Jaki mam silnik, JTD czy JTDm?

100P

Nowy
Auto
AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE
Witam. posiadam alfe gt 1.9 jtd lub też jtdm. pytanie być może (głupie) ale na stronie castrola przy doborze oleju napotkałem oznaczenie silnika jtd (od końcówki 2003 roku do 2005) i od 2005 roku jtdm. oba silniki mają mieć zalane inne oleje. o co więc chodzi z tymi oznaczeniami? który z tych silników siedzi w mojej belli? rok prod. październik 2004.

gdzie Ty szukasz?????????

dla Ciebie wyznacznikiem powinna byc instrukcja, pod koniec ksiazki pisze jaki olej.

powinien by zalany 5W40 -SAE nie pamietam ale co najmniej CH

ja mam auto z szwajcarii, i był zalany olejem 10W40,

mozna jeszcze sprawdzic na IC-ku w zakładce serwis.

pozdrawiam

najpierw był multijet I generacji który w alfie był nazywany jtd16v , później nastąpiła II generacja którą nazwano jtdm. silniki różnią się osprzętem i w obydwu jest zalecany olej o takiej samej specyfikacji , tzn :

SAE 5W-40
ACEA B3/B4
API CF
i tych parametrów się trzymaj (fabryczny selenia WR) ;

natomiast różnica co do oleju występuje dopiero w jtdm wyposażonym w filtr cząstek stałych - DPF i w tym silniku zaleca się olej o innej specyfikacji , mianowicie :

SAE 5W-30
ACEA C2
FIAT 9.555.35-S1

(fabryczny selenia WR P.E.)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy w przypadku chiptuningu i dalej tuningu mechanicznego (turbo,wydech,FMIC), osprzęt z obu generacji odgrywa jakąś rolę (tzn. czy w przypadku I generacji, przy danych modyfikacjach będzie potrzebna zmiana osprzętu).
Do kiedy była produkowana I generacja.

i lekki OT od kiedy pojawił się DPF

z tego co wiem to prawdopodobnie w 2005roku pojawił sie filtr cząstek stałych ale mogę się mylić. jesli tak to prosze mnie poprawić.

Ja mam z lipca lub sierpnia 2005 i nie mam DPF- na szczęście:)

a czym to potwierdzisz ?
konkrety panowie

i to jest jakiś konkret

Żaden tam konkret...
CF3/CF4 to tylko fabryczne oznaczenie spełnianej normy emisji spalin - odpowiednio EURO3 i EURO4

Druga generacja multijetów pojawiła się w 2009 roku.
Wszystkie 16v to multijety więc wszystkie GT mają JTDm

Zresztą polecam stronkę Fiat Powertrain Technologies

Filtry DPF były tylko w opcji, chyba aż do końca produkcji

A ktoś twierdzi, że nie? Wszystkie GT to multijety ale JTDm to multijet 2 generacji czy też zmodyfikowany jak kto woli spełniający normę EURO4. Dla jasności "m" po JTD to nie oznaczenie multijet.

W Stilo np. silniki 1,9 8V - 120 koni i 1,9 16Y 140-150 koni maja na klapie napis multijet.Stare JTD 115 koni i pochodne tego silnik 80 i 100 koni to zwykłe JTD i taki jest napis na klapie.To samo sie tyczy Alfy z tym że multijety to JTDm.Możecie wytłumaczyć dlaczego ( jak napisał jendriu ) JTDm to nie oznaczenie multijeta w Alfie.Skoro przeważnie mają je na klapie samochody z silnikami 1,9 8V 120 koni i 16V 150 koni ?A multijet od JTD to niby czym się różni jak nie wtryskiwaczami i całą reszta osprzętu wtryskowego.

Odpowiedź od od przedstawiciela Alfa Romeo:
"Do 06.2003 centralka sterująca silnikiem miała oznaczenie EDC16C8 EURO 3 (1,9 JTD),

natomiast od 07.2003 było oznaczenie EDC16C39 EURO 4 (1,9 JTDM).

Filtr DPF miał zastosowanie zgodnie z przepisami EURO 4 i EURO 5."

Amortyzatory
Powrót