jak sprawdzić turbine

• Autor wątku Autor wątku Grubas300
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grubas300

Guest
Drodzy koledzy borykam sie z problemem w mojej belli ... czasami jak jade moja bella ma moc a czasem nie (leje te same paliwo cały czas i dzieje sie tak na jednym zbiorniku) zastanawiam sie czy sie coś niedzieje z zmienną geometrią mam kabel do pc może wie jak ktoś jak sprawdzić turbinke albo ma pomysł co moze sie dziać

Zupelnie sie nie znam ,ale czytam duzo forum i chcac nie chcac ,cos tam sie zapamietuje ,wiec wnioskuje ze nie musi to byc turbo ,a moze przeplywka...

jak chcesz sprawdzić zmienną geometrię, złap przy turbinie jest taka "gruszka" i poruszaj prętem, który z niej wychodzi, zobacz, czy nie zacina się w jakimś położeniu. Później zobacz przewód, który do niej dochodzi, taki czarny gumowy, czy nie jest spękany. Jak wszystko będzie ok, to podjedź na kompa, powinno wyjść co nieco.

Turbinę, a raczej pracę zminnej geometrii spprawdza się podając odpowiednie podciśnienie (o ile dobrze pamiętam ok 0,7bara) na siłownik (gruchę) i mierzy się wielkość skoku cięgna

Drodzy koledzy borykam sie z problemem w mojej belli ... czasami jak jade moja bella ma moc a czasem nie (leje te same paliwo cały czas i dzieje sie tak na jednym zbiorniku) zastanawiam sie czy sie coś niedzieje z zmienną geometrią mam kabel do pc może wie jak ktoś jak sprawdzić turbinke albo ma pomysł co moze sie dziać

Skoro piszesz że masz kabel, to dlaczego by z niego nie skorzystać. Ściągnij sobie program FiatEcuScan (jest podwieszony temat o tym).
Zobaczysz czy są jakieś błędy, pomierzysz ciśnienie doładowania podczas jazdy, zapiszesz wyniki itd.. Kabel potrzebny to VAG KKL.

agentzo mozesz napisac jak dokladnie przeprowadzic ten test,mam programik i kabel ale nie wiem jak sie do tego zabrac!Mam od dluzszego czasu problem z moca przy jakis 3,5tys.obr.,zapala sie kontrolka wtryskow!Po podlaczeniu pod kompa pokazuje sie blad czujnika doladowania?

w programie FiatEcuScan w zakładce ACTUATORS[F6] wybierz opcję Boost Control Solenoid i obserwuj zachowanie się cięgna, które powinno dynamicznie przesuwać się w górę i w dół ok. 10mm

Dzisiaj zrobilem test ktory opisal agentzo i chyba jest lipa bo to cieglo wogle nie reaguje i nie wiem co mam teraz zrobic,da sie je jakos rozruszac?

Dzisiaj zrobilem test ktory opisal agentzo i chyba jest lipa bo to cieglo wogle nie reaguje i nie wiem co mam teraz zrobic,da sie je jakos rozruszac?

no a jak ma to zrobić, skoro u Ciebie regulacja geometrii jest 'mechaniczna' , czyli odbywa się za pomocą ciśnienia doładowania , i centralka wtrysku nie ma tutaj nic do powiedzenia

zrób logi z odczytem doładowania , egr , przepływu powietrza i basta

jest lipa bo to cieglo wogle nie reaguje i nie wiem co mam teraz zrobic,da sie je jakos rozruszac?
złap za cięgno i poruszaj nim, powinno z lekkim oporem przesówać się w górę i w dół, w przypadku gdy cięgno pracuje zupełnie luźno świadczyć to może że jest urwane, natomiast jeżeli w ogóle nie można nim poruszać to masz zapieczone kierownice turbiny, należy ją rozebrać oczyścić i złożyć, nie ma w tym wielkiej filozofi jedynie należy zwrócić szczególną uwagę przy jej składaniu chodzi o właściwe ustawienie łopatek na wieńcu łopatkowym

http://www.forum.alfaholicy.org/156/15339-rozruszac_zapieczone_lopatki.html
http://mk4asv.ekoleg.pl/pliki/TDI/Drivbiwire_VNT_repair_procedure.pdf
http://www.technologie-entwicklung.de/Gasturbinen/VNT15-Turbo/vnt15-turbo.html

Filmik daj rade - ciekaw jestem czy w praktyce idzie tak łatwo, generalnie czy trzeba mieć wypasy w warsztacie jak Pan z filmu ? Jak wyciągnąć turbo z pod maski ? Na pewno są jakieś myki i nie jest to tak proste jak wygląda ... czy warto się brać za taką robotę będąc zwykłym przykręcaczem śrubek ?

dziś czyściłem turbo w 1.9 8v jtd. trzeba bardzo uważać by sobie roboty nie narobić a chodzi o to by śrubek nie pourywać przy rozkręcaniu turbo.
ja turbo zrzuciłem z cały kolektorem ssącym. najbardziej nawściekałem się przy odkręcaniu przewodu olejowego.
ale było warto alfa śmiga jak zła :)

cinas1980 jak dlugo zajelo Ci czyszczenie turbo?

Ale czy najprostszą metodą sprawdzenia czy działa zmienna geometria nie jest po prostu odpalenie i dodanie gazu ?

Czy w moim przypadku "gruszka" porusza sie ok? Dlaczego pytam, wiec chodzi o to, ze przy pierwszym tescie w FES grucha sie porusza, przy drugim slabiej, a przy trzecim juz w ogole. Testy byly robione tak jeden po drugim. Czy tak powinno byc, czy po prostu musze sie przygotowac na czysczenie?
Dodam tylko, ze po kazdym wlaczeniu silnika i przegazowaniu, nastepnie wylaczeniu i przeprowadzeniu testu, grucha rusza sie za kazdym razem. Nie dziala natomiast przy trzecim tescie bez wlaczonego silnika. Czy u Was tez tak jest?

Ponizej filmik z wymuszonej pracy przeprowadzony w FES:

A tutaj filmik reakcji na "przegazowywanie":

Dolaczam tez lagi z FES zrobione na postoju na biegu jalowym (nie wiem, czy to prawidlowa procedura sprawdzania turbiny):

http://www.4shared.com/get/0uaYTmAb/alfa156.html

Chyba normalne że przy teście z wyłączonym silnikiem cięgno nie będzie się poruszać, bo nie ma podciśnienia w układzie.... Te filmiki pokazują tylko że cięgno się porusza, ale czy jest to wystarczająco dynamicznie? Wężyki jak widac nie są pierwszej świeżości

Amortyzatory
Powrót