Jaka instalacja LPG do 1,7 IE???

• Autor wątku Autor wątku miki878787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki878787

Guest
Witam. Mam pytanie do wszystkich którzy mają alfe z silnikiem boxera na gazie. Niedługo będę zmuszony dojeżdżać do pracy ok 40 km w jedną stronę i muszę zamontować instalke. Czy jest ktoś kto jeździł AR 33 na gazie? Jak się sprawują te silniki i jaką instalke byście doradzili. Pozdrawiam.

Czyli chcesz mi dać do zrozumienia, że lepszym pomysłem jest kupno VW Golfa II z instalacją?!? Wole jednak założyć instalke do swojej! :)

zapraszam Cie na www.alfa33.pl :P Pogadaj ze strzala on teraz zalozyl BLOSa i jakis duzy odparownik i cos tam i mowi ze tak samo sie spisuje na gazie jak i na benzynie nie czuc wogole roznicy. Ma 1.7 16V ;]

zagiel, a masz jakis kontakt ze strzala poza alfa33.pl??? Bo na tamtym forum nic mi nie odpisuje.

Blos jest dobrym rozwiązaniem ale potrzebny jest ktoś kto to z głową zestroi.Osobiście polecałbym Ci sekwencję trochę droższa ale i dużo mniej kłopotliwa

taki blos to jedno i to samo co II generacja wadliwe i klopotliwe

jeśli blosa już to tylko i wyłącznie z regulacja ręczna i wcale to nie jest kłopotliwe i nie potrzeba jakiegoś magika do jego wystrojenia, jedynie analizator spalin

ustawialem sam, potem pojechalem do gaziarzy na nowszy sprzet, zeby sprawdzili czy przy pełnym zakresie obrotów jest prawidłowy skład mieszanki i okazało się że jest deczko za bogaty skład, ale o to wlasnie mi chodzilo żeby nie było za ubogo lub na granicy bo wtedy mogło by to złe wpływac na silniczek.
Spalanie gazu w trybie mieszanym do 12 litrow, roznica w mocy jednak jest odczowalna ale dopiero po przekroczeniu predkosci 180km/h, dopiero tam czuje ze jest na LPG slabsza
na benzynie smiga tak jak kiedys nic sie nie zmienilo przynajmniej nie odczulem

ja jestem zadowolony z instalacji Blosa

mala rada co do blosa
w instrukcji jest ze ma pracowac najlepiej w pionie i najwyzej pochylenie na boki na 70stopni polecam by pracowal w poziomie

reduktor tomasetto at super, ponoc sprawdza sie do 200koni
miedz 8mm, Blos bez elektroniki zbednej

Ostatnia edycja:
Tomasetto Alaska AT-09 sprawdza się do 90KM.. no góra 100KM... Przy 200KM się sprawdzi jak ktoś lubi jazdę na ubogiej mieszance i kręci go wypalanie silnika od środka.

pokaz mi gdzie ty widzisz ze ja mam Alaske :D

Tomasetto AT-07 Super do aut bez sekwencji po wyżej 140 koni

przykład żebyś mi nie gderał :
http://www.autogaz-alex.pl/podstrona-TOMASETTO,59,36.php
http://allegro.pl/item613393845_reduktor_tomasetto_super_at_do_200km.html
http://www.allegro.pl/item568387448_568387448.html

Ostatnia edycja:
No właśnie nie do końca masz sprecyzowane :) "reduktor tomasetto at super, ponoć" Ja jak widze tomasetto to mam alaske przed oczami, czyli dokładniej Tomasetto AT-09, najpopularniejszy badziew:) Nie do końca zrozumiałem Cie.. myślałem że to "super" to Twoje wrażenia na temat alaski a nie model... czyli masz chyba AT-07 SUPER? Ale nawet na allegro raz piszą, że jest do 170KM a raz że do 200KM.. Daje do myślenia :) A realnie bogatą mieszankę jak długo utrzyma w mocniejszym motorze?:)

Swoją drogą alaska według producenta obsługuje motory do stu-kilkudziesięciu KM a i tak nawet 100KM nie ciągnie jak należy.

ps. sorki za gafę:)

http://allegro.pl/item617026980_reduktor_parownik_tomasetto_super_170km_filtr.html

Ostatnia edycja:
.......
Ale nawet na allegro raz piszą, że jest do 170KM a raz że do 200KM.. Daje do myślenia :) A realnie bogatą mieszankę jak długo utrzyma w mocniejszym motorze?:)

...............

temu napisałem ponoć do 200km, bo dokładnie sam nie wiem, ale kolega ma taki sam przy silniku 2,5 178 konnym i używa go już 2 lata prawie i się wyrabia jak należy również z Blosem

A na blosie w ogóle można jakoś sprawdzić czy się naprawdę wyrabia? Na sekwencji widać jak na dłoni przez podpięty komputer jakie są spadki ciśnienia. I tak np wypada Alaska ( producent mówi, że do 160KM.. Póżniej ludzie pisali na aukcjach że do 136KM... a ludzie od staga mówią max 90KM)

TOMASSETO ALASKA
FORD FOCUS 1,6 100KM CIŚNIENIE ROBOCZE 1 , CIŚNIENIE PRZY MAX BUCIE 0,67
WYNIK NEGATYWNY WTRYSKIWACZE MAX OTWARTE OD 5000 OBROTÓW POMIMO ZA DUŻYCH DYSZ (MNOŻNIK POCZĄTKOWY MNIEJSZY NIŻ 1) UBOGO !!

TOMASSETO ALASKA
TOYOTA CAMRY 2.0 16V 125KM CIŚNIENIE ROBOCZE 1 , CIŚNIENIE PRZY MAX BUCIE 0,51
WYNIK NEGATYWNY WTRYSKIWACZE MAX OTWARTE OD 4000 OBROTÓW POMIMO ZA DUŻYCH DYSZ (MNOŻNIK POCZĄTKOWY MNIEJSZY NIŻ 1) UBOGO !!

TOMASSETO ALASKA
SEAT CORDOBA VARIO 1,6 75KM CIŚNIENIE ROBOCZE 1 , CIŚNIENIE PRZY MAX BUCIE 0,92

WYNIK POZYTYWNY
Oczywiście normalny reduktor trzyma ciśnienie robocze w całym zakresie obrotów, ewentualnie ma minimalne wachnięcia.. Auto na LPG jak reduktor zapodaje małe ciśnienie i tak będzie się toczyło. Ale w silniku robi się nie mały piekarnik przez pracę na ubogiej mieszance.. Auto może tak jeździć długo... a może też krócej niż powinno.. Nie ma regóły :) Ale jakby nie było zawsze będą spadki mocy i większe spalanie niż na dobrym reduktorze:)

Ale oczywiście jeśli ktoś ma 130KM a producent deklaruje, że reduktor ciągnie 200KM to powinien jakoś dawać radę 130KM nawet jeśli 200KM jest mocno naciągane:)

Amortyzatory
Powrót