Jaki akumulator do 1.6 TS

ManiekMx3

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.6 TS
Witam.
Zima sie niby skończyła niby wiosna a mi padł akumulator. Mam założony 50 ah tak jak jest w instrkucji jednak przeglądając strone w necie o doborze akumulatora wyskakuje mi że powinien być 65 ah a wy co radzicie?

wg intrukcji 50 a z klimą 60. Daj 64-70, ale w sumie i tak ważniejszy prąd rozruchu jest...

Akumulator

W zależności od pojemności silnika:
1.6 TS – 50/60 Ah
1.8 TS – 60 Ah
2.0 TS – 60 Ah
2.0 JTS – 60 Ah
2.5 – 70 Ah (należy przymierzyć aku, niektóre są za duże)
GTA – 65 Ah (należy przymierzyć aku, niektóre są za duże)
1.9 JTD – 60 Ah
2.4 JTD – 70 Ah

Witam, takie szybkie pytanie :) Czy do 147 1.6 TS 105 KM w seryjnym wyposażeniu dobry będzie akumulator VARTA SILVER DYNAMIC 61Ah 600A?

Nawet za dużo ja mam Centra Futura 53Ah auto z klima mam go już ponad 2 lata i jeszcze mnie nie zawiódł

No tak, ale chodzi mi też o prąd rozruchowy. Teraz jest 55Ah 420a i to jest troche mało, czuć przy odpalaniu nie mówiąc w zimę. Czyli jaki byłby optymalny? :)

Mój ma 540A i nie ma problemu w zimę więc możesz przyjąć to jako dolną granicę lub szukać jeszcze pojemniejszego

A z tym który wymieniłem wcześniej nie byłoby np. problemu z doładowaniem, nie będzie zbyt duży w takim razie?

Będzie miał jeszcze łatwiej odpalić tylko wiadomo - im większy tym droższy

jak kręcisz sie po mieście,nie ma sensu brać dużej pojemnosci bo ciągle bedzie nienaładowany,ja mam Bosha 53 AH 470 prąd rozr. i nigdy nie miałem problemów z aku. A jeśli chodzi o Markę to ja uważam tylko BOScH i VARTA. Wg mnie na inne szkoda kasy wydawac. Ale to moja opinia.

No właśnie Chciałem VARTE 61Ah 600A tylko na tą chwilę dziennie robię przebiegi ok 30km (poza miastem) dziennie w obie strony do pracy + 2-3 razy w miesiącu trasy po 200km w obie str. myślisz taka VARTA może być niedoładowana? wybrać trochę mniejszą pojemność? Najbardziej zależy mi na prądzie rozruchowym bo teraz 420 to zbyt mało...

jak kręcisz sie po mieście,nie ma sensu brać dużej pojemnosci bo ciągle bedzie nienaładowany,ja mam Bosha 53 AH 470 prąd rozr. i nigdy nie miałem problemów z aku. A jeśli chodzi o Markę to ja uważam tylko BOScH i VARTA. Wg mnie na inne szkoda kasy wydawac. Ale to moja opinia.
To ja mam do Ciebie jedno pytanie ,czemu ten większy się nie doładuję ,a ten mniejszy tak.

Amortyzatory
Powrót