, mam seryjny zawias. Pytanie jest takie czy to się tam zmieści i czy nawet z takową oponą co jest zalozona na felgach nie będzie nic tarło? Jezeli bym planowal wymiane opon w przyszlosci to jak to by sie mialo to rozmiaru 185/50 albo 195/45?

jesli to jest felga 16 to profile sa wymienne, aczkolwie tez duzo zalezy od szerokosci felgi, vzym szersza tym felga opona bardziej sie rozchodzi...

Do 145/146 na felgę 16" profil 45 opony to max. Przy profilu 50 koło będzie za duże.

no to ja się muszę was poradzić, bo takowe felgi mam na oku (jedna do prostowania) no i tam sa już 215/40 załozone. Chcialbym do swojego boxera je założyć, mam seryjny zawias. Pytanie jest takie czy to się tam zmieści i czy nawet z takową oponą co jest zalozona na felgach nie będzie nic tarło? Jezeli bym planowal wymiane opon w przyszlosci to jak to by sie mialo to rozmiaru 185/50 albo 195/45?

Hej. Mam takowe w swojej Belli. Opony mam 205/45 generalnie jest ok. Węższej opony bym już nie chciał. Przód ok, ale tył przy większym obciążeniu po przejechaniu przez muldę lekko ociera (5os+mulda) Wszystko na seryjnym zawieszeniu.

Ostatnia edycja:
dobra, czyli taka konfiguracja zender 16' z zalozmy 195/45 bedzie hulało na seryjnym zawiasie bez obtarc? szczerze powiem, nie robie za taxi :P jeżdze ja z dziewczyna, czasami jakies graty, siostrzenice z przedszkola wezme lub tez czasem jak wracam z pracy to jedną osobę gdzieś podrzucę ale rzadko się zdarza (ale nie w ogóle), że 5 osób jedzie :)

Zastanawiam sie nad wymianą spreżyn na seryjne i nie wiem czy podejdą do obecnych amortyzatorów. Chciałbym ją postawić na seryjnym zawieszeniu i na zendery założyć 205/45, da rade?

odgrzeję trochę kotleta - przód wymieniłem na normalne sprężyny,"komfort" raczej się nie poprawił,alfka w górę jakoś znacząco nie poszła,najważniejsze że trzymanie drogi zostało...
teraz przymierzam się do wymiany sprężyn z tyłu,odboje mam nowiutkie (ktoś musiał w Niemczech wymienić) ale sprężyny padnięte i podejrzewam,że amory też będą do wymiany bo autko po zapakowaniu siada...
jeżdżę na ori zenderach z oponami 215/40,na szrocie znalazłem za śmieszne pieniążki fajniusie szestnastki od stilo (zendery do regeneracji) i jeśli je wezmę to chyba założę gumy 205/45 i zobaczę jak się będzie jeździło...

dobra, czyli taka konfiguracja zender 16' z zalozmy 195/45 bedzie hulało na seryjnym zawiasie bez obtarc? szczerze powiem, nie robie za taxi :P jeżdze ja z dziewczyna, czasami jakies graty, siostrzenice z przedszkola wezme lub tez czasem jak wracam z pracy to jedną osobę gdzieś podrzucę ale rzadko się zdarza (ale nie w ogóle), że 5 osób jedzie :)

Z przodu mam nexeny n3000 205/45/16 (siedzą one idealnie na feldze), aa z tylu mam continentale conti sport contact (też 205 i są lekko naciągnięte). Opona oponie nie równa.... Ja bym generalnie postawił na 205:)

a ja mam takie pytanie, bo wielkość opon mam tą z którą alfa wyjechała z fabryki więc 185/60/r14, to co by się stało gdybym włożył 185/65/r14??

bo chodzi mi o minimalne podniesienie samochodu, ponieważ mam problem z wjazdem na posesje (lekka górka) no i trze mi o podłoże plastyk zderzaka, dlatego zastanawiam się czy włożenie większej opony nie spowoduje tarcia opony o błotniki...

Amortyzatory
Powrót