• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak sprawdzić oryginalny przebieg auta? Alfa 147

Auto
Alfa Romeo 1.6 TS Eco 105 km Alfa Romeo 147 JTD 8V, Alfa Romeo Giulietta QV
Witajcie mam mały problem ze swoją Bellą. Na liczniku przebieg pokazuje 150 tysiecy km, natomiast jak podłaczyłem sie pod komputer FESem i kliknąłem ODOMETER to pokazało przebieg 981952,2 km. Jest to prawie milion kilometrów. Moja Alfa o model 147 z silnikiem 1.6 105 km i rok 2004. Co wy o tym sądzicie po aucie nie widac zeby miało taki przebieg. Kierownica ani inne plastiki nie są powycierane. Czekam na szybką odpowiedz pozdrawiam:)

Heh, niestety nie jest to merc w124/w123 więc wątpię czy kiedykolwiek udało by się komuś zrobić tym silnikiem taki przebieg. Nie sprawdzałem nigdy przebiegu FESem ale możliwe że po prostu program coś źle wskazuje :)

Ktoś tu kiedyś pisał, że jak jest duża różnica między odo a licznikiem tzn. że było coś z przebiegiem kombinowane. Moje wnętrze też nie jest zniszczone a przebieg 220000 km

Jaka wersja FES? odczytuje się najnowszym MES :)

Po za tym do przodu da się kręcić a do tyłu już nie.

Przebieg oczywiście możliwy a silnik w cale nie jeden już odwiedził komorę tego auta :)

Fes powinien odczytac stan faktyczny. Bo te wyswietlacze pala sie i maja wlasna pamiec mowie to potocznie bo nie znam serwisowych znaczen. Przebieg powinien zapisywac sie w pamieci flash ecu. Kupowalem 2 alfy i kazda miala wiecej niz na wyswietlaczu. Chyba ze cos jest zle skonfigurowane albo stara wersja programu diagnostycznego.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Nie pamiętam tego, ale przebieg może byc o chyba 3-4% wyzszy lub nizszy na odometrze, albo sie go pomnozy/podzieli przez jakas ta wartosc nie przekracjaca 1.4 ? Nie pamiętam.
Nie wiem jak jest teraz, ale jak kupilem samochod to mialem 151tys a na odometrze 148tys, ale potem jezdziłem i faktycznie on liczył 1km, jako 0.98km, czy coś takiego, w każdym razie wychodził przebieg o 2% zaniżony na odometrze. Ostatni raz patrzalem na 175, to tez się zgadzało z 2% rozbierznoscia miałem jakies 171tys, teraz mam 190tys, to pewnie na odometrze mam z 187tys.

Jak jest rozbierznosc o 900tys i nie jest to diesel, to musialobyc cos grzebniete. Bo u znajomego podpialem do kompa 156 w dieslu, 10cio letnia, przebieg 220km, z wygladu jakby juz miala 2mln, a na odometrze 850tys :D

Ostatnia edycja:
Ktoś tu kiedyś pisał, że jak jest duża różnica między odo a licznikiem tzn. że było coś z przebiegiem kombinowane. Moje wnętrze też nie jest zniszczone a przebieg 220000 km

Racja, z informacjami z MES jest tak że jak pokazują wartość zbliżoną do 1mln to najprawdopodobniej było coś kombinowane, absolutnie nie oznacza to realnego przebiegu :) Ja na liczniku przejechane mam 167 tyś, a MES pokazuje ~880 tyś. Sam osobiście obstawiam że nawalone jest ok. 300-400 tyś. realnie :)

Racja, z informacjami z MES jest tak że jak pokazują wartość zbliżoną do 1mln to najprawdopodobniej było coś kombinowane, absolutnie nie oznacza to realnego przebiegu :) Ja na liczniku przejechane mam 167 tyś, a MES pokazuje ~880 tyś. Sam osobiście obstawiam że nawalone jest ok. 300-400 tyś. realnie :)
Tu się kolego mylisz: w JTD jak pokazuje wartości odometer wyższe niż licznik to oznacza, że tyle ma a licznik został tylko skręcony albo wymieniony. W JTD kombinowany przebieg w kompie pokazuje 0.

Tu się kolego mylisz: w JTD jak pokazuje wartości odometer wyższe niż licznik to oznacza, że tyle ma a licznik został tylko skręcony albo wymieniony. W JTD kombinowany przebieg w kompie pokazuje 0.

Tu sie nie zgodze, u kolegi w 156 JTD 1.9, przebieg 220, komputer 850

w JTD jak pokazuje wartości odometer wyższe niż licznik to oznacza, że tyle ma a licznik został tylko skręcony albo wymieniony.

Bzdura. FES zawsze miał problemy z odczytaniem przebiegu np. w 147 z silnikiem diesla. Było o tym na forum nie raz.

FESem i kliknąłem ODOMETER to pokazało przebieg 981952,2 km

Sprawdzić najnowszym MES, a następnie AlfaOBD.

Yani już dawno rozwiązał problem z odczytem tylko należy używać nowych wersji. A ludzie tu na starych badziewiach jadą.

Zadymił diesel!

czyli mam rozumieć że moja bella zrobiła już prawie 1mln? chyba się zgłoszę do interia.pl, będe miał artykuł na głównej :)

Jeżeli sprawdzasz najnowszym MES i AlfaOBD też to pokaże to tak.

Zadymił diesel!

Moja przy przebiegu ponad 200tyś pod kompem ma o 10tys mniej.

Przebieg sprawdzic mozesz jedynie wizualnie, tzn po tarczach, klockach, wymianach o których wspomina właściciel, jakas ksiazka jak jest, czy to się wszystko pokrywa ze sobą i wtedy możesz określić szacowany przebieg, ale prawdy możesz nigdy nie poznać.

Przykładowo, tarcze z tyłu wymienia się zazwyczaj po 200tyś, więc jeżeli były wymieniane w miarę nie dawno to wiesz a raczej możesz sądzić ze fura ma np 250tyś. Jezeli były wymieniane i znowu sa do wymiany to mozna wnioskować że sporo ponad 300 jest. Natomiast nigdy nie ma reguły, ktoś coś wymienia wcześniej, na używane itd.

Osobiście 1,6 2004r z gazem(jeżeli kupiłeś ją z instalacją) obstawiałbym koło 250-300 tak na dzień dobry, co i tak nie ma większego znaczenia bo na auto patrzy się ogólnie. Przykładowo jeździłem niemiecką taksówką z przebiegiem ponad 560tys i była w lepszym stanie technicznym niż służbowe mondeo z przebiegiem niecałe 150tyś.

Patrzy się kiedy był gaz montowany, szacuje sie jaki bym mniej więcej przebieg, czy auto było sprowadzane.

Z tym że przebieg rzędu 400-500tyś dla alfy wydają mi się rzadkie.

Przebieg sprawdzic mozesz jedynie wizualnie, tzn po tarczach, klockach, wymianach o których wspomina właściciel,

Byłoby to ciekawe podejście gdyby miało jakieś logiczne podstawy. Prosty przykład - dwa auta - jedno jeździło w większości dłuższe trasy i drugie które rzadko kiedy wyjeżdżało z miasta - maja wymienione te same podzespoły i taki sam stan hamulców. Pierwsze będzie miało przebieg o 100-200% większy niż to drugie.

Odkąd przebieg stał się negocjowalny nie powinien mieć on realnego przełożenia na wartość auta. Ważny powinien być stan auta. W praktyce dla przeciętnego kupującego jest oczywiście inaczej co nie zmienia faktu, że są świadomi kupujący, którzy za auto w dobrym stanie i z dużym przebiegiem mimo tendencji na rynku płacą znacznie powyżej średniej.

Amortyzatory
Powrót