• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jak uruchomić domykanie szyb?

Mandziel

Użytkownik
Auto
147 & 166
Witam,
jak można sprawdzić czy jest domykanie szyb ?
Czy przy opuszczonych szybach po naciśnięciu zamykania na pilocie powinny się zamknąć ?
Czy trzeba nacisnąć na pilocie dwa razy czy coś w tym stylu ?
Pytam bo nie wiem czy mam, a chciałbym sprawdzić.

Ostatnia edycja:
Chyba trzeba przytrzymac troche dluzej przycisk zamykania na pilocie, ale nie dam sobie glowy obciac.

domknąć możesz tylko od wnętrza przy czym nie możesz otwierać drzwi i to jakieś 30 sek. od wyłączenia stacyjki.

Szyby w 166 pracują tylko gdy jest włączony zapłon, w przeciwnym wypadku nie można ich poruszać. Troche to uciążliwe bo nie lubie przekrecać specjalnie kluczyka zeby uchylic na chwile szybe. Może ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić aby szyby pracowały w pierwszym położeniu kluczyka?

Szyby w 166 pracują tylko gdy jest włączony zapłon, w przeciwnym wypadku nie można ich poruszać. Troche to uciążliwe bo nie lubie przekrecać specjalnie kluczyka zeby uchylic na chwile szybe. Może ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić aby szyby pracowały w pierwszym położeniu kluczyka?
W pierwszym położeniu kluczyka jest więcej roboty, natomiast bez kluczyka sterowanie szybami z przodu przeróbka (wersja przed FL bo później to rozwiązanie zastosowano fabrycznie) jest prosta.
- zdjąć osłonę kanału środkowego od strony nóg pasażer, wyjąć moduł sterowania szybami przednimi M81, we wtyczce B noga nr 4 przewód czerwony (tu pojawia się napięci 12V po zapłonie) przeciąć, (zaizolować część w wiązce) i podłączyć tą nogę z przewodem kolor czerwono/czarny (12V cały czas) dochodzącym do złączki E noga nr 2. Ja tak mam zrobione.
Tą samą przeróbkę można zrobić dla tylnych drzwi (uwaga - inne kolory przewodów) w sterowniku szyb umieszczonym w bagażniku po prawej stronie.
Taka przeróbka pozwala na zastosowanie dowolnego modułu domykania szyb po zamknięciu samochodu zamkiem centralnym.

Ostatnia edycja:
Dzięki stanlizak za konkretną odpowiedz, w wolnej chwile zrobie przeróbkę, wkońcu w letnie dni bedzie można regulować na postoju otwarcie szyb bez konecznosci wlaczania zapłonu :) A że bez kluczyka to nawet lepiej bo czesto wysiadam z auta i widze ze szyba nie zasunieta i trzeba wsiąść do auta, włożyć kluczyk, przekrecić , zasunąc szybe , wyjąć kluczyk a teraz bedzie duzo prosciej :)

Ostatnia edycja:
Jeżeli nie boicie się samoistnego otwarcia szyby w zaparkowanym aucie (zwarcie w instalacji), fajny pomysł. Nie lepiej dodać po drodze jeszcze przekaźnik ze stykiem rozwiernym po zamknięciu centralnego / uzbrojeniu alarmu, aby tylko w otwartym aucie bez włączonego zapłonu działało?

Jeżeli nie boicie się samoistnego otwarcia szyby w zaparkowanym aucie (zwarcie w instalacji), fajny pomysł. Nie lepiej dodać po drodze jeszcze przekaźnik ze stykiem rozwiernym po zamknięciu centralnego / uzbrojeniu alarmu, aby tylko w otwartym aucie bez włączonego zapłonu działało?
niebardzo bo taki przekaźnik bedzie żarł prąd na zamkniętym aucie. A najlepiej kupcie sobie auto z takimi funkcjami jak sobie każdy marzy bo pózniej ktoś kupi taka AR i bedzie miał problem z instalacją bo jakieś sidła pozakładane

A ja myslalem ze sidła to były jak musialem szukac kluczyka i przekrecac na zapłon zeby ruszyć szybe, w tym wypadku poprawa fabryki wyszla na plus bo w wiekszosci aut szyby dzialaja bez kluczyka :)

Jak kupisz moduł to się dowiesz bo tam jest rozpiska który kabel pod co podpiąć.

Wszytko ładnie pieknie tylko w innym temacie przez 7 stron nie udało sie takiego modulu zgodnie ze schematem producenta podłaczyć. A wolabym nie ywdawac kasy jak się okaże, że u nas to nie działa albo trzeba poł auta rozkręcić i elektryka na 3dni zatrudnic.

Najlepiej jak byś miał jakiś schemat, ja bazowałem na FAI-4WM przewodami odpowiedzialnymi za domykanie szyb (a jest ich 8 szt. po 2 szt na silnik, chodzi oczywiście o moduł) wpiąłem się nimi bezpośrednio(szeregowo) w przewody idące od sterowników do silniczkow odpowiedzialne za zamykanie, opiszę w skrócie na przykładzie 1szt z centralki(tej seryjnej) oryginalnie wychodzi po 2 szt przewodów do silników jeden UP drugi DOWN i teraz wypinamy przewód z centralki samochodu odpowiedzialny za UP i podpisany go do 1 z 2 przewodów naszego modułu domykania a drugi z tej pary wpinamy w miejsce w centralce gdzie oryginalnie mieliśmy wpiety przewód UP z silnika. To tak po kurtce. uploadfromtaptalk1398087963512.jpg

Tapnięte z SM-N9005

Ok to logiczne czyli podpinamy je jak by był przełącznikiem pomiedzy. Rozumiem. Że wczesniej nalezy zastosowac patent z podaniem zasilania na szyby pomimo wyl stacyjki? Gdzie szykac centralki od szyb. Aby wpisac sie w kable bo chyba nie ciagnoles instalacji do kazdych drzwi. Jakie kolory kabli wypiac z centralki szyb i co ze sterowaniem modolem aby widzial zamkniety zamek otwarty?

Nie podpisany dodatkowego zasilania, przynajmniej tak było u mnie mój moduł juz miał przekaźniki i to on podawał plus na silniki, a centralka od tylnych jest w bagażniku po prawej stronie a od przednich w tulenu między nogami pod radiem, a sterowanie wziąłem z centralki pilota znajdującej się pod 3cim światłem stop, jedyne przewody jakie ciaglem to 4szt od przedniej centralki bo moduł mam w bagażniku po prawej stronie tam gdzie centralka tylnych okien i 1 przewód do sterowania.

Tapnięte z SM-N9005

Amortyzatory
Powrót