• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

jaki olej do AR 156 1.8 16v ts 98r?

Podłącze się pod temat. Kupiłem TS`a 1.8 zalanego już wczęsniej FUCHS`em 5W30, w instrukcji takiego niema, nie wiem czy olej bierze, lać dalej 5W30 ? Czy może przejść na 10W40 ?

Ja zawsze przechodze na taki, jaki ma być

Do ts'ów lałem VALVOLINE MAXLIFE 10w40, polecam. Jak miałem okres, że jeżdziłem ciagle predkosciami 100+ (same autostrady) to lałem 10w60

Ostatnia edycja:
Producent zalecał do 156 1,8 najpierw Selenia 10W 40 Alfa Romeo, teraz 10 W60 Selenia Racing.

Producent zalecał do 156 1,8 najpierw Selenia 10W 40 Alfa Romeo, teraz 10 W60 Selenia Racing.

10W60 niema potrzeby lać bo samochód nie będzie piłowany a z kolei 10W40 do jazdy w mieście na krótkich odcinkach i parkowanie pod chmurką jakoś mi nie pasuje...

No wiesz, tak zaleca producent, kto ma wiedzieć lepiej...

No wiesz, tak zaleca producent, kto ma wiedzieć lepiej...

Zaryzykuję z 5W40 Totala, sprawdzał się świetnie w moim poprzednim samochodzie przez 60tyś km. Jeżeli nie będzie go brała przez 10tyś to zaleję 5W30.

Panowie odgrzewam kotleta, kupiłem 156 1,8 z przebiegiem 69 tysięcy kilometerów. Zalana jest olejem SHELL 5W30 , ja w 166 mam 10W40 Valvoline , czy ktoś mi może powiedzieć czy wracać do 10W40 jak zaleca fabryka , czy zalać ją może 5W Ale 40 a nie 30 . Z góry dziękuję za odpowiedz.

Temat rzeka... Jak tytuł wątku olejowego tu na forum .
Ale bardziej popatrz na forum oilclub.pl
Albo po prostu zalej przyzwoity 5w40 jakiś czy 10w40 (o te przyzwoite trudniej).
10w60 na tor wyłącznie. 30? Nie używałem w ts choć o ile pamiętam instrukcja dopuszcza. W pucharze alfy 156 stosowali 5w30 - zawsze trochę mniejsze opory i że 2 - 4 konie więcej mocy a silnik wymienić to było pikuś dla nich. Tak czy siak olejem (jak z grubsza wg zaleceń instrukcji a nie jakis 0w20) silnika nie zepsujesz.
Jak się zepsuje to z innych powodów nie oleju.

Ja zawsze we wszystkich swoich autach lałem to, co jest podane w instrukcji.

Amortyzatory
Powrót