[145] Jaki akumulator ?

Milano_155

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.5 V6
W mojej AR 145 2.0 TD 98', tej zimy padl akumulator, tak ze 2 razy. Zwrocilem uwage na jego moc i na nim jest ze ma 82 Ah. Strasznie duzo pomyslalem, ale nic, nalodowalem go i smigal. Dzisiaj znow padlo owo podle urzadzenie, przy dodatniej temp. o dziwo. Sprawdzielm w instrukcji tak z ciekawosci, jaka moc ma miec, i tam pisza ze wystarczy 60 Ah (?!)

Moje pytanie: dlaczego mam taki mocny akumulator, i czy to ma wplyw jakos na caly uklad? Moze warto zmienic na nowy, o zalecanej mocy?

Dodam ze auto ma klimatyzacje i kilka standarowych duperelek w stylu el, szyby i lustra, przeciwmgielne itp. ;)

Alfa Romeo 145 2.0 TD, 1998 ;)

Ostatnia edycja:
W zupełnosci starczy 60 Ah

Aha, w takim razie moze zmienie na slabszy, zreszta tanszy ;)
Czy ktos kto tez posiada TD moze sie wypowowiedziec jaki ma akumulator?

Zmień na taki jaki jest zalecany, czyli tak jak pisze w instrukcji.
Też niedawno kupowałem nowy akumulator i gościu ze sklepu nie pytał jaki chcę tylko jaki jest zalecany do tego modelu. W instrukcji pisało 45 Ah a w aucie miałem chyba jakąś 60-kę. Powiedział mi że to nie dziwne że mi padł bo systemy ładowania (przede wszystkim alternatory) przystosowane są do ładowania akumulatorków o określonej pojemności i jak masz aku o zbyt dużej pojemności to alternator nigdy nie naładuje Ci go do pełna. A jaki akumulator jest potrzebny żeby wystarczająco zasilić auto to już producent i jego projektanci określają (auta z klimą mają większe akumulatory, auta bez klimy- mniejsze)

Mniej więcej tak to wygląda, a wydaje mi się że gość jednak trochę racji miał.

Zmień na taki jaki jest zalecany, czyli tak jak pisze w instrukcji.
Też niedawno kupowałem nowy akumulator i gościu ze sklepu nie pytał jaki chcę tylko jaki jest zalecany do tego modelu. W instrukcji pisało 45 Ah a w aucie miałem chyba jakąś 60-kę. Powiedział mi że to nie dziwne że mi padł bo systemy ładowania (przede wszystkim alternatory) przystosowane są do ładowania akumulatorków o określonej pojemności i jak masz aku o zbyt dużej pojemności to alternator nigdy nie naładuje Ci go do pełna. A jaki akumulator jest potrzebny żeby wystarczająco zasilić auto to już producent i jego projektanci określają (auta z klimą mają większe akumulatory, auta bez klimy- mniejsze)

Mniej więcej tak to wygląda, a wydaje mi się że gość jednak trochę racji miał.

Ja się z gościem bym nie zgodził, im większa bateria tym lepiej. Szczególnie jak jest zegarek, alarm centralny radio etc odbiorniki które obciążają instalację gdy samochód stoi. A alternator w 145 bx ma 80 amper, czyli kilowata i spokojnie naładuje każdą baterię która się zmieści do półki. :)

Ja się z gościem bym nie zgodził, im większa bateria tym lepiej. Szczególnie jak jest zegarek, alarm centralny radio etc odbiorniki które obciążają instalację gdy samochód stoi. A alternator w 145 bx ma 80 amper, czyli kilowata i spokojnie naładuje każdą baterię która się zmieści do półki. :)

Może i masz rację bo ja osobiście się na tym nie znam, ale jednak wybrałem do swojego autka aku o pojemności zalecanej w instrukcji - wyjście raczej bezpieczne.

pozdrowionka

aku w 146TD

ja mam taki sam silnik jak Ty i mam w nim batere 72AH tak jak mówi instrukcja mam też klime więc dlatego taki duży aku....w Twoim przypadku sprawdziłbym czy nie masz gdzieś zwarcia co powoduje rozładowanie baterii...ja miałem w golfie nieszczelny szyberdach...i do lampki naleciało wody....bateria po 12godz już była bez prądu...dopiero po tygodniu doszedłem co jest przyczyną...

RZeczywiście w 2.5 TD akumulator według instrukcji powinien być 70 Ah
w 2.o TD - 60 Ah
w 2.5V6 benzynka 60 Ah
w Q4 - 60 Ah
w T.Sach 16V bez klimy 45 Ah z klimą 50Ah
Tak jest napisane w instrukcji

Ostatnia edycja:
W 1.9TD mam 72 HyPera i działa bez zarzutów.

Ja mam w JTD 55 AH i jest ok, jako że jeżdzę na dosyć którkich dystansach i większy nie zdążył by się w pełni naładować

Ja mam 44 AH od nowości i jeszcze nawet w mrozy mnie nie zawiódł nawet w mrozy duże a na alternatorze pisze ile ma być u mnie jest od 45 do 80 AH

Amortyzatory
Powrót