[MiTo] Jak wyłączyć światła?

Weiss

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito 1,6 JTDM 2008
To mój pierwszy post, więc witam forumowiczów!

Kilka dni temu kupiłem Alfę Mito 1,6 JTDM z 2008 roku, auto na razie sprawuje się świetnie ale ma jeden mankament - nie da się wyłączyć świateł na zapłonie ani przy działającym silniku. Poprzedni właściciel wmówił mi że tak jest fabrycznie, ale mam wątpliwości...
Rzecz wygląda tak: przy przekręceniu kluczyka zapalają się od razu światła mijania i pozycyjne, niezależnie od położenia przełącznika w lewej dźwigni; nie przygasają one nawet w momencie zapalania silnika kiedy działa rozrusznik (co zimą może stwarzać problemy z odpaleniem). W komputerze opcja "day lights" nie robi zupełnie nic, czy on czy off; przełącznik w lewej dźwigni też nie robi nic.
Podsumowując:
Zapłon / uruchomiony silnik --> mijania i pozycyjne, bezwzględnie. Na wyłączonym zapłonie nie zapalają się nawet pozycyjne.

Znalazłem podobny temat http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/62043-swiatla_dzienne.html ale tam z tego co zrozumiałem światła mijania włączają się po odpaleniu silnika, a nie od razu na zapłonie.

Co może być nie tak? Czy też może poprzedni właściciel miał rację?

PS. Samochód nie ma czujnika zmierzchu

Niemożliwe. Włosi nie są takimi idiotami, żeby kazać komuś włączać światła w dzień. Nie spotkałem się jeszcze z włoskim samochodem w którym byłby taki debilizm zamontowany fabrycznie, a jeździłem wieloma. Pewnie poprzedni niedowidzący właściciel zamontował sobie AWŚM i zapomniał.

A skąd samochód sprowadzony?
U nas w C5 2008 z polskiego salonu było na początku tak że włączały się tylko światła mijania, a dzienne nie działały pomimo zaznaczonej pozycji na ekranie. Dopiero w serwisie je aktywowali gdzieś "głębiej". Może tu podobnie jest.

Samochód kupiony w polskim salonie w Poznaniu. Żaden posiadacz Mito się nie wypowie jak to wygląda u niego?

W mojej MiTo przy włączonej opcji day lights włączone są tylko światła do jazdy dziennej, jak ustawie na off- żadne światła się nie świecą. Mijania dopiero po obróceniu dźwigni.

Dzięki, to właśnie chciałem wiedzieć. Pozostaje znaleźć przyczynę problemu, ale z tym raczej będę musiał zwrócić się do fachowca.

Witam, miałem ten sam problem.

Po podpięciu pod komputer okazało się, że jest usterka dotycząca obwodu włącznika świateł mijania. W związku z tym sterowanie światłami przeszło w "tryb awaryjny", czego efektem były zapalone na stałe światła mijania bez możliwości włączenia dziennych.

Po rozebraniu przełącznika świateł okazało się, że wypięła się jedna z wtyczek.

Pozdrawiam

Dzięki, bardzo mi pomogłeś. a wiesz może gdzie się znajduje ten przełącznik? Tam gdzie bezpieczniki, pod kierownicą?

Chodzi o połączenie manetki, tej którą włączasz światła z płytką scaloną w przełączniku zespolonym, który znajduje się w obudowie kolumny kierownicy. Nie pamiętam już dokładnie co musisz zdjąć, ale aby się tam dostać musisz zdjąć kierownicę z poduchą, taśmę, osłony kolumny kierowniczej.

Jak już rozbierzesz przełącznik zespolony to najlepiej wziąć miernik w dłoń i sprawdzić czy faktycznie działa manetka od włączania świateł.

Mimo wszystko lepiej najpierw podłączyć kompa i sprawdzić czy są jakieś błędy.

Chociaż zagadka już chyba wyjaśniona, to jednak tylko potwierdzę to co pisze KrystianAd - u mnie też jest normalnie, przełącznik służy do przełączania ;)

Na początku przywitam się z wszystkimi forumowiczami - jestem nowym, użytkującym od tygodnia alfę Mito.

I jaki jest problem - włączam światła mijania i zapalają się również światła dzienne. Finalnie, o zmroku co drugi samochód jadący z naprzeciwka miga mi długimi, żebym wyłączył swoje długie :)

Gdzie szukać problemu? W komputerze, w jakiś ustawieniach?

Dzienne przy włączonych mijania świecą słabiej, jak postojówki, po 1 ustaw światła a po 2 sprawdź czy w dziennych masz dobrą żarówkę, ona musi być dwustykowa.

Dziękuję

p.s. rozumiem, że jeśli na panelu sterowanie święcą mi na raz obie kontrolki (światła mijania i światła dzienne0, to jest OK?

nie ma kontrolki od dziennych
jak włączasz światła to zapala się od postojowych i mijania czyli 2 zielone

no to super ! Wygląda na to, że mam pozamieniane żarówki. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Amortyzatory
Powrót