• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jak zblokować rozrząd?

TriXter

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 20V 08'
Cześć, kupiłem do belli (1.9 JTD 16V) przyrząd do blokowania rozrządu QS10087-5.JPG jest problem w tym że nie było instrukcji do tego nawet dzwoniłem do sprzedającego i nie miał. Może wiecie jak to zblokować i gdzie to powkładać?

W eLearn jest napisane co robić. Na forum opla z tym silnikiem rownież. A najważniejsze to w dziale Zrób to sam też jest pomoc z rysunkiem.

S3 mini wyklepało!

Możesz śmiał wymieniać bez blokad. Ale generalnie blokada ta z uchem służy do blokowania walu korbowego. Wkręcany klin blokuje koło pasowe u góry. Patrząc od przodu silnika na górze po lewej stronie przy kole rozrządu masz zaślepkę na imbusa odkręcasz ja i w to miejsce wkręcasz ten klin. Ten link Ci pomoże co i jak taki sam silnik http://klubzafira.pl/forum/index.php?topic=3302.0

wszyscy pokazujecie mi silnik 8v a w 16v nie ma zadnego znaku odniesienia ...

pasek wkładasz na znaki na kołach i obracasz wałem aż:
Pokaż załącznik 101887bolec na kole ma być w mniejszym otworku blokady, można użyć śruby mocującej koło pasowe wkręcając w większy otwór w blokadzie (żeby tylko ustalić pozycję)
Pokaż załącznik 101888blokada wałków zatrzaśnie kiedy obróci się układ w odpowiednią pozycję

żeby dochować formalności, luzuje się koło wałka, ustawia napinacz na znak (napina pasek), i wtedy się koło odpowiednio mocno dokręca

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo ;) w końcu znalazł się ktoś pomocny :)

Amortyzatory
Powrót