[145] Jaka skrzynia

cuma_borek

Nowy
Auto
była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup
tematu podobnego na forum nie znalazlem dlatego pytam, mam 1.6boxera i musze wymienic skrzynie, i pytanie czy wkladajac skrzynie od 1.4 bede mial lepsze przyspieszenie ze wzgledu na inne przelozenia tej skrzyni, czy jednak wsadzic orginalne od 1.6, nie zalezy mi na prednosci maxymalnej bo i tak nie ma jej gdzie rozwinac, tylko moze korzystajac z okazji poprawil bym troche przyspieszenie

Chodzą słuchy że jest jakaś różnica. Aczkolwiek ja wymieniłem skrzynię na taką od 1.6 i nie odczułem żadnej różnicy, oczywiście jest jeszcze możliwość że już wcześniej miałem skrzynię od 1.6, ale tego się nie dowiem.

Różnice między nimi są tak niewielkie, że pomijalne. Bardziej starałbym się znaleźć skrzynię z minimum 1996 roku. Jeśli dobrze pamiętam to w grudniu 95 była mała modyfikacja polegająca na zmianie przełożenia głównego. Podejrzewam, że to właśnie te wcześniejsze były obciążone wadą wyłamywania się zębów przekładni głównej.

pytam bo mam troche tych skrzyn, m.in ze 3szt od 1.6 i od 1,4 tez mam z 97roku, a trafilo sie ze akurat w moim tez sie rozsypala przekladnia planetarna i musze wymienic, wiec pomyslalem ze skoro silnik 1.4 ma mniejsza moc a jezdzi wmiare przyzwoicie to nadrobili troche skrzynia i przelozeniami w stosunku do silnika 1.6

pytam bo mam troche tych skrzyn, m.in ze 3szt od 1.6 i od 1,4 tez mam z 97roku, a trafilo sie ze akurat w moim tez sie rozsypala przekladnia planetarna i musze wymienic, wiec pomyslalem ze skoro silnik 1.4 ma mniejsza moc a jezdzi wmiare przyzwoicie to nadrobili troche skrzynia i przelozeniami w stosunku do silnika 1.6

Jak posiadasz to zakładaj od 1,4 może będzie lepiej.(Ja natomiast mam odwrotnie w 1,8 od 2,0)

Ostatnia edycja:
Ja tez mam odwortnie w 1.4 skrzynie od 1.6 róznicy praktycznie nie ma,
roznica wedlug mnie taka, że jest dłuzsza 4, ale to mozliwe ze tylko moje jakieś dziwne spostrzeżenia, bo żadnej różnicy w przyspieszeniu ani nic nie odczułem,

Temat skrzyń przerabiałem konkretnie we wrześniu, gdy wymieniałem u siebie. Żeby bardziej zobrazować różnicę- zakładając, że na najwyższym biegu osiagasz odcięcie obrotów to na wolniejszej skrzyni Vmax spada o jakieś 3km/h. Jak masz te skrzynie na stanie to zdejmij dolna pokrywę i policz zęby przekładni głównej. Najwolniejsza skrzynia to ta z kołami 10/43. Jeśli chodzi o mozliwe do uzyskania efekty to nie zawracałbym sobie głowy.

JA moge powiedzieć na przykładzie 33 miałem 16V i skrzynie od 1.4 i różnica była dość znaczna w porównaniu z 1.7 16V z oryginalna skrzynia.

Amortyzatory
Powrót