• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jaki olej do 2.0 jts?

DawidSu

Nowy
Auto
156 2.0 JTS 2004
Cześć! W najbliższym czasie czeka mnie remont silnika, będą robione pierścienie na tlokach pompa wody, wymieniane świece czyszczenie z nagaru itd. Chciałbym zapytać jaki wlać olej, samochód często będzie używany w mieście więc jazda na niedogrzanym silniku, poza tym zaraz po remoncie czeka mnie wyjazd za granicę i samochód zrobi trochę ponad dwa tys. Kilometrów. Więc pytanie jaki olej zalać żeby uchronić się przed nagarem i zadbać o silnik. 2.0 jts. 156 FL 2004. Opinie są przeróżne nie mam zamiaru katować swojego samochodu a moc jest mi potrzebna bardziej do sprawnego wyprzedzania niż sportowej jazdy. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia i wie co zalac? Samochód nie jest garażowany więc zimą będzie czasem zimny na rozruchu.

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Valvoline vr1? Jakieś inne propozycje. Po remoncie w kieszeni nie zostanie dużo więc chciałbym uniknąć selenii 1 litr za ponad 40 zł.

Witam. Ja do swojej 2.0JTS zaraz jak kupiłem lałem Castrol 10W60. Jakieś dwie wymiany. A obecnie jest zalana Motulem 6100 10W40. Zmiana co 8-9tyś. zalałem już 3 razy i jest wszystko ok. Najważniejsze to nie kręcić silnika na wysokie obroty gdy jest zimny.

Motul 6100 ma świetne opinie, ale to 10w40 nie jestem pewien czy próbować być madrzejszym niż projektanci silnika:) nic wleję valvoline 10w60 i zobaczymy. Dzięki za pomoc Panowie

witam ja mam zalany liqui moly 10/60 już 2 rok i jest wszystko ok

O wow rzeczywiście dużo taniej! Strona wędruje do zakladek! Dzięki ;) [emoji106]

Panowie pytanie czy przy wymianie rozrządu wymiana wariatora jest konieczna? Silnik pracuje dobrze chociaż ostatnio wyskoczył motor control system failure. Ale nie słychać żadnego klekotania itd myślę że chodzi bardziej o swiece lub prąd. Więc zrezygnować z tego czy robić a może jakiś zestaw naprawczy?

Troszeczkę podepnę się pod temat.
Mianowicie mi też zbliża się wymiana oleju. Oczywiście jeżdże na 10w60 (w tym momencie Shell) I teraz pytanie na jaki olej zmienić. Spróbowałbym czegoś innego bo być może spalanie oleju chociaż trochę się zmniejszy.
Dodam ,że silnik nie jest katowany jakoś nadmiernie.
Jakiej marki lejecie olej do swoich JTS'ów ?
Celuję w Liqui Moly albo w Motula. Selenie ciężko dostać z pewnego źródła.
Jakieś propozycje?Jest coś co możecie polecić?

Kiedyś pisano, że Selenia zapewnia niższy pobór oleju i cichszą pracę silnika. Ale chyba niewiele zmieni wymiana producenta oleju.

Jeździłam ponad 4 lata na selenii 10W60, którą kupowałam z pewnego źródła. Poprzedni właściciel też jeździł na Seleni. Jak zaczęła brać dużo oleju, to brała Selenię i Shella tak samo.
Po remoncie:
- jeżdżę na Shellu ze względu na łatwiejszą dostępność, kupuję w sklepie, gdzie mają stale nowe dostawy, parametry ciśnienia i temperatury oleju są niezmienne.
- dwa razy na początku, zalewałam ją Millersem, raz Liqui Moly, raz Motulem, ale różnic w w/w parametrach nie było, ani w poborze oleju.
- ponieważ mój samochód osiąga na wyższych rpm, b.wysokie temp. oleju to mogę tylko napisać, że każdy z w/w w tych temp. robi się jak woda.
- temp. oleju są sporo niższe, przy zachowaniu pełnej szczelności układu wodnego.
- jak współpracuje shell vs Selenia z elementami silnika (ochrona) – nie wiem, bo silnik jest po nieudanym remoncie i źle pali, wymieniam częściej, ale samochód nadal jeździ, a podczas ostatniej wymiany rozrządu wałki i czystość głowicy nie budziły zastrzeżeń. Reszta, to nie wiem.

Wcześniej miałem GULF-a 10W60.
Teraz Castrola 10W60 i na Castrolu bardzo spadło zużycie oleju.
Aż mi trudno było uwierzyć że może być tak mocno na plus.
Jaki to będzie miało wpływ na silnik ????????? pewnie najstarsi górale nie wiedzą.

Dzięki za porady. W takim razie zostaję przy Shellu...mam dostęp u siebie w sklepie taniej wiec i dolewki też będą po pieniądzach xD
A co do Castrola to mam bardzo mieszane uczucia...dla mnie jest strasznie przereklamowany , to nieważne w jakiej lepkości ;)Ale sam dwie wymiany jeździłem na nim przed remontem i było w sumie ok..na pewno jest bardzo czysty. Tak ,że chyba faktycznie nie ma to tak wielkiego znaczenia...zwłaszcza ,że olej teraz wymieniam po roku bo może robię z 6 tys km rocznie...Ale jak wskoczy LPG będzie więcej ;)

Wcześniej
Jaki to będzie miało wpływ na silnik ????????? pewnie najstarsi górale nie wiedzą.

Darek, jak na Twoich oczach umrze nowy katalizator i rozpuścisz silnik, to wtedy zaczynasz się zastanawiać, także nad olejem i jego parametrami. To miał być remont pod hamownię. Konsultowałam oleje, docieranie z różnymi osobami, w tym z Panami z subaraka. Przerosło mnie to, nie dałam sobie rady w warsztacie, w Zakładach, nie byłam w ogóle przygotowana.
Zwracam uwagę na parametry oleju. Cuorventi pisał dawno, że ma wyprowadzone, itd… Żałuję, że wcześniej ich nie wyprowadziłam. Mając te wskaźniki zupełnie inaczej się jeździ. I to nie chodzi o chwilowe wzrosty temp. oleju, ale o wzrosty stałe, długotrwałe, w stałej jeździe, które trudno obniżyć.

Amortyzatory
Powrót