Jak usunąć taką rysę ?

Amadi90

Nowy
Auto
były Alfa Romeo 156 2.5 V6, 1.6 TS
mam taką oto rysę i zastanawiam się czy da się to jakoś zamaskować. Mam pastę K2 Ultra Cut i zamierzam przejechać nią - wyciągnę te nadrobniejsze ryski, ale co z tym szarym ? Czy jakaś zaprawka czy co ? Pech, że mam auto z wypożyczalni i nie wiem czy to przejdzie, ale spróbować warto :/ Poradzicie coś ?
attachment.php

Załączniki

• mms_img1299250270.jpg
    mms_img1299250270.jpg
    195.2 KB · Wyświetleń: 565
Tylko lakiernik to jest za głębokie i za szerokie aby sie udało przypudrować. :)

nie ma opcji tego spolerować. jedynie co mozesz zrobic, podjedz do najblizszej mieszalni lakierów. Niech Ci ukręcą z numeru taką baze. (pewno beda Ci chcieli zrobić 0,1l ale poproś o 0,05l) Nic nie rozcięczaj ani nic. Weż zapałkę albo patyczek kosmetyczny (zapałka lepsza) i delikatnie miejsce w miejsce zrób te ryski bazą. Szału nie bedzie ale na pewno bedzie to lepsze. Możesz po wyschnięciu troszke zwilżyć to miejsce, zamieć troszke piasku czy tam pyłu na zmiotke, zsyp na ręke i dmuchnij.

Robiłem juz koledze kiedys własnie przyrysował tylny zderzak w cee'dzie z wypożyczalni i nie kapneli sie. :D

tylko lakiernik jak chcesz mieć profi. Rysy nad podkładem da radę usunać polerką i dobrą pastą ale głębokie do podkładu czy do blachy albo plastiku jak w tym przypadku to już nie.

Ja proponuje kupic lakier zaprawkowy - jest to inny lakier niz baza z mieszalni. Wielokrotnie uzywalem takiego rozwiazania na rysach do podkladu lub odpryskach. Po scieciu nadmiaru paiperkami oraz polerka naprawde nie da sie odroznic miejsca naprawy. A juz szczegolnie w takim miejscu jak u Ciebie.

Dokładnie tylko lakier, a tak nawiasem ultra cut jest słaba :P

ok, kumam, ale to wkońcu lakier zaprawkowy lepszy w tym przypadku będzie ?

przy okazji jest drugi temat: mam 145, ale dach to jest masakrycznie matowy, do tego te listwy nad tylnymi oknami są kompletnie zjechane z lakieru (oddałbym do lakierowania lub kupił 2 używki) i mam kilka zdrapań - te chciałem - przejechać zaprawkowym właśnie, ale czy ten środek powyżej nada się do tego, żeby ten dach poprawić ręcznie czy raczej oddać do polerki w jakimś zakładzie ? Chcę po prostu uniknąć lakierowania całego auta, jutro postaram się wrzucić fotkę.

Pewno ! środek ten nadaje się na rękę jak i na polerke. Owszem, meguiar's jest dobry ale jest drogi. Ja ogólnie polecam Farecle G6 rapid (sam na warsztacie takiej używam). Jeśli na tym dachu nie brakuje bezbarwnego wydaje mi się ze śmiało możesz to przepucować jakimś środkiem.

Pewno ! środek ten nadaje się na rękę jak i na polerke. Owszem, meguiar's jest dobry ale jest drogi. Ja ogólnie polecam Farecle G6 rapid (sam na warsztacie takiej używam). Jeśli na tym dachu nie brakuje bezbarwnego wydaje mi się ze śmiało możesz to przepucować jakimś środkiem.

Na warsztacie ok, ale jak masz lakier z drobnymi ryskami to farecla go zarżnie. A Maguiars jest delikatny i pięknie wyciaga kolor i usuwa hologramy. Cena ceną ale jest bdb i wydajny. Tak wiec na matowy dach spokojnie się nada. + oczywiście polerka mechaniczna, bo ręcznie to sobie możesz...

Ja mam już 3 butelkę i cóż mogę powiedzieć - mam lustro a jak znajdę jakąś drobną ryskę od razu znika...

U mojego taty na warsztacie jest używana ta perfect-it 3m 09374 jest dobra tylko że 100 zł za 1L trzeba liczyć, polerka na pewno by trochę dała lecz nie usuniesz wszystkiego bo wyraźnie widać podkład.

Ostatnia edycja:
Mam próbkę własnie tego UC, muszę przetestować jak działa

na razie przejechałem K2 ile się dało, oczyściłem i przejechałem zaprakowym tam gdzie było zdarte i najbardziej widać. Nadal jednak widać tam matowe miejsca. Czy przejechać można spokojnie tym zaprawkowym wszędzie gdzie zostało naruszone i potem to przepolerować ? Nie robiłem wcześniej takich rzeczy, a nie chcę zrobić jeszcze gorzej niż jest :D

Amortyzatory
Powrót