Jaki płyn chłodniczy

morus12

Nowy
Auto
156 SW '03 1.9 JTDm 140KM
Instrukcja podaje płyn czerwony lub niebieski, a ja mam zielony. Czy powinienem jak najszybciej wymienić płyn? Czym to może grozić?

W Twoim roczniku powinien być czerwony czyli Paraflu up, 3 litry koncentratu wystarczy

wylac to co jest porzadnie kilka razy przeplukac uklad i zalac jakims porzadnym narkowym plynem, nie musi byc paraflu. pamietaj ze paraflu up jest niemieszalny z innymi plynami i jak go zajejesz to bedziesz musial przy nim pozostac, ewentualni eznow plukac uklad

Wystarczy ,że trzyma parametry (możesz nabrać do strzykawki i włożyć do zamrażarki jak zamarzł to wywal a jak nie to jeździj)czyli nie zamarza a kolor jest tak ważny jak zeszłoroczny śnieg. a 50 czy 100 złotych wydaj na przyjemniejsze rzeczy

Wystarczy ,że trzyma parametry (możesz nabrać do strzykawki i włożyć do zamrażarki jak zamarzł to wywal a jak nie to jeździj)czyli nie zamarza a kolor jest tak ważny jak zeszłoroczny śnieg. a 50 czy 100 złotych wydaj na przyjemniejsze rzeczy

Ciekawe teoria sprawdzania płynu chłodniczego.... W zamrażarce to ile masz stopni poniżej 0? bo chyba mało kiedy jest - 30...

Kolor ma znaczenie w przypadku płynu Paraflu...

Płyn chłodniczy wymieniasz raz na kilka lat więc warto oszczędzac? Kupisz markowy do - 37st.C i masz spokój. Ewentualnie koncentrat i sam sobie namieszasz.

W samochodach po 2000 roku powinien byc stosowany plyn rozowy,czerwony zalezy jak kto rozroznia barwy klasa G12,LUB G12+

- - - Updated - - -

Bron boze nie mieszac z ielonym lub niebieskim typ G11

Te G12 to VW Audi ma specyfikacje.Owszem są specjalistyczne płyny ale w naszych sprzętach raczej nie występują.
75% plynów dostępnych w sprzedaży to zwykły glikol i można mieszać np Kuler z petrygo czy dynagelem.Gęstość mierzy się glikomatem i masz pogląd na sytucje.Najprostszy kosztuje z 30zł i po nabraniu do menzurki pokazuje przy jakiej temperaturze zamarza.

Ja mam płyn chlodzący Castrola tak samo jak olej. Póki co nie narzekam. :)

ciekawe teoria sprawdzania płynu chłodniczego.... W zamrażarce to ile masz stopni poniżej 0? Bo chyba mało kiedy jest - 30...
mam - 29,GLIKOMAT OCZYWISCIE LEPSZY ALE NIE KAŻDY GO MA MOŻNA EW W WARSZTACIE ZMIERZYĆ A NIE OD RAZU WYLEWAĆ PŁN

Ostatnia edycja:
W Twoim roczniku powinien być czerwony czyli Paraflu up, 3 litry koncentratu wystarczy

No właśnie mechanik mi wymienił przy wymianie termostatu na zielony. Instrukcja podaje:

Ochronny o działaniu przeciw zamarzaniu (koloru niebieskiego) na bazie glikolu monoetylowego niekorodującego CUNA NC 956-16

Płyn jest na bazie glikolu monoetylowego (sprawdziłem na butelce) tylko że jest zielony. Dodatkowo napisane jest na nim do chłodnic aluminiowych.
Zastanawiam się co robić - zdania są podzielone.

No właśnie mechanik mi wymienił przy wymianie termostatu na zielony. Instrukcja podaje:

Płyn jest na bazie glikolu monoetylowego (sprawdziłem na butelce) tylko że jest zielony. Dodatkowo napisane jest na nim do chłodnic aluminiowych.
Zastanawiam się co robić - zdania są podzielone.
Prosty temat a juz się rozbujał.Płyn czy zielony,czerwony,czy tez w jaśminowy,petrygo,borygo,paraflu,nie ma większego znaczenia!Jaki wlejesz będzie ok! Nawisem chłodnice od dawna są aluminiowe.

Ok klasy G11 czy G12,12+ sa klasami tzw.vw i pochodnymi grupy vw ale sa najbardziej znanymi i kazdy sie z nimi posluduje,ale wybor zawsze zalezy od uzytkownika i on decyduje o tym czy sobie zaleje pojazd.

- - - Updated - - -

Jak z kobietami jeden lubi brunetki inny blondynki trzeci rude a jeszcze inny lyse.

- - - Updated - - -

Wiec rubta co chceta jak powiedziaL J.OWSIAK.

Trochę sie nie zgodze bo to producent decyduje zawsze o środkach smarnych i chłodniczych i tego się powinno trzymać

To z czym sie miesza paraflu rozowy ?

- - - Updated - - -

To sa klasy ogolno miedzy narodowe,wprowadzono kolorystyke by uniknac pomylek.

- - - Updated - - -

Producent producentem a zycie zyciem,nie zawsze jest maj,ale jak pisalam wczesniej kazdy jest wolnym czlowiekiem i sam decyduje owlasnym zyciu i samochodzie.

Ok,lesio,racja niech będzie.Marke podaję jaką ma podawać,kolor kolorem ale są chłodziwa specjalistyczna to fakt i nie można zaprzeczyć akurat ale dla aluminiowych chłodnic AR wystarczy płyn dostępny w sprzedaży na każdym kroku bez względu na kolor i postać.Na pewno lepiej mieć płyn niż wode i odkładać kamieć kotłowy oraz niszczyć uszczelnienia.Prestone czy Dynagel czy inny tam co 2 lata wymieniany na pewno będzie dobry

Ja stosuje Petrygo i bardzo sobie chwalę.
Bardzo dobry płyn ale mentalność polaka jest taka , że wszystko co polskie i ruskie jest do d. Już tu czytalem herezje nt. polskich olejów do skrzyni, filtrów itp..

ja używam niebieskie paraflu

Tak trochę odkopię zeszłoroczny temat ...
Czeka mnie wymiana termostatu i zastanawiam się w kwestii płynu - wymiana czy dolewka ...
Godzinkę temu sprawdzałem kolor płynu chłodzącego - byłem nastawiony na niebieski lub różowy a w świetle latarki zobaczyłem ... żółty ... czy to aby nie Prestone?
Skoro nie mam różowego to mogę dolać cokolwiek? Pewnie i tak spuszczę z układu co się da i doleję świeży - tylko jaki?
Z drugiej strony w marcu/kwietniu czeka mnie rozrząd - czy aby wtedy i tak nie wymienia się płynu? Więc może teraz po prostu dolewka Prestone ...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót