[159] Jak ustawić rozrząd ?

DawidJTDM

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm
Witam wszystkich. Jeżeli zrobiłem coś nie tak z dodaniem tematu to z góry przepraszam, jestem nowy i robię to pierwszy raz. Szukałem dość długo ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jak ustawić krok po kroku rozrząd po tym jak została ściągnięta głowica i nie zostały zaznaczone znaki ? Wiem ze potrzebne są blokady ale niestety ich nie posiadam. Czytałem ze da radę zrobić to bez nich. Nie mam możliwości kupienia ich, a chciałbym to jutro złożyć. Mogę ewentualnie dorobić coś czym można zblokować koła tylko potrzebuje informacji w których miejscach się je zakłada.

Wałem korobowym obracasz aby 1szy tłok był w GMP - koło od pompy po prostu przestawiasz na znaczek na pasie i podobnie będzie ze znakiem na walku wydechowym. Ja bym tłoki ustawił na równo i najpierw obracał walkiem w głowicy żeby był w miarę na znak na pasku, pasek sprawdz kierunkowo (koło od pompy znaczek tak godz 11, wydechowy 1 godzina i wału wypada też chyba 11), jak bym nie miał blokad to bym tak próbował ale to zawsze ryzyko przesunięcia jednego ząbka a to już problem..

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Wałem korobowym obracasz aby 1szy tłok był w GMP - koło od pompy po prostu przestawiasz na znaczek na pasie i podobnie będzie ze znakiem na walku wydechowym. Ja bym tłoki ustawił na równo i najpierw obracał walkiem w głowicy żeby był w miarę na znak na pasku, pasek sprawdz kierunkowo (koło od pompy znaczek tak godz 11, wydechowy 1 godzina i wału wypada też chyba 11), jak bym nie miał blokad to bym tak próbował ale to zawsze ryzyko przesunięcia jednego ząbka a to już problem..

A powiedzmy ze dorobię sobie blokady. W które miejsce się je zakłada i przy ich założeniu jak się wszystko ustawia?

Jla się składa to już pisałem. Blokady są dwie. Jedna wkręcana w odpowiednie miejsce w głowicy (śruba trzpieniem na sprężynie ktory ma za zadanie zablokować krzywkę wałka) a druga blokada wygląda jak policyjny lizak (w środku ma otwór na wał korbowy i małe wycięcie na ten cypelek na który zakładasz odpowiednio koło pasowe, na końcu rączki jest śruba blokująca m5 która wkręca się w blok).

Różnica tylko czy potrzebne są blokady czy nie. W 1.9 jtd robiłem wymianę rozrządu bez blokad.

Amortyzatory
Powrót