[Giulietta] Jak wstawić lampki podświetlenia w tylne drzwi - rozwiązanie

redbad_1

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 ECO / Seat Toledo II
Witam!
Nie wiem jak w Waszych, ale w Julce, którą ujeżdża mój Chrzestny nie było lampek w tylnych drzwiach. Ganinex twierdzi że ma nie być... taaa.
W drzwiach za to jest instalacja pod te lampki i jest ona aktywna. Wystarczy kupić lampki podświetlenia schowka z Alfy 147, wyłamać zaślepki w plastikach drzwi, wsadzić wtyczkę w ww. lampkę i wcisnąć na miejsce, aż do usłyszenia charakterystycznego dźwięku zaskoczenia zatrzasków. Koszt modyfikacji to 18PLN (na Allegro lampki podświetlenia do 147-ki chodzą po 9PLN)+wysyłka oraz koszt 2 żaróweczek.

I mamy podświetlenie:)

PS: Teraz zacząłem kombinować czy da się dołożyć głośniki wysoko tonowe w tylne drzwi. W sumie to tylko pytanie czy dociągnięte są do nich kable, czy trzeba dorabiać. Nad tym popracuję w wolnym czasie, aczkolwiek wiem już jakie głośniki tam siedzą i z czego je wziąć.

Nawiasem mówiąc w aucie tej klasy 8 głośników i podświetlenie każdych drzwi powinno być standardem...

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Niestety nie robiłem żadnych - na prawdę nie ma tam nic skomplikowanego (jeśli są kable). Potrzebujemy jedynie ostrego noża, żeby wyciąć/wyłamać zaślepki, które są w tapicerce na u dołu drzwi. Wkładamy rękę w powstały otwór i wyciągamy kabel z wtyczką.

Dla pewności, zanim kupimy lampki, można (mocno pociągając) odpiąć i odgiąć dolną (TYLKO DOLNĄ!!!) część boczka, żeby zobaczyć czy mamy kable podciągnięte. Nawet jeśli ich nie ma to też jest do zrobienia, tylko wymaga więcej zachodu - trzeba zdemontować boczek, i podciągnąć kable od kostki we wnętrzu drzwi. Przy czym puki jest gwarancja na auto to bym się w takim wypadku wstrzymał, bo nie wiadomo jak serwis podejdzie do zdejmowania tapicerki i dorabiania samodzielnie wiązki...

W mojej niestety też nie ma lampek z tyłu drzwi. Bardzo mnie to zdziwiło widząc zaślepki w ich miejscu. Moja Giulietta 1,4 120 KM Distinctive jest z drugiej połowy 2012 roku więc może to już efekt oszczędności...

czy te lampki ze schowka 147 nie są takie same jak np. lampka oświetlenia bagażnika w Grande Punto i innych modeli fiata?

Są dokładnie takie same.

U mnie też nie ma tego podświetlenia, chociaż wg. epera powinno być (i będzie). Lampka (nr części 51878127) o której mowa powyżej również w Julce oświetla schowek i bagażnik.

Ostatnia edycja:
przed zakupem i założeniem lampek radzę najpierw znależć czy wewnątrz są do nich złączki a jeśli są to pomierzyć czy dochodzi tam zasilanie. Ewentualnie odłaczyć wiązkę idącą do drzwi i policzyć czy się zgadzają ilości pinów po obu stronach . Jeśli chodzi o wiązki idące do tylnych drzwi to z reguły dają tylko tyle przewodów ile trzeba, nic na wyrost . Ciekaw jestem czy brak lampek fabrycznie to niedopatrzenie czy celowe działanie

Ostatnia edycja:
Ja u siebie i tak muszę zdjąć cały boczek żeby wymienić pękniętą maskownicę głośnika, wtedy dowiem się czy przyoszczędzili tylko na lampkach czy na lampkach i przewodach.

Sam brak lampek to wg mnie ewidentna oszczędność (taaaa zaoszczędzili 50pln??). Podobnie było z Grande Punto im dłużej był na rynku tym więcej takich drobiazgów z niego uciekało (np. lampka i gniazdko w bagażniku).

384.jpg

Lampka w przednich drzwiach

385.jpg

Miejsce na lampkę w tylnych drzwiach. WTF! Co to za oszczędności?!

Założę się że w najnowszych wypustach z tego roku to nawet wiązki nie pociągnęli z oszczędności.

U mnie była lampka w tylnich drzwiach - mimo ze mam chyba Progression(wnioskuje po fakcie ze mam podstawowy wyswietlacz body compa, brak automatyki swiatel czy wycieraczek no i plastik na desce zamiast alu). Wiazki do wysokotonowego nie ma, bo i dlaczego mialaby byc? Jak ktos chce dolozyc to wystarczy rownolegle sie podłaczyć do tego badzwienego pelnopasmowca.

Ostatnia edycja:
Witam!
Nie wiem jak w Waszych, ale w Julce, którą ujeżdża mój Chrzestny nie było lampek w tylnych drzwiach. Ganinex twierdzi że ma nie być... taaa.
W drzwiach za to jest instalacja pod te lampki i jest ona aktywna. Wystarczy kupić lampki podświetlenia schowka z Alfy 147, wyłamać zaślepki w plastikach drzwi, wsadzić wtyczkę w ww. lampkę i wcisnąć na miejsce, aż do usłyszenia charakterystycznego dźwięku zaskoczenia zatrzasków. Koszt modyfikacji to 18PLN (na Allegro lampki podświetlenia do 147-ki chodzą po 9PLN)+wysyłka oraz koszt 2 żaróweczek.

I mamy podświetlenie:)

PS: Teraz zacząłem kombinować czy da się dołożyć głośniki wysoko tonowe w tylne drzwi. W sumie to tylko pytanie czy dociągnięte są do nich kable, czy trzeba dorabiać. Nad tym popracuję w wolnym czasie, aczkolwiek wiem już jakie głośniki tam siedzą i z czego je wziąć.

Nawiasem mówiąc w aucie tej klasy 8 głośników i podświetlenie każdych drzwi powinno być standardem...

Pozdrawiam!

Gdzie te kable powinny być?

Swoją drogą (u mnie w MY2014 z 2013 lampek nie ma, i u ziomka, który ma "full opcję" z identycznej daty produkcji też nie ma) ciekawe czy to podpada pod niezgodność towaru z umową. Bo nie ma tego nigdzie wyszczególnionego jako wyposażenie dodatkowe, czyli powinno być w standardzie. Szczególnie, że w eperze wszystkie 4 są widoczne (dla polifta, dla mojego numeru VIN). Więc w zasadzie?

Na rynek Polski często są robione wersje budżetowe, ja też nie mam tych lampek a wersja wypasiona jest.

najszybciej - zamiast ściągania tapicerki - możnaby wypatrzeć w kostce łączącej drzwi ze słupkiem tylko trzeba wiedzieć kolory kabelków i rozpiskę pinów. Najlepiej ktoś poszuka w E-learn- ie i będzie jasne.
Tak zrobiłem w Bravo sprawdzając czy mam wiązkę do el szyb z tyłu.

U mnie też nie ma lampek, przewodów również :/ a wersja full. Jak dla mnie wstyd. Potem Fiat się dziwi, że ludzie nie kupują jego samochodów (pomimo tego że są generalnie dobre i ładne), między innymi dlatego. Swoją drogą żenujące jest jeszcze to, że nie da się bezinwazyjnie wymienić maskownicy głośnika w drzwiach. Pękła Ci kupuj cały boczek za 1,5tyś zł!!!

Amortyzatory
Powrót