Jak włączyć światła postojowe

• Autor wątku Autor wątku Marcin166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin166

Guest
Witam.
1) W jaki sposób włączyć w alfie 166 światła postojowe, tak aby działały bez kluczyka w stacyjce?
2) Do czego służą światła parkowania i jak się je włącza, jak przekręcam gałkę świateł na maxa w lewo to mi odbija w tył na pozycję "0" i nic się nie załącza.

Witam widocznie jest cos nie tak z tym wlacznikiem u mnie w 166JTD wszystko dziala w sposob jak opisales swiatla pozycyjne sie zapalaja wlacznik jest w pozycji w lewo i nic nie odbija.

smuz napisał:
a co to sa te swiatla parkowania i jak sie je niby wlacza????

Światła parkowania są to światła które można zapalić tylko po jednej stronie auta, tak jak na przykład w skodach i vw włączając kierunkowskaz z wyjętym kluczykiem.

Ale 166 nie posiada takowych świateł ma tylko zwyczajne pozycyjne i włącza się je przekręcając włącznik w lewo (nie powinno nic odbijać).

lejek20 napisał:
Ale 166 nie posiada takowych świateł ma tylko zwyczajne pozycyjne i włącza się je przekręcając włącznik w lewo (nie powinno nic odbijać).

I tu się z toba nie zgodze.
U mnie da sie włączyć jedną ze stron, zapalam pozycyjne i włączam lewą strone lub prawą porzełącznikiem od kierunkowskazów :D

Kurde muszę zobaczyć ten wyłącznik, bo raczej u mnie to nie działa skoro odbija. Wiecie ile może taki kosztować i gdzie najlepiej kupić? Dzięki za informacje

Witam u mnie tez da sie wlaczyc jedna ze stron przed chwila sprawdzilem i mysle ze chyba wszystkie 166 ta maja.

jasne ze wszystkie :D dzialaja nastepujaco...

pokretlo ustawiamy na zero poczym przekrecamy w lewo(dziala ciezej niz wlaczajac swiatla pozycyjne) po takim ruchu zapalaja sie pozycje bez kluczyka po oby dwoch stronach,nastepnie w zaleznosci w ktora strone wlaczyy kierunek zaswieci nam sie pozycja tylko po jednej stronie auta,oczywiscie przod jak i tyl :D

Kurde mam 166 już ponad półtora roku i o tym nie wiedziałem :oops:

EJ ale po co to jest_______________________------_:____

co to daje przeciez bez kluczyka sie nie zaparkuje a nie widze sensu zostawiania swiatel tylko z jednej strony auta na postoju bo co to maq niby dawac mnie to myli widzialem kiedys w mietku i mnie to zydziwilo

po co??
a naprzyklad po to : parkujemy samochod przy nieoswietlonej drodze,musimy go opuscic a zarazem chcemy aby byl widoczny aby przejezdzajacy samochod w ostatniej chwili nie zobaczyl ze cos stoi na poboczu,sytuacje na drodze moga byc rozne prawda,dlatego tez wymyslono takie rozwiazanie,a po co wlaczac lewa bac prawa strone?po to by stojac lewa strona pojazdu przy drodze oswietlic tylko ta strone,oszczedzajac przy tym zuzycie akumulatora :)

U mnie też działają onie strony, lewa lub prawa tylko. Ale w lewo ciężko szło przełączyć. Bałem się na siłę. Dziś mocniej przekręciłem w lewo i świcą bez kluczyka postojowe. Dzięki :)

A my dziękujemy że ogrzebałeś kotleta z przed 3 lat żeby nam powiedzieć że wszystko działa....

a ja Mu dziękuję, że odgrzebał ten temat bo ja o tych kierunkach nie wiedziałem :)

Gdybyś przeczytał instrukcje dowiedziałbyś się wielu ciekawych rzeczy.

Witam! podpinam sie pod temat swiatel postojowych, wie ktos jak wymienic zarowke w owych swiatlach?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót