Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Witajcie,
Przychodzę z prośbą o radę. Zawsze wlewałem do swojej Alfy olej Millers XF PREMIUM ENGINE OIL C3 5W40. Tak mi doradzały wyszukiwarki olejowe, sklep, w którym zawsze kupowałem itp. Teraz jestem przed zakupem i jak sprawdzałem w tym samym sklepie/na stronie producenta i w paru innych miejscach to polecany jest już inny olej: Millers XF Premium Engine Oil C2 5w30.
Chciałbym zapytać, który olej powinienem wybrać? Czy ten który pokazują wyszukiwarki czy ten, który używałem dotychczas ? Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Skąd takie zmiany..? Napisałem też do producenta i czekam na odpowiedź.
Auto: Alfa 159, 16V, 1.9jtdm, 150KM (dpf jest)
W przypadku 5w30 jest olej C2/C3 więc nie byłoby problemu. Co do 5w40 to C3 5w40 ma kwalifikacje Fiat 9.5535-S2 czyli zalecany raczej dla 1.75tbi. Do 1.9/2.0 zalecana jest kwalifikacja Fiat 9.55535-S1 więc olej C2 5w30 bądź C2/C3 5w30 jeśli mówimy o olejach Millers.
Hmm, ciekawe. Poczekam jeszcze co odpisze producent i dystrybutor. A to nie będzie problemu jeśli zmienię z 5w40 na 5w30 ? Całe życie wlewano 5w40, tak też zaleca producent.
Siema
[MENTION=19198]Pablo[/MENTION] - jakieś nowości w olejach w tym roku do Alfki 159, 1.9 jtdM, 16v 150KM -> ( po chipsach 185km ), do tej pory leciał Millers
Pozdro![]()
Producent zaleca 5w30.
Jakiego Millersa używałeś ?
- - - Updated - - -
Gdzie jest taka informacja ?
W mojej książce serwisowej jest napisane 5W40 i pierwszy olej jaki wlano to 5W40.
W mojej instrukcji, co mam w schowku, AR159 z listopada 2011. Ja zalewam od początku posiadania auta Millers Oils XF Premium C2/C3 5w30, poprzedni właściciel lał Motul 8100 X-Clean EFE 5w30.
W mojej instrukcji, co mam w schowku, AR159 z listopada 2011. Ja zalewam od początku posiadania auta Millers Oils XF Premium C2/C3 5w30, poprzedni właściciel lał Motul 8100 X-Clean EFE 5w30.
Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Czy to jest jakaś znacząca różnica ?
C2 na niższą lepkość w wysokich temperaturach, więc silnik jest gorzej smarowany. Za to jest "lekkobieżny", więc w warunkach laboratoryjnych można uzyskać niższe zużycie paliwa (w granicach błędu statystycznego).
Tak było, na początku produkcji producenta zalecał 5W40, potem zmienił na 5W30.A to masz najmłodszą jak się tylko da [emoji14] Rozumiem. Może w starszych wersjach polecali 5W40 ? To możliwe ? Moja jest z 2007 roku.
Tak było, na początku produkcji producenta zalecał 5W40, potem zmienił na 5W30.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
To jakiś skrót myślowy ? C2 nie ma nic wspólnego z lepkością w wyższych temperaturach. Wskaźnik „W30” już tak