• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich. Zbliza sie wymiana oleju.
Alfa 2.4JTdM 210Km Q4
Dpf na miejscy, egr wylonczony
Obecnie mam zalany selenia Wr 5w40 zastanawiam sie nad 5W30 ale Millers, PMO, Selenia

Do 2.4 powinien iść 5W40. Jak z DPF to z normą C3.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Witam. Czy używa ktoś oleju Orlen PLATINUM CLASSIC DIESEL SYNTHETIC 5W-40 do silnika 2.4 JTDm? Bez DPF.
Czy może ktoś jakieś doswiadczenia albo zastrzeżenia napisać?

Ostatnia edycja:
W moim 2.0 JTDm ma już zrobione 300 tyś. km. Mechanik sugeruje przejście z oleju 5W30 na 5W40.
Zastosować się do tego?

A po co?

Witajcie,

Przychodzę z prośbą o radę. Zawsze wlewałem do swojej Alfy olej Millers XF PREMIUM ENGINE OIL C3 5W40. Tak mi doradzały wyszukiwarki olejowe, sklep, w którym zawsze kupowałem itp. Teraz jestem przed zakupem i jak sprawdzałem w tym samym sklepie/na stronie producenta i w paru innych miejscach to polecany jest już inny olej: Millers XF Premium Engine Oil C2 5w30.

Chciałbym zapytać, który olej powinienem wybrać? Czy ten który pokazują wyszukiwarki czy ten, który używałem dotychczas ? Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Skąd takie zmiany..? Napisałem też do producenta i czekam na odpowiedź.

Auto: Alfa 159, 16V, 1.9jtdm, 150KM (dpf jest)

Witajcie,

Przychodzę z prośbą o radę. Zawsze wlewałem do swojej Alfy olej Millers XF PREMIUM ENGINE OIL C3 5W40. Tak mi doradzały wyszukiwarki olejowe, sklep, w którym zawsze kupowałem itp. Teraz jestem przed zakupem i jak sprawdzałem w tym samym sklepie/na stronie producenta i w paru innych miejscach to polecany jest już inny olej: Millers XF Premium Engine Oil C2 5w30.

Chciałbym zapytać, który olej powinienem wybrać? Czy ten który pokazują wyszukiwarki czy ten, który używałem dotychczas ? Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Skąd takie zmiany..? Napisałem też do producenta i czekam na odpowiedź.

Auto: Alfa 159, 16V, 1.9jtdm, 150KM (dpf jest)

W przypadku 5w30 jest olej C2/C3 więc nie byłoby problemu. Co do 5w40 to C3 5w40 ma kwalifikacje Fiat 9.5535-S2 czyli zalecany raczej dla 1.75tbi. Do 1.9/2.0 zalecana jest kwalifikacja Fiat 9.55535-S1 więc olej C2 5w30 bądź C2/C3 5w30 jeśli mówimy o olejach Millers.

Ostatnia edycja:
W przypadku 5w30 jest olej C2/C3 więc nie byłoby problemu. Co do 5w40 to C3 5w40 ma kwalifikacje Fiat 9.5535-S2 czyli zalecany raczej dla 1.75tbi. Do 1.9/2.0 zalecana jest kwalifikacja Fiat 9.55535-S1 więc olej C2 5w30 bądź C2/C3 5w30 jeśli mówimy o olejach Millers.

Hmm, ciekawe. Poczekam jeszcze co odpisze producent i dystrybutor. A to nie będzie problemu jeśli zmienię z 5w40 na 5w30 ? Całe życie wlewano 5w40, tak też zaleca producent.

Jakiego Millersa używałeś ?

- - - Updated - - -

Gdzie jest taka informacja ?

W mojej książce serwisowej jest napisane 5W40 i pierwszy olej jaki wlano to 5W40.

W mojej instrukcji, co mam w schowku, AR159 z listopada 2011. Ja zalewam od początku posiadania auta Millers Oils XF Premium C2/C3 5w30, poprzedni właściciel lał Motul 8100 X-Clean EFE 5w30.

W mojej instrukcji, co mam w schowku, AR159 z listopada 2011. Ja zalewam od początku posiadania auta Millers Oils XF Premium C2/C3 5w30, poprzedni właściciel lał Motul 8100 X-Clean EFE 5w30.

A to masz najmłodszą jak się tylko da :P Rozumiem. Może w starszych wersjach polecali 5W40 ? To możliwe ? Moja jest z 2007 roku.

W mojej poprzedni właściciel lał ten sam.
Pomieszane to....

To co w moje sytuacji byś mi doradził ? który olej powinienem wybrać? Czy ten który pokazują wyszukiwarki czy ten, który używałem dotychczas ? Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Czy to jest jakaś znacząca różnica ?

Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Czy to jest jakaś znacząca różnica ?

C2 na niższą lepkość w wysokich temperaturach, więc silnik jest gorzej smarowany. Za to jest "lekkobieżny", więc w warunkach laboratoryjnych można uzyskać niższe zużycie paliwa (w granicach błędu statystycznego).

C2 na niższą lepkość w wysokich temperaturach, więc silnik jest gorzej smarowany. Za to jest "lekkobieżny", więc w warunkach laboratoryjnych można uzyskać niższe zużycie paliwa (w granicach błędu statystycznego).

To jakiś skrót myślowy ? C2 nie ma nic wspólnego z lepkością w wyższych temperaturach. Wskaźnik „W30” już tak

A to masz najmłodszą jak się tylko da [emoji14] Rozumiem. Może w starszych wersjach polecali 5W40 ? To możliwe ? Moja jest z 2007 roku.
Tak było, na początku produkcji producenta zalecał 5W40, potem zmienił na 5W30.

Tak było, na początku produkcji producenta zalecał 5W40, potem zmienił na 5W30.

Myślę, że to rozwiąże problem. Odpowiedź bezpośrednio od producenta olejów Millers

"Dzień dobry,

Bardzo dziękujemy za zadane pytanie oraz poruszenie pewnego problemu. Nasza wyszukiwarka musi rekomendować ten olej, który w danej chwili zaleca producent samochodu. Nasze rekomendacje wynikają bezpośrednio z wymagań producenta samochodu. Wymagania producenta samochodu wynikają głównie z np: obowiązującego prawa, dyrektyw Unii Europejskiej. W tym przypadku Alfa Romeo zmieniła rekomendację co do tego, jaki olej należy stosować we wcześniej wyprodukowanych samochodach.
Kiedyś dopuszczony był olej C3 5w40, a obecnie C2 5w30 i taki olej jest rekomendowany w wyszukiwarce.

Gdyby to był jednak nasz samochód, zostalibyśmy przy C3 5w40 :)"

Czyli reasumując polecali sami 5W40 (i polecają nadal), ale różne wymogi spowodowały, że producent samochodów musiał zmienić swoje rekomendacje i oni musieli się pod to dostosować.

Witam wszystkich.
Zalecenia olejów zmieniały się wraz ze zmianami norm EURO i niekoniecznie miały cokolwiek wspólnego z dbaniem o utrzymanie silników w dobrym/lepszym stanie

Amortyzatory
Powrót